Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 14. 6. 2022.

| Društvo

Podeljeno 85 miliona dinara za medije u Nišu, najviše za one bliske vlasti

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
kamere
Najviše para za projekat televizije "Belami"; foto: S. M.

Od 85 miliona dinara, koliko je ove godine ukupno namenjeno medijskim projektima, oko 50 miliona dinara je iz budžeta Grada otišlo medijima koji su u vlasništvu Vidosava Vitka Radomirovića - radio, televizija i portal Belami, kao i Narodne novine i Niška televizija, a oko 15,5 miliona je dobila televizija i portal Zona Plus, u vlasništvu Nikole Gašića. Oni koji već godinama ne dobijaju projekte smatraju da je konkurs "nameštena pljačka", dok iz Komisije navode da su nezavisno radili svoj posao.

Kao i 2020. godine, Grad Niš je i u ovoj izbornoj godini opredelio više novca za medije - prošle godine je bilo 69 miliona dinara, a ove je cifra narasla na 85 miliona. Ono što se godinama ne menja su mediji koji dobijaju najviše para za projekte. Više od polovine budžeta namenjenog za medijske sadržaje usmerena je ka medijima koje vodi Radomirović.

Belami televizija, na kojoj je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski jedan od čestih gostiju, dobila je 19 miliona dinara za projekat "Gradski radar".

Svrha projekta je da se uvođenjem novih medijskih formi, od lajv emisija do kratkih informativnih i edukativnih medijskih sadržaja, doprinese osnaživanju građanskog aktivizma i i unapređenju rada lokalne samouprave, ojača kritička svest građana i obezbedi kontinuirano informisanje o radu lokalne samouprave - piše u obrazloženju projekta.

Narodne novine su za projekat "Informisani građani učestvuju u razvoju Niša" dobile 16 miliona dinara. Niška televizija, gde se Radomirović vodi kao direktor, iako je sama televizija u podeljenom vlasništvu između njega i direktorke TV Zona Plus Slađane Ostojić, dobila je 13,2 miliona dinara za projekat "Sa odgovornima o potrebama građana". odluka Projekat za koji ide najviše para "Gradski rada"; foto: printscreen

TV Zona Plus, na čijem je čelu Ostojićeva, a koja je u 100% vlasništvu sina direktora BIA i funkcionera SNS Bratislava Gašića, dobila je 15,1 milion dinara za projekat "Niš u kadru" i dodatnih 450.000 dinara za projekat njihovog portala.

Kopernikus TV u vlasništvu odbornika Srpske naprdne stranke Zvezdana Milovanovića, koja prenosi i sednice niškog parlamenta, za svoj projekat je dobila 4 miliona dinara.

Osim toga što iz godine u godinu nema promene u izboru medija, Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava navodi da je veći problem što je ceo konkurs van fokusa javnosti.

Mi uopšte nismo dobili neke informacije zašto se toliki novac izdvaja, na osnovu kojih parametara je odlučeno da baš ove godine toliki iznos bude opredeljen za jednu od jako važnih aktivnosti lokalne zajednice i bez bilo kakve debate o tome. Godinama tek juna vidimo da je opredeljen ogroman iznos za javno informisanje, konkurs bi trebalo da bude mnogo ranije raspisan - kaže Đorđević.

Dodaje da je pitanje da li će ovi podržani projekti i omogućiti medijski pluralizam kad je reč o javnom informisanju, jer ističe da on podrazumeva i pokretanje javnih debata i kritičko promatranje.


"Konkurs - hobotnica"

Grad Niš nije podržao 36 projekata, a i ove godine se na toj listi nalaze medijski sadržaji City Smart radija.

Glavna urednica tog medija Ivana Petrović smatra da je konkurs za medijske projekte u Nišu velika pljačka, da je namešten i da je pod velom umrežene političke, medijske, ekonomske interesne grupacije, koju zajednički čine, kako kaže, lokalne vlasti u saradnji sa fantomskim udruženjima iz kojih se isključivo biraju članovi komisije.

Postoje dva načina da se čovek bori protiv zla, jedan je da bojkotuje zlo, ali to ima efekata ako svi bojkutuju. Nije problem ko ne dobija novac, bitno je ko dobija i kako dobija i procenat koji se ne menja godinama i koji ukazuje na jasnu šemu, na šemu kriminalno-mafijašku, to je prava jedna hobotnica politički, ekonomski i interesno. Mi konkurišemo jer ako nisi u toj priči, ako nisi aktivni učesnik toga, onda vrlo je teško da tražiš uvid u projekte - ističe Petrovićeva.

Kamere mediji Iz Komisije kažu da su radili bez pritisaka; Foto: V. Milić U Komisiji za konkurs o sufinansiranju medijskih sadržaja je bilo pet članova, a jedan od njih je Ninoslav Smiljković koji kaže da su sve obrazložili zašto je neko dobio novac, a neko nije.

Novinarka: Je l' bilo nekih pritisaka na odluke Komisije?

Smljković: Znate da je Komisija nezavisna.

Znatno manje novca su dobili drugi mediji i udruženja, a najmanje novca, 120.000 dinara, opredeljeno je za Udruženje "Savez Srba iz regiona" za projekat "Srpsko kolo Niš".

Kompletnu listu pogledajte - ovde.

Podsetimo, Južne vesti već godinama ne učestvuju na ovom konkursu, jer smatraju da dodeljen na taj način, samo daju legitimitet konkursu koji nema nikakve veze sa interesima građana da budu napristrasno i nezavisno infromisani.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Seljak

    08:58 // 15. 6. 2022.

    Ajd, što dobi ovaj naš, al što dobi američki igrač?

    • Tajanstveni Alan

      16:52 // 16. 6. 2022.

      Nas nije, mozda je tvoj ?

  • DedaR

    23:49 // 14. 6. 2022.

    Da li je neko proveravao gledanost ovih televizija?Primer, za Zonu+ nisam čuo za čoveka da je gleda. Ona i postoji iz razloga što će dobiti ove pare!

  • Torpedo

    19:17 // 14. 6. 2022.

    Komisija nezavisna? ! To vam ne veruje ni onaj sto ima 15 godina !
    A, sto se tice kvalifikacije ," namestena pljacka" , dodao bih- parama poreskih obveznika Nisa !

    • Baki

      23:07 // 14. 6. 2022.

      Ko ce kome ako nece svoj svome?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: