Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:22, 5. 9. 2014.

| Društvo

Podsticajne mere Ministarstva za opstanak sela

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
7.JPG
Ministarka u Svrljigu razgovarala o lokalnim potencijalima i problemima u poljoprivredi

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković rekla je danas u Svrljigu da će to ministarstvo posebnim programima i merama raditi na opstanku i razvoju sela u nerazvijenim područjima.

2 Ona je danas najpre razgovarala sa predsednicom Opštine Svrljig Jelenom Trifunović o problemima i potencijalima lokalne poljoprivrede, kao i sa predstavnicima lokalnog Odseka za poljoprivredu i svrljiškim proizvođačima, a potom je, u pratnji predsednice Opštine, narodnog poslanika i potpredsednika Odbora za poljoprivredu Narodne Skupštine Milije Miletića, načelnika Nišavskog upravnog okruga Aleksandra Cvetkovića i svojih saradnika, u svrljiškim selima Beloinje i Prekonoga obišla i gazdinstva stočara Gorana Vasića i Dejana Mitića.

Domaćinstvo Vasića u Beloinju ima stado od stotinak ovaca, ali se, pored toga, bavi i seoskim turizmom, a u svom domaćinstvu ima i 5 kategorisanih soba, dok se domaćinsto Mitića u Prekonogi bavi uzgojem koza i jedno je od najvećih u regionu.

Razgovarajući sa domaćinima, ministarka je naglasila da je cilj da se ovakvim stočarima pomogne u udruživanju i lakšem plasiranju njihovih proizvoda.

- Ti domaćini nas uveravaju da srpsko selo ima šanse za opstanak i pored mnogobrojnih problema sa kojima se suočava, kao što su usitnjena gazdinstva, neobrađene površine, smanjenje stočnog fonda, ili podaci o odlasku mladih sa sela - rekla je Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede.

3 Ona je podsetila i da je podsetila da je produžen rok za davanje povoljnih poljoprivrednoh kredita do 1. novembra za nabavku stoke i mehanizacije koji se daju se na 3 godine, uz grejs period od godinu dana, sa fiksnom kamatom od 4 odsto za nabavku stoke i 6 odsto za nabavku opreme. Pored ovoga, ministarka ističe I premije ministarstva za mleko I subvencije za umatičena grla I krave u laktaciji.

Stočari su se požalili da, od kako je prošle godine usvojen Zakon o podsticajima i ruralnom razvoju, ne mogu da koriste sredstva iz svrljiškog budžeta za proizvodnju mleka pošto takve premije već dobijaju od države, što je ministarka objasnila da dupliranje za iste namene nije prihvaćeno usvajanjem tog zakona, ali da je moguća pomoć kroz druge vidove i da će u ministarstvu analizirati ovakve predloge stočara koji se nalaze u nerazvijenim područjima.
Na kraju posete ministrka je istakla da Svrljig i druge slične opštine treba da budu prepoznatljive po posebnim proizvodima dobrog kvaliteta, kao što je svrljiško jagnje, svrljiški sir ili lekovito bilje iz ovog kraja. 4

Nakon Svrljiga, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prisustvovala je i sastanku u Nišavskom upravnom okrugu gde se razgovaralo o investicijama u poljoprivredi, odnosno mogućnostima razvoja i smanjenja siromaštva na jugu Srbije, zaštiti životne sredine, implementaciji regionalnog prostornog plana u poljoprivredi, kao i o eksploataciji prirodnih resursa, njihovim mogućnostima i problemima u Okrugu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Go Go

    20:39 // 7. 9. 2014.

    Srdjan Aleksic, vecnik za poljoprivredu, trazio od minitarke da ulozi pare u Nisku poljoprivredu.

  • Čiča

    13:41 // 6. 9. 2014.

    Ova gospođa ministarka meni izgleda smešno. Ni jednu novinu nije unela u rad ministarstva pa čak i kad je neophodno bilo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: