Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:17, 7. 5. 2020.

| Društvo

Počinju sa radom vrtići na jugu Srbije - manje grupe i obavezna zaštitna oprema

Autor:B. S, M. D, Lj. M. i Lj. F.Izvor:Južne vesti
vrtić bambi leskovac
Vrtići spremni za rad, foto: B. S.

Nakon pauze duže od mesec dana zbog vanrednog stanja i mera uvedenih za sprečavanje širenja virusa korona, mališani će moći da se vrate u vrtiće. Sa radom u ponedeljak, 11. maja počinju vrtići u Leskovcu, Vlasotincu, Vranju, Nišu, Prokuplju, Kuršumliji i Pirotu, a roditelji će morati da dostave potvrdu da ne mogu da rade od kuće.

Nakon detaljne dezinfekcije prostorija, mobilijara i igračaka, svih 11 objekata Predškolske ustanove “Vukica Mitrović” u Leskovcu spremno je za povratak mališana. Prema rečima direktorke ove ustanove Jasmine Anđelković Đorđević, do sada se za celodnevni boravak prijavilo 330 dece.

vrtić Maske i rukavice za vaspitačice obavezne, foto: B. Stamenković Kako kaže, prema preporukama Ministarstva prosvete i Ministarstva zdravlja, u grupama neće biti više od 50 % mališana od zakonom propisane norme, odnosno 7 u jaslenim i po desetak u starijim grupama.

Mi smo i u toku vanrednog stanja, kada vrtići nisu radili, redovno provetravali prostorije, dodatno ih dezinfikovali i prali igračke. Sada je sve podignuto na viši nivo - sklonjene su plišane i platnene igračke, tepisi, rađena je dodatne dezinfekcija, tako da su svi objekti spremi. Vaspitačice su opremljene maskama i zaštitinim rukavicama - kaže Đorđevićeva.

Dodaje i da je potrebno da roditelji donesu potvrdu od poslodavaca da moraju da rade u objektima, odnosno radnim jedinicama, kao i lekarsko uverenje za decu da su uredno vakcinisana.

Ovu ustanovu inače pohađa 2.750 mališana koji su raspoređeni u ukupno 120 grupa.

Iako su dezinfikovana sva 4 objekta Predškolske ustanove “Milka Dimanić”, sa radom će u ponedeljak, 11. maja početi samo 2 u samom Vlasotincu, jer za one u Prilepcu i Stajkovcu nema prijavljenih mališana.

vrtić POtrebna potvrda da roditelji ne mogu da rade od kuće, foto: B. Stamenković Prema rečima direktorke ove ustanove Snežane Filipović, sve prostorije su dezinfikovane, a ukupno je za boravak prijavljeno 35 od 654 mališana koji inače upisani u vrtiće.

Dezinfekciju mora da obavi ovlašćena kuća i to smo uradili. Od ponedeljka će raditi dva vrtića u samom gradu, "Dečja radost" i "Kolibri", jer za objekte u Stajkovcu i Prilepcu trenutno ne postoji interesovanje roditelja. Pored uobičajene uniforme, vaspitači će nositi maske i rukavice, a sestre u preventivi, koje rade trijažu dece, nosiće i vizire - kaže Filipovićeva.

Grupe će biti od petoro dece, stolovi i krevetići biće udaljeni međusobno dva mestra, a na ulazu će stajati dezo-barijera. U nizu mera koje se tiču dece su i one da će pre ulaska u vrtić uslediti dezinfekcija ruku, a nakon ulaska pranje ruku.


Sa radom počinju i vrtići u Vranju, Prokuplju i Kuršumliji

Predškolska ustanova "Naše dete” u Vranju, kao i vrtići u Prokuplju i Kuršumliji, počinju da rade u ponedeljka, 11. maja.

U Vranju će deca moći u celodnevni boravak, s tim što roditelji moraju da dostave potvrdu da nemaju drugu opciju za čuvanje deteta, jer će u vrtić zasad moći samo deca zaposlenih roditelja. Potrebno je i da dostave potvrdu pedijatra, ne stariju od 7 dana, o zdravstvenom stanju deteta i još jednu potvrdu poslodavca da moraju da rade.

Mališani iz Prokuplja i Kuršumlije, nakon pauze od gotovo dva meseca, ponovo će krenuti u vrtiće, a rad će biti organizovan u malim grupama, što će deci pored veće bezbednosti omogućiti i kvalitetnije uslove za igru i boravak. vrtić Nema plišanih i platnenih igračaka, foto: B. Stamenković

Prema rečima Vesne Jovanović, direktorke Predškolske ustanove "Neven", u početku će u vrtić krenuti samo deca čiji su roditelji zaposleni, a radiće samo dva vrtića - "Biseri" i "Bajka".

Ova dva objekta moći će da prime oko 140 mališana, koliko ih je za sada i prijavljeno, a za prijem dece roditelji treba da dostave potvrdu od poslodavca da je njihovo prisustvo na poslu neophodno, kao i lekarsko uverenje koje se dostavlja pri redovnom upisu deteta u vrtić - kaže Jovanovićeva

Kako kaže, ustanova je nabavila kompletnu zaštitnu opremu za sve zaposlene, kako bi se obezbedila maksimalna zaštita od infekcije i ispoštovale sve mere predostrožnosti.

Inače, vrtiće ove ustanove pohađa oko 700 mališana koja su i tokom vanrednog stanja bila aktivna putem viber grupe, gde su svakodnevno u kontaktu sa vaspitačicama pohađala predviđeni nastavni program.


Za rad spremni i vrtići u Pirotu

Predškolska ustanova "Čika Jova Zmaj" u Pirotu u svom sastavu ima 6 vrtića i 2 punkta u koja borave deca pripremnog predškolskog programa, a od 11. maja, rad će biti organizovan u 4 vrtića.

Sa radom će od ponedeljka krenuti vrtići “Prvomajski cvet“, “Neven”, “Lane” i “Bambi“. Deca iz vrtića “Crvenkapa“ boraviće u objektu “Prvomajski cvet“, dok će deca iz vrtića “Zmaj“ biti smeštena u vrtiću “Lane“. vrtić Manje grupe u vrtićima, foto: B. Stamenković

Boravak u vrtiću je namenjen isključivo za mališane čija oba roditelja rade, što oni moraju i pismeno da dokažu potvrdama od svojih poslodavaca, a moraju da dostave i potvrdu pedijatra o zdravstvenom stanju deteta, ne stariju od 7 dana.

Svi zaposleni u obavezi su da se na virus korona testiraju 7. i 8. maja, kako bi rezultati stigli pre početka rada Predškolske ustanove, a danas će se izvršiti dezinfekcija svih objekata.

Kako kažu u Predškolskoj ustanovi, sprovedeene su sve mere koje su predložila nadležna ministarsva za početak rada, a do sada je za boravak u vrtiće prijavljeno 176 mališana.


U Nišu manje od 10% dece dolazi u vrtić od 11. maja

U niškoj Javnoj predškolskoj ustanovi "Pčelica" kažu da su se za dolazak od 11. maja prijavila 572 mališana iz predškolskih grupa i 12 iz jaslenih, što u ukupnom zbiru u odnosu na broj upisane dece iznosi manje od 10 odsto. Ističu da oni koji se nisu prijavili za povratak 11. maja, moraju dva dana ranije da najave da planiraju da dete krene u vrtić zbog organizacije u samoj ustanovi.

Pojašnjavaju i proceduru povratka u obdaništa - oba roditelja treba da dostave potvrdu poslodavca da su u radnom odnosu, potvrdu da ne rade od kuće, već da idu u sedište firme ili druge prostorije, kao i kontakt poslodavca. Uslov za polazak u vrtić je i potvrda pedijatra da je dete zdravo.

Napominju da će roditelji biti u obavezi da svako jutro pre dolaska u vrtić imere telesnu temperaturu detetu i sebi, kao i da će morati da kad ostavljaju dete ili uzimaju ga iz vrtića mame i tate moraju da nose zaštitnu masku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    14:04 // 7. 5. 2020.

    I treba nego roditelji navikli da ne rade pa im se ne daju deca u vrtić

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: