Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 31. 5. 2023.

| Društvo

Počinje obeležavanje gradske slave u Nišu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Trg kralja Milana Niš
Od 31. maja do 4. juna; ilustracija; foto: JV / Tamara Radovanović

Izložbama, liturgijom, nastupima horova, kulturno-umetničkih društava i plesnih grupa, predstavom, naučnim skupom i drugim aktivnostima biće obeležena gradska slava Niša Sveti car Konstantin i carica Jelena, na više lokacija, od 31. maja do 4. juna.

Program počinje 31. maja, od 8 sati, svetom liturgijom u Kapeli Svetog besrebrenika Kozme i Damjana u kompleksu Vojne bolnice.

Tog dana biće održan i parastos čegarskim junacima kod Ćele kule i na Čegru, kao i državna ceremonija povodom obeležavanja godišnjice Čegarske bitke. Za kraj prvog dana, od 12 sati, planira se predstavljanje zbornika Sinđelićeve Čegarske vatre.

Za naredni dan, od 11 sati, na Trgu kralja Milana, u planu je izložba “Niš i Nišlije” autora Igora Rakića, a zatim i izložbe o starim razglednicama i mostovima Niša na istom mestu.

Slede nastupi kulturno-umetničkih društava i plesnih grupa, od 17, odnosno od 18 sati. Za 19 sati zakazana je izložba “Konstantin” autora Veljka Mihajlovića u Galeriji Sinagoga, a za kraj i koncert Džez sekcije Muzičke škole u Nišu, kod Beogradske kapije.

Treći dan otvara dečija manifestacija “Plesom do znanja i zdravlja” ustanove Pčelica, na stadionu “Čair”, a sledi nastup niških horova, takođe na platou ispred Beogradske kapije.

Prilikom svečanog prijema zvanica, takođe 2. juna, nastupiće Marko Milisavljević i Gudački kvartet Niškog simfonijskog orkestra. Za 17 sati zakazano je prazničko bdenije, a zatim i carsko veče i svečana slavska litija.

U 17:30 počeće Palilulsko veče, kada će nastupiti bendovi Kramer i Leb i pivo. Biće tada održan i Festival kompozicije za decu Majska pesma, kao i projekcija filma Legende Čaira. Nastupiće i hor Čarolija, operska pevačica Dragana Moles, etno-grupa Gracija, Lutajuća srca, kao i solo pevač i gitarista Đorđe Marković. Od 22 sata nastupaju vokalno-instrumentalni sastav Naše tetke i Crne mambe.

Pretposlednji dan otvara Sveta arhijerejska liturgija u hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene. Nakon toga, planira se takmičenje u planinarskoj orijentaciji u okolini Cerjanske pećine.

Od 12 sati građani će u Obrenovićevoj ulici i na Trgu kralja Milana moći da vide promenadu Vojnog orkestra Kopnene vojske.

Do kraja dana planira se predstava Cvrčak i mrvica niškog Lutkarskog pozorišta, Sjaj majske pesme Dečijeg kulturnog centra, naučni skup "Niš i Vizantija", kao i svečana akademija povodom gradske slave kod arheološkog nalazišta Medijana.

Poslednjeg dana, 4. juna, od 12 sati, u Niškoj Banji će biti obeležena slava - predavanjima i takmičenjima. U opštini Crveni Krst slava će biti obeležena od 17 sati, gde se planira sportsko-rekreativna manifestacija “Sport za sve”, kulturno-zabavni program, kao i koncert sastava In stajl bend na platou ispred Beogradske kapije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Steva n

    16:45 // 31. 5. 2023.

    Ako je tad moto skup ne zanimate me.

  • Poltron

    15:21 // 31. 5. 2023.

    Gde će ti duša nebožnice.

  • profesor

    13:17 // 31. 5. 2023.

    "gracka slawa", gospode bože ima li te...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: