Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:25, 2. 7. 2019.

| Društvo

Podnete krivične prijave i traži se vanredna inspekcija zbog seče drvoreda u Aleksincu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
seča stabala
Traže da se utvrdi odgovornost nadležnih za aleksinačku seču; foto: I. D.

Nakon što su ukazali na to da su stabla sa aleksinačkog šetališta isečena bez odobrenja nadležnih i po scenariju beogradske gondole, iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) saopštavaju da su podneli i krivične prijave protiv odgovornih za seču drvoreda. Zahtevaju od Ministarstva životne sredine da vanredno ispita Opštinu Aleksinac, jer tvrde da je prekršila zakon.

Seča u mutnom - tako RERI opisuje ono što se pre par meseci dogodilo na aleksinačkom šetalištu, kada je za par dana više od 40 stabala lipe i kestena posečeno. radovi aleksinac Radovi na aleksinačkom šetalištu u punom jeku; foto: JV

Podsećajući na njihov raniji zaključak - da je seča obavljena bez ijednog odobrenja, a i nalik na pripremanje terena za izgradnju gondole na Kalemegdanu, iz organizacije RERI traže da se utvrdi i odgovornost za ono što je učinjeno.

Tvrde su tražili dodatne informacije i dokumentaciju o pomenutoj seči, ali da su od Opštinske uprave iz Aleksinca dobili netačne informacije, te su odlučili da podnesu krivične prijave i zatraže odgovornost nadležnih. radovi Aleksinac Šetalište raskopano, radovi u toku; foto: JV

Naime, RERI je podneo krivičnu prijavu protiv Dragićević Novice, načelnika Odeljenja za komunalne i građevinske poslove, Opštinske uprave opštine Aleksinac, zbog osnovane sumnje da je isti izvršio krivično delo falsifikovanja službene isprave iz člana 357. stav 1. Krivičnog zakonika, dostavivši RERI-u netačne informacije na osnovu podnetog zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, koje se odnose na seču sprovedenu u centru Aleksinca - saopštavaju iz organizacije.

Imaju zahtev i za Ministarstvo zaštite životne sredine. Od njih traže da obave vanredni inspekcijski nadzor u aleksinačkoj upravi - zbog kršenja zakona tokom seče stabala.

Zbog kršenja člana 20. Zakona o zaštiti životne sredine, odnosno, zbog nepostojanja (neusvajanja) odluke kojom se uređuju opšti uslovi zaštite, način podizanja i održavanja i obnove uništenih javnih zelenih površina, kao i vođenje podataka o javnim zelenim površinama, što je bila obaveza lokalne samouprave, Opštine Aleksinac - kažu u RERI.

Podneli su zahtev i odeljenju za inspekcijske poslove da uradi vanredni inspekcijski nadzor aleksinačkog JKP Komunalne usluge, čiji radnici su posekli lipe i kestenove. Traže da se utvrdi pod kojim uslovima su sekli, ali i da se utvrdi (ne)zakonitost ove akcije. seča aleksinac Stabla posečena pre par meseci u prisustvu policije; foto: JV

RERI ovom prilikom skreće pažnju da Elaborat Instituta za šumarstvo, u koji smo imali uvid, nije i ne može biti odobrenje niti osnov za seču, jer predstavlja tehnički dokument koji opisuje stanje stabala u glavnoj aleksinačkoj ulici - dodaju u organizaciji.

U organizaciji koja je privremeno uspela da spreči izgradnju gondole u prestonici kažu da su nadležni u obavezi da ih obaveste o tome šta je utvrđeno tokom kontrola, ali i da odgovore na podnete krivične prijave, pa ističu da će ovu aleksinačku priču nastaviti da prate i o tome obaveštavaju građane.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    17:24 // 2. 7. 2019.

    U toku je totalno ruiniranje Srbije ako uzmemo u obzir da je ceo Beograd raskopan, Nis takodje a evo i Aleksinac se rastura... To nije bez razloga. neko mi je jednom rekao, kad god se smeni vlast, odmah se raskopaju ulice. Tu se izgleda dobro drpne drzava. To bi moralo retroaktivno da se ispita ko je sta kopao i koliko drpisao proteklih godina. A onda u bajbokanu ako ima pravde.

  • Ozren

    10:48 // 2. 7. 2019.

    Mene zanima gde su zavrsila posecena stabla.Jedan deo je zavrsio u ulici (sokaku) Nova Jastrebacka,a zna se ko tamo zivi...Inace na poslednjoj sednici skupstine za taj sokak namenjeno je jos 16 000 000 dinara za asfaltiranje 'vrlo prometne ulice' (mada je vec asfaltirana),plus nova rasveta,i druge stvari.A ostalo?Zna li neko,ima li ko neku informaciju? Mogli bi novinari da istraze gde su stabla..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: