Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:21, 5. 3. 2018.

| Društvo

Podzemne vode poplavile Novo selo, Mezgraja se brani

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
poplave-nisava-VAK
Nivo Nišave pao od juče za 30 cm; foto: V. Keser

Reke u Nišu i okolini se polako povlače, a kako kažu u gradskom Štabu za vanredne situacije nasip i džakovi su postavljeni kod Mezgraje i “prati se situacija”, poplavljene su dve kuće u Novom selu i dve u Lazarevom selu. U nekim selima voda za piće je zamućena i tamo su poslate cisterne.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Niša Miloša Banđura, koji je predsedavao Štabom, nakon vikenda kada su zbog velike količine padavina i topljenja snega vodostaji reka porasli, neke od njih se izlile i stvarale bujice, situacija je danas povoljnija.

Reke koje se ulivaju u Južnu Moravu i Nišavu su u opadanju ili u stagnaciji. Problem je bio u Mezgraji i tamo se pravi odbrambeni nasip, postavljaju se džakovi, tamo su kamioni i rovokopači i dežura se za slučaj da nivo Južne Morave poraste - rekao je Banđur.

poplavljene-radionice-foto-citalac Poplavljene radionice fabrika u naselju Milka Protić; foto: čitalacU Opštini Crveni Krst problematično je bilo i na spoju Popovačkog i Medoševačkog kolektora, ali je, kažu u Štabu, to sve rešeno.

Poplavljene su utrine i njive, kao i nekoliko seoskih domaćinstava, ali sve je rešeno - kaže predsednik Opštine Crveni Krst Miroslav Milutinović.

Zbog podzemnih voda, kaže predsednik Opštine Palilula Aleksandar Ždrale, poplavljene su dva domaćinstva u Novom selu, kao i jedno u Lalincu. Pod vodom su i radionice nekih privatnih firmi u naselju Milka Protić.

Radi se na otklanjanju posledica i negativnosti, sve se radi u hodu i trudimo se da svima izađemo u susret. U naselju 9. maj problem su podzemne vode, kao i to što nema kanalizacije, već su sve septičke jame. Osim toga, zatrpani su kanali za odvod atmosferske vode šutom i otpadom. Nalazili smo i šporete i veš-mašine u tim kanalima - kaže Ždrale.

kutinska-reka-foto-dj Kutinska reka se povukla; foto: D. J.Potopljene su dve kuće u Lazarevom selu, a izlila se reka i u naselju Nikola Tesla u Ulici Kragujevački oktobar, mada se, kažu u Opštini Niška Banja, Kutinska reka vraća u korito. Radi se, napominju, na saniranju potpornih zidova, kao i na tome da se otkloni odron sa puta na ulazu u Sićevo.


Zamućena voda za piće

Zbog izlivanja reka zamućeni su i izvori, pa u nekim niškim selima kruže cisterne sa pijaćom vodom.

Cisterne će, kako je rečeno na Štabu za vanredne situacije, biti raspoređene u Gornjoj Trnavi, Velepolju, Paligracu, Miljkovcu, Jelašnici i Proseku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aco

    08:26 // 6. 3. 2018.

    Gledao sam sinoć na tv beleamie poverenik Zvezdan ni jednu reč o poplavi, samo o beogradskim izborima, ali zato Banđur po selima pomaže ljudima u nevolji od poplava. Tako je to neko radi i brani a drugi razgrće i uništava.

  • objektivno

    07:11 // 6. 3. 2018.

    U recna korita se baca sut,stara bela tehnika,plastika,kanali pored puta zatrpani,prekinuti, nasipi reka probijeni zbog isterivanja peska... Pa cudo bi bilo da se ne izlije voda.

  • tako je

    22:53 // 5. 3. 2018.

    @Bulevarac u pravu 100%, kad je muka ajde Bandjur, a da su dolazili iz Bg. Bulat, Zvezdan i kompanija odmah bi bili u prvi red. Brinu za Bg izbore, a zamenik koga menjate treba da trči i organizaciju pravi da nam se kuće ne poplave. Vidi se ko je tu kad je teško...a ko brine tudje brige.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: