Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:13, 19. 10. 2018.

| Društvo

Pojedini oboleli od karcinoma nedelju dana bili bez terapije

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
Klinički centar
Iz KC Niš kažu da su pacijenti već danas nastavili terapiju "Fluorouracilom"; Foto: arhiva JV

Oni koji se leče od najtežih bolesti, a kojima je propisana terapija citostatikom Fluorouracil imali su sedmodnevnu pauzu u terapiji, jer na Klinici za onkologiju KC Niš nije bilo ovog leka. Građani kažu da ovaj citostatik ne mogu sami da kupe, te su oboleli od karcinoma bili primorani da čekaju.

Građanka koja se obratila redakciji kaže da je njen otac, inače onkološki bolesnik, nakon što je primio prvi ciklus ovog citostatika, vraćen sa klinike jer za drugu fazu terapije nije bilo potrebnog leka. Dodaje i da su se obratili Ministarstvu zdravlja, odakle su dobili informaciju da u Srbiji nema nestašice, te im je bilo nejasno zbog čega i koliko će morati da čekaju.

Malo je reći da je neodgovorno da se pacijenti oboleli od kancera tretiraju tako, da se njihove terapije odlažu, a leka u Srbiji ima. Inače sami pacijenti ga ne mogu kupiti. Ostaje im samo da čekaju. Ali, dokle? Imaju li vremena - zapitala se ćerka onkološkog pacijenta.


KC Niš: Lek danas stigao na Kliniku za onkologiju

Iz Uprave Kliničkog centra kažu da će danas biti nastavljena terapija kod onkoloških pacijenata koji primaju Fluorouracil jer je stigao na Kliniku za onkologiju. Objašnjavaju da je problem bio u dobavljaču od koga uzimaju lek.

Do jednonedeljnog zastoja u isporuci citostatika Fluorouracil došlo je zbog problema u snabdevanju firme, odnosno dobavljača, koji ovaj lek kasnije distribuira Kliničkom centru - naveli su iz ove zdravstvene ustanove.

Dodaju da je Kliničkom centru isporučeno 550 ampula ovog leka, što je, kažu, dovoljno za mesec dana terapije za ljude koji se njime leče.

Inače, kažu da svih ostalih citostatika na Klinici za onkologiju ima dovoljno i da su dobro snabdeveni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Crni humor hirurgija

    14:21 // 20. 10. 2018.

    Lakse je puna lopata nego odmeriti 100 grama.

  • Andersen

    14:19 // 20. 10. 2018.

    Dok ne naraste do 3 cm dotle mora da se trpi.

  • Suzana Bulatovic

    08:50 // 20. 10. 2018.

    Da li u Klinickom centru smatraju da je opravdanje to sto je distributer zatajio...Gde je njihova krivica i odgovornost. Kada se covek nadje u beznadeznoj situaciji i jedini spas vidi u toj terapiji ubijate mu poslednju nadu za zivot...Pa nisu to placedo lekovi da se vi igrate sa pacijentima...Bila sam u situaciji da se borim sa nabavkom Etoposida. Od 4 ciklusa imali su samo za 1. Sramota...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: