Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:10, 7. 9. 2018.

| Društvo

Pojedine trudnice u Nišu nedeljama čekaju legitimacije za besplatan prevoz

Autor:Vesna MilićIzvor:Južne vesti
autobus
Neke trudnice ne mogu da ostvare svoja prava; foto: Facebook/Direkcija za javni prevoz Niš

Gradski prevoz je trudnicama u Nišu besplatan, međutim, problem je u tome što se procedura oko izdavanja legitimacija oduži, prema rečima pojedinih žena, te nedeljama moraju da plaćaju kartice u autobusima. Kako se redakciji požalio građanin koji živi na teritoriji Opštine Pantelej, njegova supruga na rešenje koje joj je potrebno da bi izvadila legitimaciju, čeka skoro mesec dana.

Sve vreme, iako ima pravo da se besplatno vozi u gradskom prevozu, ona plaća karticu.

U Direkciji za javni prevoz bi izdali legitimaciju, međutim, rešenja još nema. Koliko trudnica ima u ovom gradu kada ne mogu da završe taj posao. Teraju ih da budu u prekršaju ako ne kupe kartu jer nemaju legitimaciju, a ako plate kartu ne ostvaruju svoja prava na besplatan prevoz - kaže Nišlija.

Dodaje da je njegova supruga papire predala u Opštini Pantelej, gde postoji Uslužni centar. Međutim, za izdavanje samog rešenja nadležan je gradski Sekretarijat za socijalnu i zdravstvenu zaštitu. Javni gradski prevoz Moraju da plaćaju kartice dok ne dobiju rešenje kojim mogu da izvade legitimaciju; Ilustracija; foto: arhivska fotografija

Kako kaže sekretarka Mirjana Popović, ova služba izdaje rešenja o besplatnom prevozu trudnicama brzo, ali dodaje da problem nastane kada zahtevi putuju iz uslužnih centara opština ili Gradske uprave, do Sekretarijata.

Uslužni centar postoji u Opštini Pantelej i oni tamo predaju, kad mi dobijemo ovde mi to odmah uradimo. Pošto su oni čekali sada tamo jedno petnaestak dana, oni obično tako rade. Ili predaju u Uslužni centar ovde u Gradskoj upravi, a neko direktno donese ovde kod nas. Kod nas je to minimum čekanja, a trudnice čak ni ne čekaju. Opštine sačekaju par dana i dok donesu kod nas ili ako poštom pošalju bude dva-tri dana i to se oduži - objašnjava Popovićeva.

Uverava da trudnice koje predaju zahteve direktno njima, dobiju rešenje odmah.

One ne moraju da dođu kod nas, može neko umesto njih da dođe odmah će da dobiju rešenje kod nas - dodaje Popovićeva.


Trudnice doživljavaju neprijatnosti u prevozu jer nemaju legitimacije

Kada trudnice predaju zahtev da dobiju legitimaciju, kako kažu, dobiju papir sa delovodnim brojem, koji dokazuje da su zahtevale besplatan prevoz. S obzirom na to da imaju taj papir kod sebe, žene smatraju da nisu u obavezi da kupuju kartice, iako nemaju legitimaciju koja je važeći dokument.

Zbog toga, prema svedočenju putnica, često doživljavaju neprijatnosti kada u autobus uđe kontrola.

Neki od njih traže doznake lekara, iako je trudnoća očigledna. Ne razumem po kom osnovu i pravu mogu da traže lekarski izveštaj - pita se jedna građanka.

Portparol Direkcije za javni prevoz Nenad Stanković kaže da je moguće da su se ovakve situacije dešavale, ali da u skorije vreme nije bilo pritužbi žena. Ističe i da, ukoliko je reč o ranoj trudnoći, žene moraju da pokažu legtimaciju kako bi kontrolori znali da je trudnica u pitanju.

Kada je očito da je trudnica u pitanju toleriše se, koliko je meni poznato, ni ne traži se dokument. Ali ima dosta situacija gde žene kažu da su trudnice, a nije vidljivo, te mogu da zloupotrebe. Kad nije očito, kontrolori ne mogu da utvrde da li je neko trudnica ili nije, onda mora da ima legitimaciju. Ako je neko imao problema, pozivam ih da dođu i da prijave neprijatnost, kao i svi drugi građani. Mi ispitujemo šta se desilo i donosimo odluke - rekao je Stanković.

Dodaje da pojedine trudnice nisu informisane i da misle da samim tim što su u drugom stanju mogu da ostvare pravo na besplatan prevoz, za šta im je, međutim, potrebna legitimacija.

Inače, pravo na besplatan prevoz, kako piše na sajtu Direkcije za javni prevoz, imaju trudnice na teritoriji Grada Niša, koje pored rešenja Sekretarijata o ostvarivanju prava na besplatan prevoz, daju ličnu kartu na uvid i fotografiju 2,5x3 cm. Izdavanje legitimacije plaćaju 200 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Cile

    16:22 // 9. 9. 2018.

    Meni nije jasno zasto trudnica ne moze da se vozi s uverenjem od lekara. Ako se dobro secam, kad sam bila trudna, s potvrdom od lekara ide se u socijalno, oni ti izdaju potvrdu, pa s tim ides u direkciju za legitimaciju. A procedura je trajala sigurno mesec dana.

  • Baba i deda

    11:29 // 8. 9. 2018.

    Mozda zato sto ne nose blizance.

  • Sima

    10:38 // 8. 9. 2018.

    Pa to je vec postala normalna praksa ove drzave. Vi imate pravo na sve sto pozelite, ali je cena ostvarivanja tog prava to da cete da izgubite vreme, novac i na kraju zdravlje dok to ostvarite. Takodje cete da izgubite i posao jer nijedan poslodavac nece da vam da 14 dana odmora da nesto zavrsite sa administracijom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: