Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:02, 21. 10. 2010.

| Društvo

Pokloni školi i biblioteci u Vlasotincu

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Anton Papež uručuje donaciju direktoru OŠ u Tegošnici Ratku Iliću

VLASOTINCE – Direktor slovenačke kompanije "Interenergo" Anton Papež i direktor Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Tegošnici Ratko Ilić potpisali su ugovor o izgradnji otvorenog bazena u okviru sportskog kompleksa te vaspitno-obrazovne ustanove.

- Ova donacija za nas mnogo znači, jer će nam omogućiti da upotpunimo vaspitni-obrazovni proces i tako doprinesemo da uspeh naših đaka bude još bolji – ocenjuje direktor Ilić.

Slovenačka kompanija "Interenergo", koja je ove godine pustila u rad hidroelektranu na reci Poštici, u vlasotinačkom kraju, uručila je takođe Narodnoj biblioteci "Desanka Maksimović" četiri računara, koji bi trebalo da omoguće ovoj značajnoj kulturnoj insituciji u gradu na Vlasini da formira Internet kutak.

- Iako je naš primarni zadatak proizvodnja, nećemo zaboraviti da pomažemo kolektive kojima je naša podrška, ma kolika bila skromna, ipak dragocena – ocenio je Anton Papež, direktor kompanije "Interenergo", na svečanosti u Vlasotincu.

Srba Takić, direktor Narodne biblioteke "Desanka Maksimović", ističe da će računari sa korišćenjem interneta biti dostupni svim korisnicima, posebno učenicima, koji su najbrojniji članovi ove ustanove.

Zgrada u kojoj decenijama bila Narodna biblioteka "Desanka Maksimović" podignuta je 1850. godine.

Kuću je sagradio imućni vlasotinački trgovac Stojan Stojilković, organizator i borac u svim ustancima Vlasotinčana protiv Turaka.

U vlasotinačkom kraju poznata je pod imenom "Gigina kuća", koja je renoviran 1979. godine i stavljena pod zaštitu države.

U katastrofalnom požaru, pre nekoliko godina, stradala je zgrada biblioteke i uništen najveći deo knjižnog fonda od 40.000 naslova.

Zahvaljujući pojedinim kolektivima i ljudima dobre volje, fond je delimično obnovljen, ali bibliotekari i dalje rade u iznajmljenom prostoru, jer za konačnu obnovu Narodne biblioteke treba još dosta novca i zato je neizvesno njeno zvanično otvaranje.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: