Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:27, 12. 1. 2020.

| Društvo

Podneta krivična prijava zbog objavljivanja iskaza "Malčanskog berberina" u tabloidima

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
viši i osnovni sud
Sumnjaju da je neko tabloidima otkrio deo ili ceo iskaz Jovanovića; foto: JV-P. Blagojević

Zato što su tabloidi objavili iskaz koji je osuđuvani silovatelj Ninoslav Jovanović dao Višem javnom tužilaštvu u Nišu i detalje o teškom krivičnom delu nad devojčicom Monikom Karimanović, Beogradski centar za ljudska prava je, kako navode u saopštenju, podneo krivičnu prijavu Republičkom javnom tužilaštvu.

Krivičnu prijavu su podneli protiv nepoznate osobe iz Višeg javnog tužilaštva u Nišu ili policijskih službenika, zato što sumnjaju da je neko iz ove dve institucije otkrio detalje iskaza "Malčanskog berberina" novinarima tabloida Srpski telegraf, Informer, Alo i portala republika.rs.

U saopštenju navode da su krivičnu prijavu podneli 11. januara Republičkom javnom tužilaštvu, jer postoji osnovana sumnja da je tabloidima neko ko je prisustvovao saslušanju odao ceo ili deo iskaza otmičara devojčice Monike Karimanović. Da je tako, dodaju, svedoči to što su u nekim od tekstova novinari napisali da su informacije dobili od "izvora iz istrage".

Informacije o tome na koji način i koliko puta je maloletna žrtva teških krivičnih dela bila viktimizirana ne predstavljaju informacije od javnog značaja, odnosno informacije za koje javnost ima opravdan interes da ih zna, a njihovo otkrivanje nanosi nenadoknadivu i tešku štetu dostojanstvu, privatnosti, ugledu i drugim pravima žrtve garantovanim Ustavom Republike Srbije, Konvencijom o pravima deteta i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda - ističu u saopštenju.

Podsećaju da Zakon o krivičnom postupku propisuje da kada treba zaštititi interes maloletnika, treba narediti onima koji prisustvuju saslušanju da čuvaju kao tajnu određene iskaze i podatke i upozori ih da je odavanje tajne krivično delo.

Takođe kažu da Zakon o javnom informisanju između ostalog propisuje da se u izveštavanju posebno vodi računa o zaštiti maloletnika i da mediji ne naškode moralnom, intelektualnom, emotivnom ili socijalnom razvoju maloletnika.

Krivična prijava je podneta Republičkom javnom tužilaštvu kako bi se obezbedilo nezavisno istraživanje navoda o učinjenim krivičnim delima, uz predlog Republičkom javnom tužilaštvu da sve radnje u postupku po ovoj krivičnoj prijavi preduzme samostalno, ne poveravajući njihovo vršenje Višem javnom tužilaštvu u Nišu i Policijskoj upravi u Nišu - dodaju u saopštenju.

Inače, nakon pisanja tabloida o detaljima istrage koja se vodi protiv Ninoslava Jovanovića, za koga se sumnja da je oteo i 10 dana skrivao 12-godišnju Moniku Karimanović, oglasili su se na društvenim mrežama dopisnici iz Niša koji tvrde da informacije nisu došle od njih i da su tekstovi pisani u Beogradu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • da smo mi normalni

    10:17 // 13. 1. 2020.

    Da je drzava normalna,urednici i vlasnici bi bili vec u zatvoru,a novine ugasene.Ali,oni su glasnogovornici rezima.

  • BATA

    09:57 // 13. 1. 2020.

    Da joj ova afera sluzi za prikrivanje afera Krusik,Jovanjica,Diploma i td, vidi se po tome sto ona-Javni tuzlac Srbije- nije podnela sama krivicnu prijavu ,tj,zapocela istragu protiv ovih medija za otkrivanje detalja sa saslusanja.Ovoga puta predsednik progovorio preko tih medija pa ona ne sme da se oglasi.

  • DOUŠNICI

    07:50 // 13. 1. 2020.

    Iz ličnog iskustva znam da tabloidni novinari imaju svoje doušnike u policiji, tužilaštvima i sudovima,ali često i među advokatima koje ovim povodom niko ne pominje, a oni često poseduju zapisnike o prvim iskazima optuženih.Istovremeno tabloidni "ekskluzivci" zauzvrat stiču status omiljenih tako što policiji dojavljuju informacije o podobnim i nepodobnim kolegama i aferama o kojima će se pisati.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: