Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:58, 30. 1. 2014.

| Društvo

Počinje priprema za završni ispit

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
-skolska-tabla.jpg
Đaci će ove godine prvi put rešavati nepoznate zadatke (foto: opusteno.rs)

I u niške knjižare stigle su zbirke za pripremu završnog ispita za osmake, koje ukupno koštaju 560 dinara.

Za zbirku iz srpskog jezika, koja sadrži 435 zadataka, treba izdvojiti 270 dinara, zbirku sa 380 zadataka iz matematike košta 160 dinara, dok se zbirka za pripremu kombinovanog testa sa 270 pitanja prodaje po ceni od 130 dinara.

Ove godine će đaci prvi put polagati kombinovani test sa pitanjima iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije, a takođe će se prvi put pred njima na sva tri testa naći potpuno nepoznati zadaci.

- Zbirke su priprema za završni ispit. Deca će iz njih obnoviti sve što su do sada učila. Na probnom testu, odnosno na njegovoj simulaciji u aprilu, mogu da vide iz kojih oblasti im znanje eventualno nedostaje i da na tome dodatno rade sa nastavnicima - kaže načelnik Školske uprave Nišavskog okruga Živomir Jovanović.

On dodaje da će i ove godine, pred polaganje završnog ispita, testovi školskim upravama, a zatim i školama biti distribuirani u saradnji sa policijom.

- Testovi se dovoze u pratnji policije i predstavnika školske uprave, zatim se čuvaju u zapečaćenoj prostoriji uz dežurstvo policije. Testovi su na taj način potpuno sigurni. Znate i sami da je utvrđeno da su prošle godine bili ukradeni još u proizvodnji - kaže Jovanović.

Kako je najavio, završni ispit će ove godine trajati 3 dana, a rešavanje zadataka po 2 sata. Termin polaganja će uskoro biti određen, a krajem februara i početkom marta treba da se utvrdi i detaljan plan upisa u srednje škole po obrazovnim profilima koji će biti objavljen u maju.

Maksimalan broj poena koji đaci mogu da osvoje iz matematike ili srpskog jezika je po 16, a na kombinovanom testu 8, tako da je na završnom ispitu moguće osvojiti ukupno 40 poena.

Za upis u željenu srednju bodovi će se sabirati sa onima koje đaci nose iz osnovne škole na osnovu čega mogu osvojiti maksimalno 60.

Na teritoriji Školske uprave Nišavskog okruga, koja obuhvata i Pirotski i Toplički okrug, pravo da polaže ispit ove godine će imati skoro 5.100 osmaka, odnosno 135 manje nego prošle godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • hedonist

    13:10 // 31. 1. 2014.

    gospodo iz ministarstva i nacelnici skolskih uprava-kad vasa deca i unuci budu osmaci,tad eksperimentisite.nepismenjakovici!

  • Uvredjeni Gospodin

    20:39 // 30. 1. 2014.

    Vidim da ce ove godine raditi "Mito"...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: