Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:12, 23. 8. 2013.

| Društvo

Podignuta optužnica zbog pretnji novinaru

Autor:B.G.Izvor:Južne vesti
490x370-Milutin-Ilic-Toplana.jpg
Milutin Ilić, arhivska fotografija

Osnovno javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv direktora niške Toplane Milutina Ilića i još dve osobe zbog pretnji upućenih uredniku Južnih vesti.

Kako se navodi u optužnom predlogu, koji je sudu predat 9. avgusta, Ilić, Dobrivoje Stanimirović i Mija Janković su "sa umišljajem i u uračunljivom stanju", u telefonskim razgovorima sa Blagojevićem uputili niz pretnji. Optužni predlog Kliknite za uvećanje

Sva trojica su optužena za "ugrožavanje sigurnosti licu koje obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja u vezi sa poslovima koje obavlja", za šta je zaprećena kazna od 6 meseci do 5 godina zatvora.

Podsetimo, novinar i urednik "Južnih vesti" Predrag Blagojević primio je početkom aprila pretnje od generalnog direktora Toplane Milutina Ilića i dvojice muškaraca koji su se predstavili kao "Janković iz Toplane" i "Pukovnik Dobrivoje iz Prištine".

Pretnje su usledile nakon što su Južne vesti pisale o korupciji u tom javnom preduzeću.

Vredi pomenuti da su Milutin Ilić i Dobrivoje Stanimirović funkcioneri SNS, a da je Stanimirović predsednik Saveta za bezbednost stranke u Nišu.

 


Građanski sektor pozdravio podizanje optužnice

Grupa nevladinih organizacija iz Niša saopštenjem za javnost izrazila je očekivanje da će predstojeći sudski proces "biti nauk i opomena" svim pojedincima i javnim funkcionerima "da se moraju odgovorno ponašati u svom radu, te da će predstavnici javne reči ubuduće moći nesmetano da obavljaju svoj posao od opšteg značaja".

- Pretnje novinarima su pretnje pravu građana na objektivno informisanje, te je nedopustivo da bilo ko ograničava i uslovljava rad novinara.

Podsetimo, grupa od 13 organizacija civilnog društva prvi put je reagovala neposrednog nakon incidenta s početka aprila, kada su novinaru i uredniku Južnih vesti Predragu Blagojeviću upućene pretnje.

Milutin Ilić Milutin Ilić okružen novinarimaTada je od gradonačelnika Zorana Perišića zatražena i smena direktora Toplane, u čemu su podršku pružile i nevladine organizacije iz Beograda.

Njihov zahtev Perišić je odbacio tvrdeći da to nije u njegovoj nadležnosti, već Upravnog odbora Toplane, što su iz Upravnog odbora demantovali i odbacili odgovornost.

Ni posle 30 dana, nakon ponovljenog zahteva nevladinog sektora, ni gradonačelnik ni Srpska napredna stranka nisu reagovali.

Vredi pomenuti i da je nakon nedavno raspisanog konkursa za direktora Toplane, Milutin Ilić jedan od najnajozbiljnih kandidata za tu funkciju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pravnik

    09:03 // 26. 8. 2013.

    Ovde se radi o blaćenju poštenih i stručnih ljudi kao sredstvu prljve borbe za direktorsku fotelju od strane onih koji do nje ne bi mogli doći legalnim putem a sve uz podršku...?!

  • Aleksandar Milanovic

    17:01 // 25. 8. 2013.

    Puna podrska uredniku !
    Apsolutna osuda bahatog "politikanta".
    Politicari primaju plate od narodnog poreza te su duzni da se primereno vladaju.
    Vredjanje i pretnje STOP.
    Aleksandar Milanovic
    Prokuplje

  • MIRA

    19:28 // 24. 8. 2013.

    Trebalo je imati hrabrosti da prijavite ovako nešto. Ako sami ne ustanemo protiv diktature niko nam neće pomoći. Zato gradjani glave gore i .....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: