Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:47, 14. 10. 2019.

Pokrenuta inicijativa da Dimitrovgrad vrati staro ime - Caribrod

Novi-stari naziv grada mogo bi da bude zvanično u upotrebi od kraja godine Novi-stari naziv grada mogo bi da bude zvanično u upotrebi od kraja godine; foto: Andrijana Spasov

Ukoliko poslanici Skupštine Srbije usvoje Zakon o teritorijalnoj organizaciji, Opština Dimitrovgrad promeniće ime u Caribrod. Opštinsko veće podnelo je inicijativu o promeni imena, koju treba da usvoje i odbornici, a predsednik Opštine očekuje da se zakon usvoji do kraja godine, sa izmenjenim nazivom pogranične opštine. Stari naziv Caribrod bio je na snazi od 16. veka do 1950. godine, kada je odlukom tadašnje Skupštine ime promenjeno u Dimitrovgrad, po bugarskom revolucionaru Georgiju Dimitrovu.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Negativni komentari:
  • BugaraSS

    14:58 // 14. 10. 2019.

    Caribrod,nikad dimitrovgrad.

    • nekojsi

      20:43 // 14. 10. 2019.

      I ja sam da se vrati staro ime grada ali moj motiv nije vodjen nacionalistickim motivima kao Vas. I drugo, staro ime grada nema nikakve veze sa Bugarskom. Vise ima Dimitrovgrad.

  • A1

    17:59 // 14. 10. 2019.

    Ovo je već pitanje za sve građane Dimitrovgrada (Caribroda). Neka referendum bude obavezan i neka se poštuje volja naroda.

    • Boris

      10:59 // 15. 10. 2019.

      Taman mogu da odrze uz referendum za promenu imena i referendum o odcepjenju.

  • Ivan Milovanović

    22:37 // 14. 10. 2019.

    Kada posle svi budu morali da menjaju licne karte, pasose, vozacke, saobracajne, djacke knjizice, itd nemoj da se zale na drzavu.

  • Verko

    09:30 // 15. 10. 2019.

    Uh, ko će da menja one silne table i putokaze na koridoru X.

  • Sloba

    09:37 // 16. 10. 2019.

    Ime Caribrod je tradicinalno, nastalo je ili se barem prvi put pominje , kada vise nije bilo srednjevekovnih drzava Bugarske i Srbije, koje ni same nisu bile nacionalne, jer je nacija na Balkanu tekovina 19.veka. Ime je promenjeno nasilno (dekretom ) Narodone Skupštine Srbije, FNRJ, marta 1950. pa se treba i dekretom u ovom slucaju (Zakonom) vratiti . Dakle regerenfum je nepotreban.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: