Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:35, 26. 4. 2023.

| Društvo

Podvig niških lekara završiće na sudu

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Danas, N1, Južne vesti
Kardiohirurgija KC Niš; foto: Vanja Keser
Zbog izjava dr Panića direktor Kardiohirurgije najavljuje svedočenje svih zaposlenih; foto: Vanja Keser

Podvig niških lekara koji posle 12 neplaćenih radnih vikenda više nemaju liste čekanja, doveo je u sumnju dr Rade Panić iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, time što je, između ostalog rekao, da su listu očistili tako što su “mudro slali komplikovanije slučajeve u viši centar“, da nisu svi pristali da rade besplatno, već su morali, kao i da su bez dozvole radili prekovremeno, a za to dobijali materijal. Direktor Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić je zbog ovih izjava najavio tužbu i da će svedočiti svih 120 zaposlenih.

Doktor Rade Panić je sada član Glavnog odbora Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, na čijem je čelu donedavno bio, a u javnosti ostao poznat po kritikama vlasti i zdravstvenog sistema. Tokom gostovanja na Televiziji N1, uputio je kritike i svojim kolegama iz Niša, koji su eliminisali liste čekanja, što je ministarka zdravlja Danica Grujičić ocenila kao "diskutabilno".

Rade Panić Panić rekao da su očistili liste čekanja jer su “mudro slali komplikovanije slučajeve u viši centar“; foto: Media centar Beograd Prema njegovim izjavama, čini se da se slaže sa ministarkom, jer je rekao da su na niškoj Kardiohirurgiji očistili liste čekanja, jer su “mudro slali komplikovanije slučajeve u viši centar“.

Panić je uveren da im je neko naredio da rade prekovremeno, jer nisu svi pristali da rade besplatno.

Garantujem vam da sestre niko nije pitao niti bolničare da li će doći ili neće, oni su morali - rekao je Panić.

Takođe je rekao da su lekari “nedozvoljeno radili prekovremeno”, jer Ministarstvo zdravlja nije odobrilo taj rad, ali je Fond nabavio materijal, pa je pitao i kako je to moguće.

Panić smatra da u hiruršku salu “ne smete umorni da ulazite da radite”, uz zaključak da je “sreća da se nije desio neki incident”.

Za pacijente oni su heroji, ali za zdravstveni sistem u Srbiji - oni ga urušavaju - zaključio je Panić.

Smatra i da podvig niških lekara neće rešiti ni liste čekanja, ni probleme pacijenata, već neko kadrovsko pitanje, a povodom spekulacija da je reč o direktorskom mestu na Institutu za kardiovaskularne bolesti koje zaposleni traže.

Osnovano sumnjam i to je priča među kolegama, mi međusobno razmenjujemo informacije. Zašto bi jedan direktor Kliničkog centra, dr Perišić, napao nekoga ko je odradio nešto što je herojsko. Eto, dalje će valjda gledaoci sami razumeti - naveo je Panić.


Milić najavio tužbu i svedočenje svih zaposlenih

Nakon jučerašnjeg gostovanja dr Panića, reagovao je direktor Klinike za kardiohirurgiju u Nišu, profesor dr Dragan Milić, koji je za Danas najavio tužbu zbog ovih izjava. Dragan Milić; foto: JV Milić najavio tužbu; foto: JV

Kolega Panić će svoje tvrdnje da je neko radio pod pritiskom morati do dokaže pred sudom, a mi ćemo za svedoke pozvati svih 120 zaposlenih na Klinici, i ako jedan jedini radnik potvrdi njegovu tvrdnju, podneću ostavku na mesto direktora - rekao je Milić za Danas.

Negirao je da je zaposlenima naređeno da rade vikendima, kao i to da su navodno slali komplikovanije slučajeve u viši centar, kako bi očistili listu čekanja na svojoj klinici, već da su upućivali samo pacijente koje nisu mogli da operišu, jer za to nemaju tehničke mogućnosti.

Prokomentarisao je i izjavu dr Panića o tome da iza svega stoji njegova namera da bude direktor Instituta koji zaposleni traže.

Javno kažem da me mesto direktora Instituta ne zanima i da neću da budem direktor. I, da li sada konačno Niš može da dobije svoj prvi Institut nakon 50 godina? - pitao je Milić.

Podsetimo, niški kardiohirurzi su reagovali i nakon izjave ministarke zdravlja i poručili joj da nema ozbiljnih i neozbiljnih operacija, te da ako ne želi da im pomogne, ne treba da ih omalovažava. Oni su gostujući u debati Južnih vesti govorili o svom radu vikendima i eliminisanju liste čekanja, ali i zamolili državu da im obezbedi uslove za rad, jer imaju samo jednu kardiohiruršku salu i rade sa samo jednom EKK mašinom, uz konstataciju da nisu heroji i revolucionari, već su samo mislili na pacijente.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Cacko

    20:38 // 27. 4. 2023.

    Paniću, kako te nije sramota da iznosiš takve nebuloze. Ne trpiš tudje uspehe. Kardiohirurgija u Nišu na čelu da prof. Milićem je klinika za primer. Rad, red, disciplina, vrhunski lekari. Nema mita, nema korupcije. Oličenje dobrote i poštenja svih zapošljenih. Oni su jedina svetla tačka u UKC Niš. A ti i ministarka Dana ste zlo za zdravstveni sistem Srbije. Bruka

  • Vlad

    12:32 // 27. 4. 2023.

    Nisu oni urušili zdravstveni sistem kako kazu,nego privatni sistem zbog koga se i prave liste cekanja...

  • radivoje milenković

    09:43 // 27. 4. 2023.

    B.R. Poenta komentara: "bio je vrlo oštar u kritikama zdravstvene politike režima... i bio je popriličan trn u oku režima"! I tužbe protiv režima! Svaka čast! I suze na protestu zdravstvenih radnika! A kome ne? I šta mu sada odjednom bi? I sada mu smetaju oni koji se bore za zdravstvo!!! Paradoskalno!? Orkestrirano! Prodana duša. Na čelu - ministarka! Uz nju - dir. UKC Niš! EPP majstor!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: