Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:58, 24. 5. 2013.

| Društvo

Počinju prijave za polaganje prijemnog ispita

Autor:S.J.Izvor:Južne vesti
Muzicka-skola-Nis.jpg
Muzička škola; foto: FB strana Srednje muzičke škole Niš

U Nišu će se od 25. do 28. maja za polaganje prijemnih ispita prijavljivati daroviti đaci koji žele da upišu Muzičku, Umetničku školu ili specijalizovana odeljenja za talentovane učenike u 3 gimnazije.

Učenici koji su se opredelili za upis u ove škole u njima će ispite polagati od 6. do 9. juna. Oni koji su izabrali redovne srednje škole polagaće završni ispit iz matematike i srpskog, odnosno maternjeg jezika, u matičnim osnovnim školama 17. i 18. juna.

Niškim osnovcima sa posebnim sklonostima na raspolaganju su po jedno odeljenje sa po 20 mesta za obdarene učenike za matematiku i za fiziku u Gimnaziji „Svetozar Marković“. Matematičari polažu matematiku, a fizičari mogu izabrati fiziku ili matematiku. Ako polažu oba predmeta, bodovaće se onaj test koji bolje urade.

U istoj školi moguće je upisati odeljenja prirodno-matematičkog smera u kojima se nastava iz 5 predmeta odvija na stranom jeziku – engleskom ili francuskom. Oba ova odeljenja primaju po 15 đaka, a osmaci se za njih kvalifikuju uspehom na ispitu iz jednog od ta dva jezika.

Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“ za talentovane filologe nudi specijalizovano filološko odeljenje sa 24 mesta, a njegovi budući đaci treba da pokažu dobro znanje iz srpskog i engleskog jezika.

I Gimnazija „Bora Stanković“ ima dvojezično odeljenje prirodno-matematičkog smera čijih će 30 đaka trećinu nastave slušati na engleskom jeziku, a nudi i specijalizovano odeljenje informatičkog smera sa takođe 30 mesta.

Đaci koji se opredele da upišu Umetničku školu mogu se školovati za tehničara dizajna tekstila, enterijera i industrijskih proizvida, grafike ili likovnog tehničara. Svako odeljenje ima mesta za 20 đaka.

Budući učenici Muzičke škole mogu birati između odeljenja za muzičkog izvođača ili muzičkog saradnika u kojima ima po 30 mesta.

Konačni rezultati prijemnih ispita biće poznati 14. juna, pa će đaci koji nisu primljeni u ove škole moći da se pripreme i polažu redovan završni ispit. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milovan iz B. Palanke

    15:45 // 25. 5. 2013.

    Moja prijateljica Vam se obratila u strahu da li rečunati sa smeštajem u Domu srednjoškolske omladine. Istu dilemu imam i ja, jer priču o problemima kolektiva sa rukovodstvom nisam čuo samo od nje.

  • Majka iz Babušnice

    22:42 // 24. 5. 2013.

    Nemam bojazan da će mi dete položiti prijemni, jer je izuzetno darovito. Želela bih da je smestim u Dom srednjoškolske omladine, ali čujem da je tamo veliki problem sa rukovodstvom

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: