Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:17, 3. 4. 2018.

| Društvo

Pod restitucijom parcele na kojima je planirana gradnja kuća za Rome

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Stočni trg
Hoće li vlasnicima biti vraćene parcele, i da li će Grad zbog toga odustati od gradnje na planiranoj lokaciji? Foto: Screenshot Google maps

Iako je Grad Niš već dobio građevinksu dozvolu da pravi 25 kuća za Rome u blizini Stočnog trga, zbog čega su se bunili stanovnici tog dela grada, dve parcele na kojima bi trebalo da se gradi su pod restitucijom. Iz Lige za zaštitu privatne svojine i ljudskih prava o ovoj situaciji obavestili su nišku vlast.

Projekat koji finansira EU sa milion evra od samog početka bio je problematičan, jer su stanovnici Medoševca negodovali zato što je planirano da se kuće u kojima treba da živi 50 romskih porodica prave kod naselja u kome već žive isključivo Romi. U kraju koji je “čuven” po mnogim razbojništvima i krađama, smatraju, nepoželjno je da se doseljava još Roma jer se stvara geto, umesto da se oni uključe u društvo.

Međutim, iako je prvobitno iz gradske vlasti rečeno da će se stanovnici kuća birati na konkursu, te da će “krov nad glavom” dobiti najsiromašniji Romi, kada su se Medoševčani pobunili, iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER) kazali su da se zapravo ne radi o proširivanju naselja, već da su kuće namenjene onima koji već žive na Stočnom trgu, te da je u pitanju uređenje naselja. Dopis Liga restitucija Screenshot

Povrh svega, krajem marta KLER-u je, kako su potvrdili u ovom gradskom telu, stigao dopis kojim se obaveštava Grad da za pojedine parcele na kojima je planirana izgradnja stanova za romske porodice postoji zahtev Agenciji za restituciju za vraćanje imovine.

Miloš Tomić, član Upravnog odbora Lige za zaštitu privatne svojine i ljudskih prava obratio se i redakciji Južnih vesti. U dopisu za koji kaže da je upućen gradonačelniku Niša, navodi se da su dve parcele pod restitucijom, odnosno da su naslednici vlasnika kojima su oduzete 1946. godine, podneli zahtev da im se imovina vrati.


KLER: Prvo provera postupka pred Agencijom za restituciju

Iz KLER-a su se, kako navode, kada su saznali o mogućem postojanju zahteva, obratili nadležnom Sektretarijatu i tražili da hitno proveri da li su parcele prod restitucijom.

Da po hitnom postupku izvrši proveru da li su katastarske parcele na kojima je planirana izgradnja objekta predmet zahteva za vraćanje zemljišta, da li je doneta prvostepena odluka, odnosno da li je postupak pravosnažno okončan i pribavi mišljenje Javnog pravoranilaštva Grada Niša koji će dati nedvosmisleno pravno mišljenje, kako bi Grad Niš mogao da realizuje projekat - naveli su iz KLER-a.

Iz ove službe su naveli da je moguće čak i da se izgradnja stanova na ovoj lokaciji obustavi, iako je ranije najavljeno da bi gradnja trebalo da počne u aprilu.

Pokretanju postupka javne nabavke za izbor izvođača radova na izgradnji objekata, prethodiće utvrđivanje istinitosti navoda, kao preduslov za pokretanje ili obustavu postupka - dodaju iz KLER-a.

Plan skica naselje Romi Planirano da se gradi i saobraćajnica kod Stočnog trga; Foto: ScreenshotIz Sekretarijata za planiranje i izgradnju kazali su da prilikom izdavanja dozvole za gradnju ne proveravaju da li se vodi postupak pred Agencijom za restituciju, već se to radi na osnovu toga ko je upisan kao vlasnik u Katastru republičkom geodetskog zavoda. U ovom slučaju je, dodaju, to Grad Niš, koji je, kako je kazao sekretar Igor Igić, na osnovu toga i dobio dozvolu za gradnju.

Tamo je Grad Niš upisan kao vlasnik i mi vlasniku dajemo dozvolu za ono što je planskim dokumentom dozvoljeno da se gradi na određenom području. Mi smo to uradili - naveli su.

Kako se navodi u dokumentu koji je iz Lige dostavljen gradskoj vlasti, radi se o dvema katastarskim parcelama i da su po Zakonu ispunjeni svi uslovi za vraćanje zemljišta.

Nesumnjivo je da je EU kao donatoru, realizacijom ove donacije nije bio cilj da dozvoli kršenje osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na mirno uživanje privatnom svojinom, koje se grubo krši sprovođenjem ovog projekta na pomenutoj lokaciji, zaobilaženjem pozitivnih propisa Republike Srbije, već je u interesu nadležnih organa Republike Srbije u cilju razvoja dalje saradnje, da ne dozvole dovođenje u zabludu EU, kao donatora - navode iz Lige.

Inače, i prema podacima Agencije za restituciju za sporne parcele podneti su zahtevi za vraćanje imovine, a reč je, kako piše u njihovoj evidenciji, o poljoprivrednom zemljištu.

Na osnovu podnetih zahteva Agencije inspekcija Grada je izvšila uviđaj na terenu i konstatovala da postoje izgrađeni objekti bez odobrenja za gradnju na površini javne svojine na kojima je Grad Niš upisan kao nosilac prava javne svojine, to je bilo jos januara 2015. godine - navodi Tomić.

Da su na parcelama na kojima je planirano da se grade kuće za Rome, već izgrađene razne barake, kazali su i iz Saveta građana Medoševca, gde su istakli da su protiv pravljenja novog naselja bili i Romi koji su tu već podigli objekte.

Podsetimo, Grad je odlučio da sa oko 300.000 evra sufinansira projekat "Održivi model rešavanja neuslovnih romskih naselja“ sredinom prošle godine, dok su ubrzo potom građani negodovali. Većnica Tijana Đorđević Ilić je kazala da je Grad planski predvideo ovu lokaciju za gradnju romskog naselja još 2011. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milovan

    09:43 // 4. 4. 2018.

    I opet...buahahhahhaha!NESPOSOBNJAKOVICI?

  • Nislija

    12:43 // 3. 4. 2018.

    A Medosevcani sakupljaju potpise za peticiju protiv izgradnje ovog naselja... (Medosevacki SNS otkazao poslusnost !) :)

  • Milovan

    11:36 // 3. 4. 2018.

    Buahahahahahaha....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: