Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:05, 30. 8. 2021.

| Društvo

Počinje 58. Likovna kolonija "Sićevo"

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
Likovna kolonija Sićevo
Likovna kolonija održaće se u zgradi Kolonije u Sićevu; foto: GSLU

Za sve ljubitelje slikarstva i ove godine biće organizovana Likovna kolonija Sićevo, koja će okupiti devetoro umetnika iz Srbije i susednih zemalja. Rad ovogodišnjih učesnika, posetioci će moći da vide od 1. do 10. septembra, a za sve zainteresovane Nišlije obezbeđen je i prevoz do Sićeva.

Ceremonija otvaranja ovogodišnje Likovne kolonije, čiji je osnivač poznata umetnica Nadežda Petrović, zakazana je za sredu od 19:30 u zgradi Kolonije u Sićevu. Prvo veče obeležiće nastup kvarteta Imperija, a nešto kasnije biće prikazan i film o Koloniji Sićevo.

Po rečima organizatora, za sve zainteresovane zaljubljenike u slikarstvo biće obezbeđen prevoz kombijem do Sićeva koji u 18 sati polazi sa ugla ulica Orlovića Pavla i 7. jula.

Kako je najavljeno, tokom trajanja Kolonije umetnici će biti u prilici da posete kulturno-istorijske spomenike Niša i obližnje manastire. Takođe, imaće prijem u Skupštini grada i Opštini Niška Banja, gde će održati javni čas za učenike Umetničke škole i štićenike doma „Duško Radović“.

Pored toga oni će prisustvovati promociji monografije "Porodica Nadežde Petrović kroz XIX vek“ autora Dragane Božović.

Ovogodišnji 58. saziv Kolonije koji će trajati do 10. septembra, čine Milovan Čikić iz Bosne i Hercegovine, Dragan Mijač Brile iz Crne Gore, Đorđe Sokolovski, Milica Ružičić, Ivan Milenković, Jovan Spasić, Tara Rodić, Jelica Ašanin i Miljan Nedeljković iz Srbije.

o Likovnoj koloniji

Kako navode organizator, Nadežda Petrović je u u leto 1905. godine u Sićevo dovela slovenačke i hrvatske slikare, koje je upoznala tokom školovanja u Minhenu, u ateljeu Antona Ažbea.  Bio je to prvi i nažalost jedini zajednički boravak i rad umetnika u Sićevu početkom XX veka. 

Šezdesetak godina kasnije, na inicijativu Društva umetnika Niša, obnovljena je Nadeždina ideja o okupljanju umetnika u Sićevu i ustanovljena je 1964. godine, od kada se tradicionalno održava do danas.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: