Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 30. 1. 2017.

| Društvo

Počinju protesti stanara zbog "bahatosti javnih preduzeća" u Nišu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Stanari ponovo na ulicama; ilustracija; foto: arhiva JV
Stanari ponovo na ulicama; ilustracija; foto: arhiva JV

Kršenje zakona od strane Toplane i nepotpisivanje ugovora sa korisnicima, štelovanje podstanica i medijska kampanja predstavnika Toplane i Gradske vlasti zbog visoke cene grejanja neki su od razloga što će Udruženi pokret slobodnih stanara i vlasnika privatnih zgrada danas krenuti u višednevne proteste.

Oni će ukazati na brojne probleme niške Toplane, ali i drugih javnih preduzeća. Jedan od njih je, kažu, nepotpisivanje ugovora sa korisnicima koje je trebalo, po Zakonu o energetici, da potpišu do kraja godine

Kažu da će "neformalna organizacija" Udruženje toplana prolongirati Zakon o energetici za još godinu dana, iako su za sklapanje ugovora imali 2 godine.

Objašnjenje Toplane je da sklapaju ugovore sa novim korisnicima, a sa starim ne, jer su oni već platili bar jedan račun i to je kao da su ga potpisali. Kažu predlog ugovora nisu učinili, ali odluka stupa na snagu i smatraju da zakonska obaveza postoji - kažu iz Udruženog pokreta.

Još jedan od problema na koji podsećaju je, kako kažu, štelovanje protoka u podstanicama koje je “naduvalo” decembarske račune, a takva slika može se očekivati i ubuduće ukoliko se podstanice ne kontrolišu.

Zbog toga je njihov zahtev da prilikom ulaska u podstanice sa predstavnicima Toplane uvek bude i neko od predstavnika stanara. Traže i da se uvede validna pravna isprava u kojoj će biti navedeno sve što se radilo u podstanici.

Gradske vlasti se pojavljuju u niškim medijima i bez ikakvih argumentovanih činjenica žele samo da nanesu štetu i našem pokretu, ali i svim građanima raznim uvredama i neosnovanim izjavama. Jedna od izjava je o automatizovanim podstanicama. Niš u ovom trenutku ima 60 % poluatomatizovanih podstanica, a ne automatizovanih kao što oni kažu, jer da je tako kao što kažu ne bi gotovo sve zgrade imale problem sa računima  - kazao je Kostić. Decembarski račun za grejanje jednog Nišlije; foto: V. I. Decembarski račun za grejanje jednog Nišlije; foto: V. I.

Te podstanice, objašnjavaju, ne rade automatski već ih "šteluju nadležni iz Toplane". Do tih podataka su, kažu, došli kontrolisanjem podstanica i saznanjima koje imaju od stručnjaka. Da Niš ima više od polovine podstanica koje funckionišu automatski, dodaju, ne bi se najveći broj Nišlija žalio na račune.


Ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji

Nišlijama poručuju da, iako nemaju ugovore sa Toplanom, plaćaju redovno račune, jer su šanse koje imaju na sudu male "zato što se ogroman politički pritisak vrši na niško pravosuđe i na niške tužioce".

Verovatno će vam svaki pravnik reći da imate pravo da ne plaćate račune, ali mi vas upozoravamo da nikako to ne činite jer ćete navući izvršitelje na vrata, gomilaće vam se računi i po osnovu tih dugovanja će vam doći izvršitelji. Sve se ovo radi zbog oduzimanja najvrednijeg kapitala koje je trenutno u rukama sugrađana, a to su nekretnine - objašnjavaju iz Udruženog pokreta.

Sa predstavnicima gradske vlasti, dodaju, razgovaraće jedino na javnim debatama koje će pratiti mediji i građani, “pod uslovom da ne napune salu svojim članovima 2 sata pre početka debate”.

Dok ne dođe do razgovora sa njima, krenuće sa protestnim okupljanjima na koje pozivaju sve nezadovoljne Nišlije

Počinju danas u 17 sati ispred Toplane, odakle će otići do Gradske kuće. Time žele da se obrate građanima i medijima i podsete gradsku vlast da su građani ti koji ih finansiraju, odnosno njihovi poslodavci.

Protest će biti organizovan i naredna 4 dana ispred Gradske kuće.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • bb

    10:00 // 31. 1. 2017.

    samo napred, samo napred.....

  • ogorčeni

    08:22 // 31. 1. 2017.

    Čisto politikanstvo ! Neki nisu ostvarili svoje snove , pa sada bune narod i teraju na ulicu. Problem nije u Nišu nego u Beogradu, u Vladi, Vučiću da se žale na svoj nizak životni standard. Što se tiče ''štelovanja protoka'' na veliki to nije tzačno , jer svaka podstanica u Nišu ide sa protokom bar 20% nižim od projektovanog. Narode moj, nemojte da vas zamajavaju neostvareni ljudi.

    • Veseo

      09:22 // 31. 1. 2017.

      A sta ti placas prijatelju? Struju koja udje u zgradu pa delite svi ravnopravno ili koliko potrosis u svom stanu? Impulse koje potrose svi telefoni u zgradi pa delite ravnopravno ili onoliko koliko ti potrosis i potrebno ti je? Grejanje po potrosnji?Svuda u svetu je daljinsko grejanje najjeftiniji i najekonomicniji vid grejanja sem u Nisu. Razmisli pre nego sto lupnes ko mace od tavan tako ogorcen

    • snezana

      13:35 // 2. 2. 2017.

      Prijatan sendvic

  • lahor

    06:01 // 31. 1. 2017.

    Bruka i sramota

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: