Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:15, 16. 1. 2020.

| Društvo

Podzemni kontejneri samo za stanare zgrade - ostali negoduju, nadležni kažu tako je po zakonu

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Podzemni kontejneri samo za stanare zgrade - građani negoduju, nadležni kažu tako je po zakonu
Građani tvrde da je ovo jedino mesto gde mogu da bacaju smeće, a da im je to zabranjeno; foto: čitalac/Prijavi problem

Nišlijama koji žive na Matejevačkom putu zabranjeno je da đubre bacaju u nove podzemne kontejnere postavljene ispred zgrada, jer u njima ne žive. Negoduju jer tvrde da plaćaju uslugu odvoženja smeća koje nemaju gde da bace osim u te "zabranjene" posude. Iz Opštine Pantelej koja ih je postavila odgovaraju da su kontejneri namenjeni stanarima zgrada, ali kažu da će komunalna inspekcija proveriti da li ostali građani imaju adekvatno mesto za bacanje otpada.

Građanin koji je preko aplikacije "Prijavi problem" ukazao na prisvajanje podzemnih kontejnera kaže da su oni izgrađeni nedavno na javnoj površini na Matejevačkom putu. Međutim, stanari zgrada ispred kojih su postavljeni tvrde da su oni vlasnici i da samo oni mogu da bacaju smeće u njih.

Navodno su postavili nadzorne kamere koje će slikati svakoga ko nije stanar zgrade, a baca smeće u "njihove" kontejnere i da će biti prijavljen Komunalnoj policiji - pojašnjava.

zabranjeno bacanje smeća Upozoreni da u podzemne kontejnere ne bacaju smeće; foto: čitalac/Prijavi problem Glavni problem je u tome što, kako kaže, JKP Mediana smeće odnosi samo do restorana koji je na početku Matejevačkog puta, pa su stanovnici okolnih kuća prinuđeni da bacaju smeće u pomenute podzemne kontejnere, jer drugo mesto ne postoji.

Znači građani na Matejevačkom putu plaćaju odvoz smeća koje se ne odvozi, podzemni kontejneri koje je izgradila Opština na javnoj površini je privatizovana od stanara neke zgrade, a niko nije nadležan za ovaj problem već svi prebacuju odgovornost jedni na druge. Čiji su ovo kontejneri, ko je vlasnih istih i ko sme da u njih baca smece? - pita građanin.

U odgovoru iz Opštine Pantelej, koji potpisuje predsednik Bratimir Vasiljević, navodi se da su podzemni kontejneri ispred zgrada namenjeni stambenim zajednicama.

Shodno tome, građani u individualnim stambenim jedinicama, kao i vlasnici lokala, i nadalje bi trebalo da odlažu smeće u svoje posude kao i pre postavljanja podzemnih kontejnera ispred stambenih zgrada - pojašnjavaju u Opštini.

Na primedbe građana da nemaju gde da bacaju smeće osim u te kontejnere koji su im zabranjeni, kažu da će proveriti kakva je situacija na terenu.

Opštinska komunalna inspekcija nadležna je da kontroliše da li svi imaju propisane posude za smeće i povodom vašeg reagovanja obaviće kontrolu na terenu - odgovaraju.

Pojašnjavaju i da ova pravila reguliše zakon, a propisano je da svaki individualni stambeni objekat mora da ima svoje posude za odlaganje smeća, čiji odvoz plaćaju nadležnom preduzeću, u ovom slučaju JKP Mediana.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući građanima koji su preko naše stranice Prijavi problem prijavili probleme u svom gradu. Pozivamo vas da i vi budete aktivni građani i prijavite probleme koje primetite.

Problem je moguće prijaviti i preko naših Android i iOS aplikacija.

Video uputstvo za prijavljivanje problema iz aplikacija za mobilne telefone se nalazi ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Maja

    12:33 // 9. 2. 2020.

    Izvolite, gospodo komunalci, otvorite sve zavradjene i prisvojene ulice u ovom delu ( i iza lokala i iza kuca) pa ce kamion moci da prodje i pokupi svo smece!
    Sta jos niste to uradili?!
    A trotoari zagradjeni živom ogradom i na taj nacin prisvojeni? Ni to ne vidite? Sta se ceka da neko dete strada jer nema trotoara nego ide ulicom?
    Da da Ardijska i ona prisvojena paralelno od nje..

    • Maja

      13:59 // 9. 2. 2020.

      Vise puta prijavljivano ali nista ne zele da urade.

  • Ricardo

    09:44 // 17. 1. 2020.

    Ако нема где а ви усладиштите испред општине и то у мимоходу као Никола Јокић.

  • Realni posmatrac

    19:28 // 16. 1. 2020.

    Kako nema odvoza smeca u okolini?
    Pa Bata Vasiljevic skoro izjavio da je budzet ostvario 90 posto, a on sve probleme resio u ova 2 mandata.
    Bato ćao..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: