Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:00, 29. 10. 2022.

| Društvo

Pokrenut fond za razvoj poljoprivrede u Vlasotincu, na raspolaganju 3 miliona dinara

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
poljoprivreda
Opština potpisala ugovor; ilustracija; foto: A. K.

Svi zainteresovani poljoprivrednici iz Vlasotinca moći će početkom naredne godine da se prijave za beskamatna sredstva za novu opremu i unapređenje proizvodnje, a na raspolaganju je ukupno 3 miliona dinara. Reč je o lokalnom fondu koji je pokrenut jer je Opština potpisala ugovor sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i Centrom za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Polovina zemljišta u Vlasotincu i okolini je poljoprivredno i zato je važno da postoje i drugi vidovi podrške osim subvencija Opštine, ističe njen predsednik Bratislav Petrović.

Poljoprivrednici će praktično u 2023. moći da pozajme sredstva iz fonda koji danas osnivamo, da imaju određeni tzv. grejs period i da onda vraćaju ta sredstva u ratama, bez kamate i po raporedu koji dogovorimo. Ja se nadam i verujem da će naši domaćini iskoristiti mogućnost da unaprede svoje gazdinstvo u narednoj godini - poručuje on.

Vlasotince je, nakon Bele Palanke i Novog Pazara, treća opština u Srbiji koja je osnovala fond za podsticaj razvoja poljoprivrede, u okviru projekta “Velika mala privreda”.

Na taj način poljoprivrednim gazdinstvima se obezbeđuje pristup beskamatnim sredstvima za investiranje u novu opremu i sredstva potrebna za modernizovanje i unapređenje kvaliteta i obima proizvodnje - objašnjavaju iz Fondacije “Ana i Vlade Divac”.

Direktorka Fondacije Ana Košel dodaje da mali poljoprivrednici i dalje teško dolaze do novca potrebnog za proširenje i unapređenje proizvodnje.

Novcem će, kako je istaknuto, upravljati Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Direktorka Dragana Belenzada kaže će fond pomoći i lokalnoj samoupravi da sagleda realne potrebe poljoprivrednih proizvođača, sa fokusom na žene, mlade i ranjive grupe.

Kažu da je u planu pokretanje ukupno 14 takvih fondova u zemlji.

Prethodno je uz podršku USAID-a pokrenuto devet inovativnih fondova pomoću kojih je preko 100 poljoprivrednika već dobilo sredstva i uložilo u svoja gazdinstva - navode iz Fondacije.

Konkurs za zainteresovane poljoprivrednike trebalo bi da bude otvoren početkom 2023. godine na sajtovima Centra za razvoj i Fondacije Ana i Vlade Divac.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: