Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:30, 6. 6. 2019.

| Društvo

Počinje dogradnja niškog Elektronskog fakulteta, položen kamen-temeljac

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
kamen temeljac laboratorijska lamela
Kamen-temeljac postavljen, ali rok za završetak nepoznat; foto: Vanja Keser

Višenamenska laboratorijska lamela počeće da se gradi uz Elektronski fakultet u Nišu, a namenjena je mladim istraživačima iz različitih oblasti i privrednicima. Nadležni kažu da treba da spreči odliv mladih talenata sa juga Srbije. Kamen-temeljac položen je danas, a ocenjeno je da je uz Naučno-tehnološki park koji bi trebalo da bude završen februara sledeće godine - ovo ostvarenje sna i vraćanje Niša na mapu centara elektronske industrije.

Laboratorijska lamela je drugi korak ka izgradnji Naučno-tehnološkog parka u Nišu koji se, prema rečima nadležnih, gradi po planiranoj dinamici. Dogradnja Elektronskog fakulteta je, kaže dekan Dragan Mančić, od strateškog značaja za fakultet, Niš, region i zemlju, a namenjen je uspešnom radu istraživača i razvoju privrede. VAK-5764 Elektronski fakultet će bito dograđen po projektu iz 1975. godine; foto: Vanja Keser

Cilj je da mladi naučnici ubuduće istražuju u svojoj zemlji, dodaje, ali i da rade u najsavremenijim uslovima i sa najsavremenijom opremom.

Ovim sprečavamo odliv naših talenata u inostranstvo, zadržaće mlade talente u ovom gradu i pomoći će da ne napuštaju jug Srbije i ravnomeran razvoj industrije. Planirano je osnivanje više centara - za obnovljive izvore energije, za primenu IT tehnologija u elektroenergetici, za bezbednost računarskih sistema i mreža, za napredne tehnologije, za digitalizaciju naučne, istorijske i kulturne baštine, za ispitivanje nove elektromedicinske opreme i druge - kazao je Mančić. VAK-6136 Premijerka obišla start-ap centar i rekla da će Niš biti centar naprednih tehnologija; foto: Vanja Keser

Projekat izgradnje vredan je 6,7 miliona evra, navodi šefica predsedništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre, a deo je velikog ulaganja u nauku i razvoj koji je Srbija pokrenula pre par godina i koji ukupno vredi 420 miliona evra. Negre je poželela Nišu da povrati nadimak grada elektronike.

Da će tako i biti rekla je premijerka Ana Brnabić, ocenjujući da je ovo veliki dan za nju kao predsednicu Vlade, jer se još jedan san u Nišu ostvaruje. VAK-6208 Elektronski fakultet će bito dograđen po projektu iz 1975. godine; foto: Vanja Keser

Započeli smo ceo ciklus investicija u budućnost i bolje nego igde to se vidi ovde u Nišu. Danas ostvarujemo snove u koje više niko nije verovao. Sećam se kada smo prvi put, kao što je gradonačelnik rekao, gledali ovaj projekat, to je bilo kada je Vlada, tada pod vođstvom Aleksandra Vučiča u novembru 2016. godine bila ovde 7 dana u Nišu, gledali smo ovaj projekat Laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta. To je originalni projekat ovog fakulteta iz 1975. godine. Trebalo je 43 godine da budemo kao zemlja zreli, svesni i sposobni koliko je ovo važno da bi ostvarili taj san iz 1975. godine i to ćemo završiti - kazala je Brnabićeva.

Ponosan je i gradonačelnik Niša Darko Bulatović, jer se ostvaruje plan od pre dve godine kada je Vučić sa ministrima proveo nedelju dana u Nišu. Bulatovićev govor u mnogome je ličio na onaj koji je izneo kada je postavljen kamen-temeljac za izgradnju Naučno-tehnološkog parka. VAK-6142 Premijerka obišla start-ap centar i rekla da će Niš biti centar naprednih tehnologija; foto: Vanja Keser

Samo nekoliko metara dalje opet je ponovio istu izreku:

Ukoliko želite rezultat za godinu dana vi onda posejte žito, ukoliko želite rezultat za više godina vi onda posadite drvo, a ukoliko želite rezultat za čitav život onda ulažite u obrazovanje - ponovio je Bulatović.

Podsetimo, start-ap centar je bio prvi korak ka izgradnji Naučno-tehnološkog parka, a otvoren je 2017. godine i tada je najavljena izgradnja laboratorijske lamele koja treba da poveže sve objekte i mladima omogući bolje uslove za istraživanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lilika

    15:13 // 10. 6. 2019.

    Lepo je sve što je novo i drago mi je da se nešto pokreće ali kad vidim pojedine likove ove u odelima mislim šta da se kaže gde je lova tu su i oni do juče ds sada sns i tako u krug, a mi ćemo da gledamo i da trpimo mnogo je nepravde i lažnih obećanja ne znam zašto je to tako ali tako je, u večitoj senci ostaju dobri i vredni ljudi stručnjaci koji zbog svog poštenja gube bitku!

  • Komerc

    14:22 // 10. 6. 2019.

    Tunel za sverc. Sta drugo znaju i mogu.

    • Mika

      08:11 // 11. 6. 2019.

      Cemu ovakvi komentari i gde to vodi?

  • Luka

    08:58 // 10. 6. 2019.

    Jel to pored SPS nezavršenog studentskog doma?

    • Pera Mika Zika

      11:05 // 10. 6. 2019.

      Jeste to je SPS, a ovo gradi SNS... Dokle vise sa tim!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: