Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:57, 3. 4. 2020.

| Društvo

Podataka o broju zaraženih po opštinama nema već 4 dana

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
sajt covid
Poslednji podaci ažurirani 29. marta; foto: Printscreen

Nakon što je 25. marta premijerka Ana Brnabić najavila otvaranje podataka o broju pozitivnih osoba na korona virus po opštinama i broju građana koji su u samoizolaciji, "sveže" brojke bile su dostupne svega 4 dana, da bi 30. marta sajt na kome su se ti podaci nalazili www.covid19.data.gov.rs prestao da ažurira podatke kada je reč o broju zaraženih. Zašto je to tako nema odgovora iz Kancelarije za IT i Eupravu, dok iz press službe Vlade Srbije kažu da nemaju informaciju zašto podaci nisu ažurirani.

I dok je predsednik Aleksandar Vučić sinoć rekao da je situacija u Nišu sada bolje, nije precizirao zašto je tako. Koliko je potvrđenih slučajeva obolelih od korona u virusa u najvećem gradu na jugu Srbije, kao i jednom od žarišta, nepoznato je. Ne govori se na pres konferencijama republičkog Štaba, a nema ih ni na sajtu koji bi trebalo da služi upravo tome - da se vidi koliko zaraženih ima u svakom gradu i opštini.

Takozvani otvoreni podaci postali su pre 4 dana zatvoreni, odnosno nije bilo novih na sajtu. Tako da, ukoliko želite da saznate koliko ima potvrđenih slučajeva u Prokuplju ili Leskovcu, možete da dobijete samo brojke koja "važe" do 29. marta. Ono što se ažurira jestu brojke o građanima koji su o samoizolaciji.

Priča o otvorenim podacima koju je premijerka najavila, bila je lepo zamišljena, ali u praksi se to nije ostvarilo. Šta je razlog što nema ažuriranih podataka, niko nije saopštio.

Pitanja o tome poslata su mejlom Kancelariji za IT i elektronsku upravu još 31. marta, ali odgovora još nema. U pres službi Vlade Srbije kažu da je sajt www.covid19.data.gov.rs dužnost Kancelarije i da oni to rade u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, te da ne znaju u čemu je problem.

Ovaj sajt, dok je funkcionisao tih nekoliko dana, značio je mnogo građanima mesta iz kojih se lokalni štabovi i instituti za javno zdravlje nisu oglašavali i saopštavali da li i koliko potvrđenih slučajeva obolelih od korona virusa ima u njihovim opštinama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • toplica

    17:04 // 4. 4. 2020.

    a Prokuplje...sinoć puna bolnica čekamo na snimanje svi bolesni i doktori i pacijenti. Testova nema niko ništa ne govori ne piše...tuzno

    • Dzamutka

      09:34 // 5. 4. 2020.

      Vazno je bilo da ste tvrdo uporiste sns ! Sad ti,za koje ste glasali su u misijim rupama,briga ih i za lekare i vas !
      Glasajte ih opet !

  • Dragana Mladenović

    20:58 // 3. 4. 2020.

    I mi u yuri od ponedeljka. 1400 ljudi, od toga 800 dišu jedan drugom za vrat. Sredstva za dezinfekciju nema, inventar se ne dezinfikuje, nema ubrusa, nekad ni sapuna. Menadžeri ušli u mišiju rupu, nisam ih vido dve nedelje.

    • Ta to taj

      21:14 // 3. 4. 2020.

      Vido ili vidla?

    • Goran Stamenković

      07:09 // 4. 4. 2020.

      E pa Dragana, ili Dragane, kad ti u pseudonimu čak i pol promeniš iz straha, onda i treba da ti duvaju za vrat ostalih 1399 radnika. Kako ne shvatate da ni Jura ne može da radi ako vi svi ne dođete na posao, i tako spasite i sebe i svoje porodice. I njima će država da da minimalac za svakoga od vas, ako du već potrošili onih 10000€ što su dobili po radniku. Pa i oni su privatnici, nema smisla.

  • goran stamenković

    16:58 // 3. 4. 2020.

    Dragane, odekle ti ta informacija? Ne mogu da verujem da stvarno pojedine fabrike kreću sa radom. Molim krizni štab u Nišu da se konačno obrati javnosti, i saopšti nam sve detalje. Slušamo samo o Beogradu, izgleda da je u Nišu veliko zlo, i da smo prepušteni sami sebi i ovom zdravstvenom osoblju, koje stvarno zaslužuje svaku pohvalu za požrtvovanje i profesionalizam.

    • tigrovac

      17:20 // 3. 4. 2020.

      Neke nisu ni prestajale,neke su smanjile rad,neke su najavile pokretanje proizvodnje ocekuju veliku prodaju nakon pandemije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: