Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:19, 19. 7. 2016.

| Društvo

Pohod niških planinara na bugarsku planinu Pirin

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Planina Pirin
Ovo je jedna od najtežih akcija koja se može izvesti na Balkanskom poluostrvu; foto: FB strana PK Železničar

Planinari koji žele da osvoje najviše grebene i vrhove bugarske planine Pirin mogu da se prijave za učešće na planinarskoj akciji Planinarskog kluba "Železničar" iz Niša i da u pohod na "planinu sirove snage" krenu u subotu 23. jula.

Učesnike na planini koja ima stotinu vrhova viših od 2.000 metara i puno planinskih jezera očekuje penjanje na 2.914 metara visok Vihren, 2.884 metra visok Banski suhodol i Kutelo na 2.908 metara.

Na putu ka Banskom suhodolu preći ćemo preko čuvenog prevoja Končeto, na delu koji je oštar poput noža. Širina staze je na Končetu samo sedamdesetak centimetara, a sa jedne i druge starne su stravični odseci - kažu u "Železničaru". 

Iskusni planinari kažu da je ovo jedna od najtežih akcija koja se može izvesti na Balkanskom poluostrvu, tako da se uspehom smatra i samo penjanje na Vihren.

Podvig neverovatnih razmera je nastaviti dalje, strmo se spustiti niz severozapadnu stranu Vihrena, pod nagibom od 45 stepeni, savladati surovi, opasni i negostoljubivi prevoj Končeto, popeti se na Banski suhodol, a onda celom dužinom prevoja Končeto, izaći na vrh Kutelo - ističu organizatori akcije.

Sa Kutela predstoji veoma strm silazak na prevoj sa vrhom Vihren, i na kraju tri sata hoda obilaznom stazom preko Kazane, kroz kamenjar i stene.

Iz "Železničara" napominju da će zbog bezbednosti vršitu selekciju učesnika na akciji čiji će broj biti ograničen na 27.

Učešće na akciji, odnosno prevoz, putarina, noćenje i zajednička polisa osiguranja košta 4.500 dinara po učesniku, a zainteresovani mogu da se prijave u sredu u 19 sati na sastanku PK "Železničar" u sali Sportskog saveza Niša ili na brojeve telefona vođa akcije - Nenada Stevanovića - 062/637-771 i Miroslava Dokmana - 062/205-977.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: