Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:41, 18. 4. 2016.

| Društvo

Počinju prve isplate roditeljima koji su preplatili "Pčelici"

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
gradsko vece
Zaključak u vezi sa povraćajem više uplaćenih sredstava roditeljima donet danas na Gradskom veću; foto: JV

65 roditelja iz Niša koji su PU "Pčelica" prvi podneli zahteve za poravnanje duga, nakon što je utvrđeno su joj za boravak deteta u vrtiću godinama plaćali više nego što zakon dozvoljava, dobiće taj novac u sredu 20. aprila, najavljeno je na Gradskom veću.

Nakon što ukupno 2,5 miliona dinara bude isplaćeno roditeljima koji su zahteve podneli 11. aprila, ono što su preplatili “Pčelici” dobiće i ostali roditelji. Kako je rečeno na Gradskom veću, novac će biti isplaćivan po redosledu podnošenja zahteva za mirno reševanje spora.

Nastavićemo istim tempom da upućujemo novac prema “Pčelici” i da dinamika kojom roditelji budu dostavljali zahteve bude ispoštovana, a da se u narednih nekoliko nedelja sve završi - kaže gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Ovo je omogućeno Zaključkom u vezi sa povraćajem više uplaćenih sredstava roditeljima korisnicima usluga boravka dece u PU “Pčelica”, koji je usvojilo Gradsko veće. Nakon toga uslediće odluka Upravnog odbora “Pčelice” kojom se definiše isplata.

Prema rečima šefa finansijske službe Predškolske ustanove “Pčelica” Slađane Petrović, do 14. aprila su njima upućena 653 zahteva za mirno rešenje, za šta će biti utrošeno nešto više od 18 miliona dinara.

Inače, za vraćanje novca roditeljima iz budžetskih rezervi opredeljeno je nešto više od 30 miliona dinara.

Zahtevi roditelja su počeli da stižu od 11. aprila svakodnevno iz sva 24 vrtića. Podneto je bilo i 11 zahteva posredstvom advokata. U tim slučajevima trebalo bi da se preko glavnog duga nadoknadi i 6.000 dinara na ime troškova sastava tužbi. Šest roditelja je odustalo, a pet njih je prihvatilo mirno rešenje - objašnjava Petrovićeva.

vrtic Pravo na poravnjanje imaće blizu 9.000 roditelja; foto: J. C.Kaže da su neki roditelji odustali od vansudskog poravnanja da bi pokušali da preko tužbe naplate i kamatu.

Ona prema Zakonu o obligacionim odnosima svakako sleduje, ali stav Vrhovnog kasacionog suda je da bi obaveza Grada bila samo u pogledu glavnog potraživanja, a ne i kamate. Mi verujemo da će svi sudovi ispoštovati stav Kasacionog suda - kaže Petrovićeva.

Ona napominje da je zaključno sa 14. aprilom u “Pčelicu” prispelo 345 tužbi.

Obrađen je 61 zahtev u vrednosti od 2 miliona 11 hiljada dinara. Ostali su u postupku obrade. Ne možemo praviti procenu kolika će cifra biti na kraju jer su neka deca boravila nekoliko meseci, a neka svih 37 meseci na osnovu kojih stiču pravo na potraživanje - objašnjava ona.

Pravo na povraćaj novca ima blizu 9.000 roditelja, a ono se može ostvariti ako im je dete boravilo u vrtiću “Pčelice” u periodu od marta 2013. godine do marta ove godine.

Podsetimo, kako je još početkom godine utvrdio Zaštitnik građana Saša Janković, cena boravka dece u niškim vrtićima nezakonski je određena još 2010. godine, od kada je, prema izveštaju Zaštitnika, Gradsko veće donelo više pravilnika "suprotno odredbama Zakona".

Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, mesečni boravak dece u vrtiću može da se naplaćuje najviše 20 odsto od ekonomske cene koja je oko 15.500 dinara, a "Pčelica" je naplaćivala 29 odsto, odnosno 4.500 dinara. To znači da su roditelji svakog meseca plaćali oko 1.000 dinara više nego što dozvoljava zakon.

Posle tužbi stotina roditelja i nakon što je o ovome pravni stav izneo i Vrhovni kasacioni sud, Gradsko veće je 30. marta snizilo cenu vrtića na 3.200 dinara, što važi od aprila.

Gradska vlast je i danas, kao i više puta ranije, apelovala na roditelje da ne tuže grad.


Slavković: Umesto za odštetu, novac za dečiji fond

Zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković predložio je i da se deo novca predviđen da nadoknadu duga, ukoliko se roditelji njega odreknu, iskoristi za dečiji fond. 

Više sam nego siguran da ta priča može da uspe. Ubeđen sam da od tih skoro 9.000 roditelja njih 2.000 neće ni da se obrati za potraživanja. Pa nek oni po 2.000 dinara potražuju, to su 4 miliona – kaže Slavković.

Objašnjava da bi taj fond služio “za bolesnu decu i podizanje dečijeg standarda”.

On napominje da bi time od “ove priče bila napravljena pozitivna priča po kojoj bi Niš bio jedinstven”. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marija

    19:56 // 24. 5. 2016.

    A sta je sa roditeljima koji su od 2010. placali za dvoje dece po obracunu grada i Pcelice po 50 i 45 % po detetu ( velikodusno su za drugo dete uveli umanjenje od 5%). To znaci da smo za prvo dete placali 2,5 puta vise od Zakonom dozvoljenog!!!! Krivicna odgovornost po sluzbenoj duznosti za one koji su dozvolili da se donesu i sprovode ovakve odluke!!!!

  • peconi

    10:31 // 21. 4. 2016.

    Ne nasedajte na predizborna obecanja. Ako podnesete zahtev ko zna kada ce i da li ce isplatiti.. tuzba.. kad ne platite struju, on, i sve ostalo niko vas ne mazi nego odma tuzbe i privatni izvrsitelji... tuzba, tuzba pa nekad ce isplatiti i to sa kamatom..

  • Jasmina

    22:22 // 18. 4. 2016.

    Apeluju roditelji da se postavi pitanje krivicne odgovornsoti onih koji su godinama unazad bukvalno pljackali roditelje. Sram vas bilo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: