Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:31, 18. 1. 2021.

| Društvo

Pojedina sela Topličkog i Jablaničkog okruga još bez struje, neizvesno kada će kvarovi biti popravljeni

Autor:Lj. Mitić, M. MitićIzvor:Južne vesti
stabla sneg
Polomljena stabla i problemi sa strujom u udaljenim selima u Toplici; Foto: Lj. M.

Na desetine udaljenih planinskih sela Topličkog i Jablaničkog okruga već skoro desetak dana su bez struje, a prema rečima nadležnih u Kriznom štabu, šteta u pojedinim selima od ledene kiše i snega na niskonaponskoj mreži neće moći da se sanira ni u narednom periodu. Lokalne samouprave u Prokuplju, Kuršumliji i Medveđi pokušavaju da uz pomoć radnika EPS-a saniraju kvarove, a dok se ne uspostavi uredno snabdevanje strujom, pojedinim domaćinstvima, pre svega sa malom decom, podeljeni su agregati.

U prokupačkoj opštini podeljeno je nekoliko agregata, u Kuršumliji dvadeseatak, a predsednik te opštine Radoljub Vidić kaže da se niskonaponska mreža polako popravlja jer su ekipe EPS-a i kuršumlijskog Komunalnog preduzeća non-stop na terenu. slea sneg Zavejana sela bez struje već skoro desetak dana; Foto: Lj. M.

Put je očišćen ka svim selima i to je ono što smo mi prioritetno mogli da uradimo. Ipak, ledena kiša i sneg koji su pre 8 dana padali tokom čitave noći i dana, napravili su ogromnu štetu na dalekovodima, mnogo je polomljenih bandera, pokidanih žica, a dodatan problem je nepristupačan teren. Radimo koliko možemo, ali dvadesetak sela teško da može da se nada da će skoro dobiti struju jer su kvarovi veliki - kaže Vidić.

On dodaje da su najugroženijima podeljeni agregati, ali da je dodatni problem razuđenost kuća u svim selima kuršumlijske optine duž administrativnog prelaza sa Kosovom i Metohijom, pa jedan agregat bar za osnovne potrebe maksimalno mogu da koriste jedna do dve porodice .

U selu Statovac u prokupačkoj opštini stanje je takođe alarmantno, struje nema, a u svim okolnim selima žive uglavnom staračka domaćinstva. Predsednik Mesne zajednice Milorad Kovačević kaže da se meštani organizuju i pomažu jedan drugom tako što mlađi obilaze one starije i donose im osnovne potrebštine kako bi preživeli ledene dane. sneg Niskonaponska mreža pokidana od ledene kiše, snega i drveća; Foto: Lj. M.

Mi smo odsečeni od sveta, ne želim da krivim nikoga, ali je stanje katastrofalno. Struja je najveći problem, ovde su stariji ljudi i ne mogu da se čuju sa svojim porodicama. Put je koliko-toliko prohodan, ali opasan jer drveće i dalje pada. Za ledenu kišu i nepogodu koja nas je zadesila niko nije kriv, ali za haos oko snabdevanja strujom po meni je kriv EPS koja nije redovno održavao mrežu u ovom delu, nisu se sekle ni grane drveća koje su sada otežale i napravile haos pokidavši kablove i bandere – kaže Kovačević.

Dodaje da su tokom vikenda pojedina sela dobila struju, ali da je i dalje veliki broj porodica do kojih je teško doći i gde će popravka elektromreže trajati još neko vreme.

U EPS-u nisu odgovarali na pitanja novinara Južnih vesti koliko je tačno domaćinstava u Toplici bez struje, kolika je pričinjena šteta i da li se ona mogla preduprediti redovnim održavanjem i remontom elektromreže, kao i kada će se stanje normalizovati u svim domaćinstvima, od kojih većina od 11. januara nema struju.

U opštini Medveđa je oko 250 domaćinstava bez struje, a predsednik Opštine Nebojša Arsić kaže da je do sada popravljeno 8 trafostanica.

U nekim selima uspostavljeno snabdevanje strujom, meštani imaju mobilni i televizijski signal, ali da je i dalje problem kako osposobiti sve, jer pored snega, popravku kvarova otežavaju oborena stablA i sneg.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: