Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:39, 24. 6. 2023.

| Društvo

Protest “Srbija protiv nasilja” u Nišu, šetnja glavnim ulicama, ori se “ostavke pa robija”

Autor:Tamara Todorović, Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
IMG_20230624_184152
Građani ponovo šetaju; foto: JV

Učesnici trećeg protesta "Srbija protiv nasilja" u Nišu okupili su se ispred zgrade gradske Skupštine i krenuli ka Sudu, zajedno sa studentima koji su im se pridružili. Istaknuti su transparenti na kojima piše "protest je ispit", "stop nasilju nad Srbijom" i "Niš protiv nasilja", a Nišlije su minutom čutanja odale poštu svim stradalima u dva masakra.

Pre samog početka protestne šetnje među okupljenima orila se pesma Vostani Serbie.

Njima se prvo obratila aktivistkinja Danijela Vujošević, koja je govor započela minutom ćutanja zbog devete žrtve masakra kod Mladenovca, koja je juče podlegla povredama. 1687623036375

Vujošević je ponovo pročitala zahteve proteste, dok se ispred studenata obratila aktivistkinja i studetkinja Filozofskog fakulteta Anđelija Stanimirović.

Ona je poručila da studente neće oterati sa ulica, jer se bore za bolje društvo.

Rudar Nebojša Stanojević koji radi u aleksinačkom rudniku već 15 godina poručio je da su njegove pokojne kolege i prijatelji uskraćeni za pravdu, što je za njega bio povod da se priključi protestima.

1687623049909 Okupljanje Nišlija; foto: JVJedan 80-godišnji Nišlija rekao je da je i pored lošijeg zdravstvenog stanja morao da izađe na protest zbog svojih uverenja i kako bi svojim primerom podstakao i mlađe da se bore za svoja prava.

Izašao sam zbog neistina, zbog laži. Mislim da je dosta, jedan čovek odlučuje o svemu, a to tako ne bi smelo. Mladi treba da ustanu i da se bore za svoja prava, ne može ekonomijom da upravlja pravnik i obrnuto, sve je izgubilo smisla, jer se o svemu pita samo taj jedan čovek i za plate i za penzije i za zdravstvo - poručio je Nišlija.

Građani će, kako je ranije najavljeno, proći Sinđelićevim trgom do Suda, zatim Voždovom do Crvenog pevca, odatle Ulicom vojvode Mišića do kružnog toka kod Delte, pa Bulevarom Nemanjića i Ulicom 7. jula do Gradske kuće. IMG_20230624_180236 Studenti ponovo na protestu; foto: JV

Među građanima se mogu videti narodni poslanik SSP-a Srđan Milivojević i predstavnici niške opozicije koji se kreću ka Sudu.

Inače, ovo je treća protestna šetnja kojom su građani Niša iskazali svoje nezadovoljstvo nakon tragedija koje su se dogodile u beogradskoj osnovnoj školi i mladenačkom selu.


Zahtevi protesta:

  1. Hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru - smena Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama promovišu nasilje poput Pinka i Hepi TV i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa. IMG_20230624_180309 Pitaju građani; foto: JV
  2. Smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.
  3. Hitno sazivanje sednice Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Republike Srbije i bezbednosna situacija u zemlji kao i dugoročna rešenja koja je neophodno primeniti kako do ovakvih događaja nikada više ne bi došlo.
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • babe i

    10:13 // 3. 7. 2023.

    jos jedan razlog za setnju da ne vidite okolo svetle krstove a da se u noc krstite u svoju mracnu sobu.nit je privatno nit opsto nit privatizovano a je naj jace trampovo

  • ili ris

    09:49 // 3. 7. 2023.

    mi smo tu pretrpeli najtezi deo koi se odnosi u istoriju i jos ce da bude gore zbog nedostatka pismenih ljudi koi su meta ovima u tu njihovu dgam...

  • ili ris

    22:52 // 29. 6. 2023.

    mi smo tu videli da nije samo telo u potraznju vec i sam duh onaj koi ispunjava ne pravi te sliku radi neceg,nekog itd vec i sam hljeb pa i tako se ta doktrina i vodi a nije to zbog necije koze i dok se to ukapira ode jedna ukraina pa ni te rakete koje padaju te tamo de ovamo nece sve to ispraviti

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: