Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:11, 16. 4. 2021.

| Društvo

Pojedine škole u Nišu ne odobravaju besplatne udžbenike, roditelji negoduju

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
knjige foto aleksandar kostic
Ima i besplatnih udžbenika ; Ilustracija; foto: A.K.

Juče je istekao zakonski rok za izbor udžbenika koji će se koristiti u nastavi, a još nema podataka o tome koliko se škola opredelilo za besplatne iz Fondacije “Alek Kavčić”, a koliko roditelja će plaćati udbenike različitih izdavača kao i prethodnih godina. Besplatne udžbenike odobrilo je i Ministarstvo prosvete, ali roditelji kažu da ih pojedini direktori škola u Nišu ne odobravaju za upotrebu, već knjige moraju da plaćaju i više od 200 evra.

Udžbenici su sada samo “na klik” od đaka, bez ikakve naknade i plaćanja, ali za neke škole to ne važi, jer te udžbenike ne odobravaju.

Dobar dan, u OŠ "Stefan Nemanja" iz Niša direktorka nije odobrila program po kom bi deca učila iz besplatnih udžbenika, već su odabrali program po kom komplet za osmi razred košta 18.000 - pišu nezadovoljni roditelji.

Plaćanje knjiga, kada već postoje besplatne, nazivaju pljačkom, a kakva je situacija u konkretnoj školi sa udžbenicima nismo uspeli da saznamo jer je direktorka izašla, pa se odgovori očekuju od ponedeljka.

Načelnik niške Školske uprave Dragan Gejo je načelno rekao da su besplatne knjige dobra ideja, ali je za konkretna pitanja oko čitave procedure odobravanja udžbenika novinare uputio na Ministartsvo prosvete, odakle odgovore još nisu poslali.

U Fondaciji “Alek Kavčić” kažu da odluka koje udžbenike će škola uvrstiti u program ne bi trebalo da bude samo na direktoru.

Po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, član 120, jasno piše "Savet roditelja učestvuje u predlaganju izbornih sadržaja kao i u postupku izbora udžbenika". Iz ovog člana zakona se jasno vidi da je uloga saveta roditelja velika, kao i da bi oni morali biti uključeni u izbor učenika. Dosadašnje iskustvo fondacije je da u školama u kojima su se roditelji udružili i zajednički se dogovorili sa svojim učiteljima i nastavnicima, te škole će u narednoj školskoj godini udžbenike koji se nalaze na sajtu besplatnabiblioteka.com - pišu iz Fondacije.

skola-ucenici-klupe-ilustracija-Kosta-JUZNE-VESTI.JPG Nije sve samo na direktorima; foto: JV arhiva/ A. K.Udžbenici koje je pripremila Fondacija se, kako kažu, od ostalih razikuju samo po tome što su u PDF verziji besplatni, a što štampani koštaju 2 dinara po strani (200 dinara za 100 strana), dok ostali naplaćuju od 750 do 900 dinara.

Tako da, procedura odobravanja ovih besplatnih udžbenika u školama je ista kao i za sve. Dovoljno je da ih nastavničko veće usvoji i to je to, koriste se u nastavi. Svi udžbenici koji se nalaze na sajtu besplatnabiblioteka.com su odobreni od strane Ministarstva prosvete, i odobrenje se na svakom udžbeniku može videti na drugoj ili poslednjoj strani. Ali, ukoliko nastavnička veće ne žele ni da ih stave na razmatranje da se koriste u njihovim školama, to je već druga priča - kažu u Fondaciji.

Pojašnjavaju da je zakonski rok za izbor udžbenika koji će se koristiti u nastavi bio 15, april, ali oni nemaju informacije koliko je škola u Srbiji i Nišu prihvatilo besplatne udžbenike i uvrstilo ih u svoj program.

Svi udžbenici koje je fondacija "Alek Kavčić" otkupila su na sajt, tu su, nigde ne idu, i može da ih koristi ko god želi - zaključuju iz Fondacije.

kavcic tulare foto fondacija Kavčić poklonio i računare školi kraj Medveđe; foto: Fondacija arhvaDodaju i da oni koji su naručili štampanu verziju, svoje knjige dobijaju za dva ili tri dana, a ne tek u septembru kakva je praksa ostalih izdavača koji svoje udžebnike mnogo više naplaćuju. To što druge rade vide kao kreditiranje roditelja i kao lošu praksu za koju se nadaju da će uskoro prestati.

Podsetimo, osnivač ove Fondacije je Aleksandar Kavčić profesor koji godinama radi u Americi. Nekada je bio đak Matematičke gimnazije u Beogradu. Za sebe kaže da pola godine provodi u Srbiji, a drugu polovinu u Americi, pa je zato i pokrenuta Fondacija koja bi trebalo da pomaže obrazovanju i đacima.

Besplatne udžbenike vidi kao rešenje koje bi pomoglo svim đacima, ali i kako bi se stalo na put, kako kaže, nakaradnom sistemu u kojem najbolje prolaze izdavači koji “krupnim kapitalom i koruptivnim marketinškim metodama osvajaju tržište, pa udžbenici postaju još skuplji.”

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Roditelj

    08:40 // 18. 4. 2021.

    I dok su u Beogradu i nekim delovima Srbije, škole sprovele kakvu-takvu anketu u vezi izbora udžbenika, pre svega iz straha jer razvijena svest u vezi toga kod rodotelja je svetlosnim godinama od nas ovde, zarobljenika poslušnika i prosvetne mafije koji nas nisu ni pitali. Zato takve odgovore i dobijamo od nač. školske uprave koji pre svega vređaju zdrav razum. Tako nam i treba !

  • Svi znamo doticnu

    19:35 // 17. 4. 2021.

    Ako roditelji kazu ne, ne moze neka korumpirana direktorka skole da odlucuje na svoju ruku. Nije joj skola dedovina. SMENA

  • Aca

    11:12 // 17. 4. 2021.

    Ako zaista kao sto neko rece komplet kosta 18.000 dinara pa to pomnozimo sa npr. samo 1000 ucenika onda vrlo brzo mozemo izracunati zasto se odbijaju besplatni udzbenici.
    Ovo tada postaje jednacina sa jednom nepoznatom X koja predstavlja procenat za nastavnike i direktore.
    Dakle:

    18000 x1000 x X = Zabrana besplatnih udzbenika

    Meni samo nije jasno sta rade Saveti roditelja

    • Smuk

      12:10 // 17. 4. 2021.

      @Aca : Ne mogu da se setim... ko bira članove Saveta roditelja? Sâmi roditelji ili ... ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: