Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:11, 24. 10. 2022.

| Društvo

Počinje uređenje i obeležavanje 47 kilometara planinskih staza na Vlasini

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Vlasina
Staze će voditi do vrhova Čemernik i Vrtop; foto: M. D.

Ljubitelje prirode će sledećeg proleća na Vlasini dočekati 47 kilometara uređenih, osveženih i obeleženih planinskih staza koje vode ka vrhovima Čemernik i Vrtop. Pripreme za uređivanje su počele, a s obzirom na to da će staze biti digitalizovane, planinari i turisti će sa njima moći da se upoznaju i putem onlajn platforme “Staze Srbije”.

Projekat “Vlasina - čista ljubav” pokrenula je prošle godine kompanija Coca - cola, u saradnji sa Opštinom Surdulica i Turističkom organizacijom, a tada je organizovana edukacija za 11 ugostitelja iz vlasinskog kraja, kako bi postali profesionalniji u svojoj turističkoj ponudi.

Aleksandra Popović foto: Dejan Đurđević Uređivanje planinskih staza je nastavak te inicijative, a kako je najavljeno, u planu je da se napravi turističko-edukativna staza, dužine 7 kilometara, koja će voditi od Turističkog info-centra Planinske kuće ka vrhu Čemernika i biće obeležena tako da bude pogodna za porodice i decu, kao i postojeće planinske staze, dužine 40 kilometara, koje vode ka vrhovima Čemernik i Vrtop.

Pripremni radovi za uređenje staza su počeli, a očekuje se da će one biti spremne za planinare i turiste tokom proleća 2023. godine. Svih 47 kilometar staza će biti digitalizovano, tako da će budući posetioci sa njima moći da se upoznaju putem onlajn platforme “Staze Srbije”, koja je izrađena uz podršku UNDP-a - navode iz Coca - Cole.

Aktivnosti će, dodaju, realizovati tako da zaštite ekosistem Vlasine, obezbede ekonomske benefite za lokalnu zajednicu i stanovništvo, a turistima olakšati obilazak prirodnih lepota i pristup drugim turističkim atrakcijama.

Projekat “Vlasina - čista ljubav” sprovodi se u partnerstvu sa Ujedinjenim nacijama.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • HERRERA

    11:52 // 29. 10. 2022.

    Bice to ono pravo za sve ljubitelje ovog sporta.

  • Despot Despotovic

    08:59 // 25. 10. 2022.

    Tako to rade Amerikanci...elegantno.

  • David

    20:03 // 24. 10. 2022.

    Lepo ali potrebne su trgovine,smestajni kapaciteti,bus prevoz,uredjenje kampa ......Mnogo stvari nedostaje

    • Deda

      08:44 // 25. 10. 2022.

      Da, mnogo šta nedostaje koje prvo treba uraditi pa tek staze, pa i prilazi do jezera, nemoguće je prići jezeru, kako izletnici tako i ribolovci.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: