Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:05, 20. 6. 2021.

| Društvo

Protest u Surdulici zbog uticaja fabrike "Knauf" na zagađenje vazduha

Autor:T. Tasić, T. TodorovićIzvor:Južne vesti
protest
Građani ispred fabrike; foto: T. T.

Zbog dugogodišnjeg zagađenja vazduha u Opštini Surdulica na koje stručnjaci i građani kažu da velikog uticaja ima fabrika Knauf Insulation, okupili su se članovi neformalnog udruženja "Udahni duboko" i Surduličani kako bi protestom iskazali nezadovoljstvo. Protestnom šetnjom do fabrike ukazali su na njen negativan uticaj na životnu sredinu, kao i na zdravlje građana i izneli nekoliko zahteva.

Dve godine nakon prvih protesta Surduličani se ponovo bore za čistiji vazduh. Građani su se okupili u centru grada, gde su pročitali pismo ekologa Mirjane Anđelković u kojem govori o negativnom uticaju fabrike na vazduh i zdravlje. Potom su krenuli u protestnu šetnju do naselja Belo Polje gde se i nalazi fabrika i predali svoje zahteve Knaufu. 198432740_1872894092874400_187290641405315206_n Počeo protest; foto: T. T.

Jedan od zahteva je, kako je izneo jedan od osnivača udruženja "Udahni duboko" Stojan Ivković, da Knauf finansira izgradnju merne stanice kako bi građani Surdulice i šira javnost u svakom trenutku mogli da imaju uvid u stepen zagađenosti vazduha u Surdulici.

Zahtevamo da firma "Knauf Insulation" ukloni otpadno brdo koje se nalazi u krugu fabrike kako se ne bi nanosila šteta njegovim rasprašivanjem na plodna zemljišta u selima u blizini fabrike. Zahtevamo da firma "Knauf Insulation" prestane sa upotrebom fenola, jedinjnja za koje se sumnja da može da dovede do genetskih defekata i predlažemo prelazak na eko proizvodnju u skladu sa standardima Evropske unije - zahtevi su građana.

Surduličani takođe zahtevaju da firma obustavi proširenje proizvodnog pogona i povećanja kapiceta proizvodnje, jer bi taj način, kako su naveli, povećali nivo zagađenja i šansu da ponovo dođe do havarija u fabrici, kao i da Knauf finansira lečenje dece obolele od karcinoma u Surdulici.

Rok za ispunjenje zahteva je 6 meseci od danas, ukoliko u zadatom roku ne ispunite zadate zahteve naš jedini zahtev je dislokacija, odnosno premeštanje fabrike sa teritorije Surdulice na neku drugu slabo naseljenu teritoriju u predelu jugoistočne Srbije - poručili su na protestu.

protest Protestna šetnja do fabrike; foto: T. T. Ispred fabrike su se našli građani i glavni razlog njihovog dolaska na protest je zdravlje pre svega dece i zagađen vazduh.

Zato što je mnogo loše, vazduh sve, okolina - kratko je naveo jedan Surduličanin.

Na protestu se niko nije pojavio od doktora, a nije bilo ni predstavnika Opštine, iako su javno pozvani

Inače, pre nešto više od mesec dana iz fabrike Knauf, koja se bavi proizvodnjom kamene vune, širio crni dim, što je veoma zabrinulo građane i bio prelomni događaj da opet reaguju.

Tada je predsednica opštine Surdulica Aleksandra Popović najavila i da će na sednici Skupštine predložiti odbornicima proglašenje stanja ugoženosti životne sredine. Međutim, iz udruženja “Udahni duboko” su nedavno istakli da je glavni krivac za takvo stanje upravo Opština.

Podsetimo, ovo nije jedini akcident fabrike Knauf koji je uznemirio građane. Pre dve godine je u njoj izbio požar, a dim je zahvatio celu Surdulicu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Branko

    08:28 // 21. 6. 2021.

    Samo par desetina ljudi na protestu, a Surdulica ima 30000 stanovnika? Da li onda postoji problem sa zagađenjem ili ne? Ili su možda građani zastrašeni? Od koga? Gde je Novica Tončev na protestu? Gde je rukovodstvo opštine na protestu? Istražite da li ova fabrika sponzoriše lokalni fudbalski klub Radnik? Možda se ključ ekologoje nalazi na stadionu?

    • Ivica

      10:20 // 21. 6. 2021.

      Jel' zabranjeno da lokalna fabrika bude sponzor lokalnom klubu? Komentar miriše na naprednjačku demagogiju. A da treba rešiti zagadjenje, treba!

  • Sta cemo sa tigrom?

    23:05 // 20. 6. 2021.

    Paradoksalno je da Tigar AD, koji je godinama u stečaju koristi gas, a Tigar Tyres zbog plačke ugalj - na uglju se dobro krade.Nikome iz društveno odgovorne kompanije nije smetalo to što Pirot zasipaju sumpornim jedinjenjima i teškim metalima, niko nije ni pomišljao da se na dimnjake postave adekvatni filteri. Samo zato što je Ivica Antić upozorio da "u ugalj" nikako ne dira.

  • Poznavalac

    21:49 // 20. 6. 2021.

    Kada katancili fabriku po novicinom direktivom fabrika paltila fk radniku sponzorstvo i tajac 2 godine. Zakljucak fk radniku fale pare. A i jeste opstina kriva alu se varaju jeftini poeni za buduce izbore. Providna li si preCednice

    • Pera

      10:17 // 21. 6. 2021.

      Jedino nisi poznavalac pravopisa.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: