Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:26, 1. 9. 2021.

| Društvo

Pojedini oboleli od muliple skleroze u Nišu ovog meseca ostali bez leka, čeka se isporuka

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
rebif
Rebif bi trebalo da stigne uskoro; foto: printscreen

Osobe obolele od multiple skleroze koje u svojoj terapiji koriste lek "rebif", ovog meseca nisu dobili svoje doze, jer ih u Centralnoj apoteci niškog Kliničkog centra nije bilo. Ovo potvrđuju i iz Kliničkog centra i objašnjavaju da preskakanje ovomesečne terapije ne škodi pacijentima i da se očekuje njegova isporuka do kraja nedelje.

Ono što poslednjih mesec dana najviše brine MS pacijente je pitanje zbog čega su ovog meseca ostali bez terapije i kada će dobiti lek koji koriste za tretiranje multiple skleroze.

Zbog toga što im kako kaže, niko iz Kliničkog centa ne daje ove informacije i objašnjenja, jedna Nišlijka obratila se medijima, a kako objašnjava, ovu terapiju potkožnom injekcijom koristi od 2016. godine. Lek upotrebljava tri puta nedeljno i od tada nije imala ni jedan neurološki ispad, koji se do tada javljao na tri ipo godine.

Neurološki ispad meni najčešće ide sa problemom vida. Ja dobijem optički neuritis, meni se upali nerv koji mi pomera očne jabučice, na taj način ja kad pomeram oči to je kao da vas neko reže - objašnjava Nišlijka.

Kako navodi, nakon mesec dana bez terapije ponovo oseća blage bolove, zbog čega brine da se neurološki ispadi opet ne dese.

Iz niškog Kliničkog centra potvrdili su da je jedna doza preskočena i da leka nije bilo u avgustu, ali da to ne treba da brine MS pacijente. Objašnjavaju da izostanak ovomesečne terapije ne škodi pacijentima i da će oni moći da nastave sa uzimanjem leka čim on stigne.

Ti lekovi se daju kako bi se njima olakšale te neke propratne manifestacije koje imaju sa tom hroničnom bolešću, niti se pogoršava stanje bolesti, niti pacijeni imaju nekih nus pojava ukoliko preskoče jednu dve pet koliko god doza da preskoče - kažu iz Kliničkog centra.

Zbog čega nije bilo leka nismo dobili odgovor, a iz Centralne apoteke najavljuju da će do kraja ove nedelje lekovi stići i da će svi pacijenti biti obavešteni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Predstoji velika nestasica lwkova

    16:38 // 2. 9. 2021.

    RFZO ne placa dobavljace lekokova.Zato ne isporucuju.Nestasica je jel ne placaju lekove !.Gde su pare ? Stadijoni da se prave za trecu ligu.

  • Goca

    06:45 // 2. 9. 2021.

    Neke bolesti, kao sto je korona, su privilegovane, a o mnogim drugim bolestina se niko ne brine. A skoro svako od nas ima neki zdravstveni problem. Ko ce to da resava?

  • Robin Hud

    16:56 // 1. 9. 2021.

    Znate li vi da imamo najbrze izgradjene klinike u regionu i EU, da smo lideri u zdravstvu,.. blabla ... svakog dana. Sustina je da nas lazu svakodnevno. Uput kod specijaliste daje izabrani lekar ili internista sa uputom izabranog. Vazi 6 meseci. Ako ti specijalista kaze dodji za tri meseca niko nece da ti da uput, posto imas uput koji vazi 6 meseci a kod specijaliste kazu "mi ne zakazujemo termine

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: