Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:36, 26. 3. 2021.

| Društvo

Počelo suđenje za nesreću na niškom Bulevaru Medijana, vozač se izjasnio da nije kriv

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
Suđenje vozaču iz nesreće na niškom Bulevaru Medijana foto N.M.
Oštećeni traže veću kaznu; foto: JV-N.Mitić

Suđenje 19-godišnjem N. S. iz Beograda, koji je optužen da je 4. januara ove godine u saobraćajnoj nesreći na Bulevaru Medijana "audijem" izleteo na trotoar i usmrtio dečaka od 12 godina i 45-godišnjaka, počelo je u Osnovnom sudu u Nišu. Okrivljeni vozač se izjasnio da nije kriv, a advokati oštećenih, odnosno porodica stradalih, zahtevali su da tužilaštvo prekvalifikuje krivično delo u optužnom predlogu, te da se umesto 1 do 8 godina, vozač suoči sa kaznom od 12 godina.

Vozač kome se sudi, nakon što se na saslušanju u Tužilaštvu branio ćutanjem, u sudnici je negirao krivicu za saobraćajnu nesreću, a zatim i izjavio saučešće porodicama poginulih i od njih zatražio oproštaj.

U svom svedočenju je rekao da je neposredno pre udesa hteo da zaobiđe drugi auto nakon što je izašao iz kružnog toka, te da mu se učinilo da se to vozilo, dok je prolazio pored njega, približilo ka njemu. Objasnio je da je tada stisao volan i spustio glavu jer se uplašio, kao i da se nakon toga ne seća više ničega.

Tvrdio je da je nakon toga osetio grčeve, počeo da gubi orjentaciju u prostori i da je osetio, kako je naveo, šum u uhu i predmeti su počeli da mu beže pred očima.

Izjavio je i da se ne seća da li je kočio vozilom ili preduzeo neku drugu radnju na volanu pre kontakta sa prvim pešakom. Takođe tvrdi da je vozio 50km na sat.

Bulevar Medijana ga je, kako je rekao, podsetio na auto-put, iako, kako je i sam priznao, tim bulevarom često prolazi. Od njega se čulo i da ima dozvolu za vozila B i C kategorije. Suđenje vozaču iz nesreće na niškom Bulevaru Medijana foto N.M. Održano prvo ročište; foto: JV-N.M.

Iz Osnovnog tužilaštva u Nišu u optužnom predlogu za vozača traže kaznu zatvora za krivično delo protiv bezbednosti saobraćaja​ od 8 godina, kao i meru bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 5 godina.

Upravo ovo žele da promene advokati porodica poginulih, ispred kojih je advokat Bratislav Stojanović dostavio primedbe na kvalifikaciju krivičnog dela, odnosno tražio mogućnost da predloži izmenu kvalifikacije, te i visinu zaprećene kazne.

Mi smo sa angažovanim stručnim savetnikom i sudskim veštakom saobraćajne struke utvrdili da je u momentu nezgode brzina vozila “audi” bila 152km na sat. Kvalifikacija optužnog predloga nije više ista kao što je sad, jer se radi o krivičnom delu, ne kao što sada stoji u optužnom predlogu, da je zaprećena kazna od 1 do 8 godina, već se radi o krivičnom delu gde je zaprećena kazna od 2 do 12 godina zatvora, zato što je osnovno delo ugrožavanje bezbednosti saobraćaja na putevima učinjeno sa eventualnim umišljajem, a posledice koje su rezultirale smrću 2 pešaka imaju svesni nehat - kaže Stojanović.

Predlog oštećene strane bio je da se zato sasluša veštak saobraćajne struke zbog brzine kojom se vozilo kretalo, što je sud usvojio.

Kvalifikacija krivičnog dela, dodaju advokati oštećenih, zavisiće od odgovora veštaka na pitanja i na primedbe na veštačenje i od tužioca. Pojašnjavaju da to po zakonu postoji kao mogućnost.

Meni kao majci i to što idemo na 12 godina, to ne znači mnogo. Značilo bi mi kada bi mi se vratilo dete - poručuje majka stradalog dečaka.

Sasa Knezevic advokat foto Nikola Mitic Advokat vozača traži neuro-psihijatrijsko veštačenje; foto: JV-N.Mitić;Branilac vozača Saša Knežević zatražio je neuro-psihijatrijsko veštačenje okrivljenog, a smatra i da je predistraga kratko trajala.

Ne bih da ni na jedan način minimiziram jednu veliku tragediju koja se dogodila, ali ono što treba da se uradi u sudskom postupku je da se utvrde nesporne činjenice. Da li je u pitanju samo brzina ili se radi o nekim drugim okolnostima. O tome treba da se izjasne usko stručna lica, kao što je saobraćajni veštak i neuropsihijatar. Tužilac je prekinuo istragu posle samo 2 meseca - kaže Knežević.

Druga strana u sudskom procesu protivi se psihijatrijskom veštačenju.

Mi smo se usprotivili psihijatrijskom veštačenju imajući u vidu da se okrivljeni branio ćutanjem, nije bilo nikakvih indicija da je psihijatrijsko veštačenje neophodno u ovoj fazi postupka - obrazlaže oštećena strana.

Na suđenju su bile prisutne porodice stradalih pešaka, a svedočio je i prijatelj stradalog muškarca, koji je sa njim bio u trenutku nesreće.

On je bio bliže kolovozu, a ja sam bio bliže ogradi koja deli teritoriju vodovoda. U jednom momentu sam čuo neki udarac. Krenuo sam instiktivno da se okrećem na levu stranu i uspeo sam sa vidim crni auto koji "leti" ka nama. Nisam video prednji kraj automobila, nego bočni - rekao je on.

Tužilac je predložio da se kao svedok pred sudom pojavi i policajac, na okolnosti mesta gde je zatečen vozač nakon nesreće i njegovog ponašanja tada, a odbrana zatražila zvanične podatke iz Policijske uprave u Nišu o navodnim bahatim vožnjama u danima pre nesreće.

Na nekom od narednih ročišta mogle bi da budu saslušane i dve maloletne ženske osobe, koje su sa njim bile u autu u trenutku nesreće.

Suđenje je počelo oko 2 i po meseca nakon nesreće, a zbog te tragedije brojne Nišlije izašle su na ulicu, sa zahtevom da se poboljša bezbednost saobraćaja u gradu, kako bi se sprečile slične tragedije, a tražili su i adekvatne kazne za saobraćajne nesreće, jer smatraju da kazna od 8 godina zatvora nije dovoljna za takva krivična dela.

Podsetimo, vozač je 4. januara izazvao saobraćajnu nesreću vozeći oko 130 km na sat Bulevarom u Duvaništu, a dan kasnije je uhapšen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    00:44 // 22. 4. 2021.

    10god.
    Bez prava polaganja.
    Dva lisna Petka nema ,,Audi,,.

  • Limun

    10:27 // 27. 3. 2021.

    Izjasnio se da nije kriv a od porodica ubijenih tražio oproštaj ???????????!

  • Zoki medijana

    08:23 // 27. 3. 2021.

    Momak...da imaš imalo časti, poštenja i hrabrosti,prvo bi od porodica stradalih tražio oproštaj, a onda za sebe zatražio maksimalnu kaznu uz trajni gubitak dozvole naravno!
    Ovako...50 km?
    Pa koga ti zavaravaš?
    Samo budiš još veci gnev u nama!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: