Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:47, 2. 10. 2012.

| Društvo

Podrška "Prajdu" iz Niša

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
prajd
ilustracija; foto: facebook.com

Niške nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava smatraju da Parada ponosa treba da bude održana 6. oktobra u Beogradu.

U susret ovom događaju, poznatom i kao "Prajd", tokom nedelje u Beogradu su organizovane razne tribine, izložbe i kulturni događaju u cilju promocije glavnog dešanja, ali i povećanja svesti građana o važnosti prava LGBT zajednice.

Kao podrška organizatorima i u Nišu je organizovan direktan prenos beogradske konferencije.

- Iako su tokom jučerašnjeg dana iz vrha policije procurele neke informacije da je "Prajd" zabranjen, to nije tačno. "Prajd" zvanično nije odobren, ali nije ni zabranjen - rekli su organizatori.

Predstavnici niskih organizacija kažu da je organizovanje Prajda važno i za podizanjesvesti građana o toleranciji.

- Održavanje "Prajda" je bitno da bi se pokazalo da država ima odgovornost prema svojim građanima. Ovde su predstavljeni neki od slučajeva u kojima su majke te koje štite svoju decu jer je država nemoćna. Kada dođe do toga da treba da bude održan ovakav skup koji država treba da zaštiti ona prebacuje odgovornost sa sebe jer ne postoje bezbedonosni uslovi za učesnike parade, za ostale građane i za zaštitu objekata u gradu koji su na tom potezu. Tako da država treba, a ne može da zaštiti građane i tako se vrtimo u krug - kaže Ana Zorbić iz organizacije "Ženski prostor".

Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava kaže da je ove godine veći pritisak na državu i od strane civilnog sektora u Srbiji, ali i od "stranih faktora" i smatra da će Prajd biti održan.

- Naziv "Parada ponosa" možda nije najadekvatniji, što je i jedan od uzroka nastajanja poblema oko njene organizacije. Ja to nazivam maršem i mislim da bi tako bilo trebalo da bude - kaže Ana Zorbić.

Inače, kako saznajemo za sada ne postoje planovi da se ovakav događaj održi i u Nišu.

Pre nekoliko meseci preko Fejsbuk strane bilo je planirano održavanje prajda u Nišu, ali manifestacija nije održana. Još nije poznato da li je tada "Prajd" otkazan ili je to bilo samo lažno obaveštenje.

Bez roditelja na konferenciji

Na konferenciji koja je u Nišu delom organizovana kao podrška "Prajdu", trebalo je da video vezom budu uključeni i roditelji čije su deca LGBT orjentacije.

Ipak, roditelji su poslali video poruku na kojoj im nisu vidljiva lica, a prema njihovim rečima, otkazali su dolazak zbog bezbednosti svoje dece.

Ovom prilikom predstavljeni su i neki od programa namenjeni roditeljima LGBT dece. Kako je objašnjeno, na ovaj način, kroz međusobnu psihološku i sociološku podršku roditelji lakše prihvataju novu situaciju, a često i postaju aktivni učesnici u stvaranju boljeg društva za svoju decu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Знајиша

    13:07 // 3. 10. 2012.

    Право на здрав живот и здраву животну средину је основно људско право. Где су биле ове организације када се причало о експлоатацији уљних шкриљаца у Алексинцу??? Да ме не схватите погрешно ја подржавам слободу да свако буде оно што мисли да треба и да живи стилом живота који сам изабере све док не угрожава друге. Ако их не боли да се воле, само нек се воле. Ни хетеросексуални на јавним местима не би требало да раде неприкладне ствари, па их раде.

  • Sonja Radonjic

    11:16 // 3. 10. 2012.

    Predstavnici "niskih" organizacija bi mogli da u svom gradu organizuju takve maškare.

  • Milan petrovic

    21:14 // 2. 10. 2012.

    Нишке невладине организације - срамота за град и за Србију!

    Престаните да лечите своје комплексе и затуцаност на штету сопственог народа и државе. Пристали сте на улогу верног пса чувара "европских вредности" а од свог полтронског надахнућа нисте били способни за мали ментални напор да укапирате да је овај народ кроз историју вишепута потврђивао антифашизам, чојство, велико срце, оданост и све оно што европа никад неће имати!
    Европа нам је срушила земљу у којој су људи живели срећно и насмејано да би се она опет појавила у невином издању и саопштила нам да је оно што смо живели било лажно и да треба да живимо по другим правилима.
    Што се тиче гејева, ја не знам да је икад био иједан инцидент с хомићима а знам да постоје у овом граду од памтивека. Као и са свим важнијим догађајима у задњих 20 год. исти образац се прави и са геј парадом. До јуче су живели мирно међу другима,а данас се увози проблем који не постоји зато немојте да цмиздрите сутра кад вам се тај "проблем" обије о главу!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: