Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:55, 24. 11. 2021.

| Društvo

Pojačan vaspitni rad u niškoj školi nakon što je otac učenice upao na čas, direktorka kaže ranije nije bilo nasilja

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
osnovna škola car konstantin niš
Uključen Centar za socijalni rad, policija i Školska uprava Niš; foto: T. R.

Nakon što je otac učenice upao na čas fizičkog u Osnovnoj školi “Car Konstantin” u Nišu i sukobio se sa drugom decom, pojačan je vaspitni rad sa đacima, a uključen je i Centar za socijalni rad, kao i Školska uprava i policija, kaže direktorka škole Gordana Milošević. Tvrdi da u ovoj školi ranije nije prijavljivano vršnjačko nasilje i da se sve rešavalo na časovima odeljenjskog starešine.

Posle teksta Južnih vesti o incidentu usledili su brojni komentari u kojima čitaoci ukazuju na vršnjačko nasilje u ovoj školi.

Međutim, Milošević navodi da takvih prijavljenih problema nije bilo i poziva roditelje da prijave svaku sumnju na nasilje.

Kaže da su svi sukobi učenika do sada rešavani na časovima odeljenjskog starešine ili savetodavnim razgovorima, dok su roditelji pozivani po potrebi.

Odeljenjske starešine u okviru svojih redovnih obaveza i aktivnosti prate i reaguju na svaku sumnju koja bi mogla da dovede do vršnjačkog nasilja, uključuju Tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, vršnjački tim, stručne saradnike, Savet roditelja, ostale nastavnike i direktora. Škola u svakom trenutku postupa u skladu sa Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje - kaže Milošević.

Prema njenim rečima, zbog incidenta na času fizičkog pojačan je vaspitni rad sa učenicima i obezbeđena im je psihološka podrška, a uključeni su i policija, Školska uprava i Centar za socijalni rad.

Direktor Centra za socijalni rad "Sveti Sava" u Nišu Zoran Jović objašnjava da je u ovom slučaju njihov posao da vide da li se deca osećaju ugroženo, koje su posledice po njih i da li bi incident mogao da se ponovi.

U ovom slučaju odrasla osoba je vinovnik nasilja i mi samo štitimo decu. Ako se deca saslušavaju, a nemaju zakonske staratelje ili roditelje, mi izlazimo kao organ starateljstva i u našem prisustvu mogu da saslušavaju dete bez roditeljskog staranja. Ako posumnjaju u autentičnost izjave deteta ono se isto šalje kod nas da vidimo da li je ona autentična ili je možda iskonstruisana u dečijim glavama. Bavimo se zaštitom dece kada škola prijavi, pozivamo roditelje i procenjujemo rizik od ponavljanja nasilja. Kad se procesuira sve to šalje se policiji i tužilaštvu - kaže Jović.

Dodaje da je princip isti i kod vršnjačkog nasilja, kada škola potraži podršku u razgovorima sa decom i kada treba razmotriti da li su ona bezbedna.

Podsetimo, protiv 43-godišnjeg muškarca koji je u utorak, 16. novembra, preskočio školsku ogradu, upao na čas fizičkog i pretio učenicama podneta je i krivična prijava, a iz škole su saopštili da je nastavnik brzo reagovao i da deca nisu bila ugrožena.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Saopštenje za javnost direktorke OŠ "Car Konstantin" Gordane Milošević (preuzmi) - 305.90 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ???

    07:09 // 25. 11. 2021.

    Kome je pojacan vaspitni rad: uenicima, roditeljima ili nastavnicima? Mnogo toga u ovoj skoli nije uredu.

  • Ogorčena

    20:23 // 24. 11. 2021.

    Smeniti i kazniti direktorku, kazniti psihologa i razrednog starešinu, na sud pa da se utvrdi odgovornost. Za primer svima onima koji ovakav ozbiljan problem zanemaruju, zarad svoje udobnosti, fotelje ili čega već. Vrsnjacko nasilje uzima maha, ne samo u ovoj školi... Malo im je jedan Aleksa :(

  • Mala

    18:30 // 24. 11. 2021.

    Podhitno smeniti i kazniti i direktorku i ostale koji su stavljali pod tepih problem vrsnjackog nasilja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: