Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:11, 20. 7. 2018.

| Društvo

Pokrenuta inicijativa da se Kuršumlija ponovo zove Bele Crkve

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
KURSUMLIJA centar foto ljm
Građani će odlučiti da li će ostati naziv Kuršumlija ili Bele Crkve; foto: Lj.M.

Ukoliko na prvoj narednoj sednici odbornička većina usvoji predlog, bio bi to prvi korak ka inicijativi da Kuršumlija vrati stari naziv - Bele Crkve. Nakon usvajanja na lokalu, za to je potrebna i saglasnost Ministarstva za lokalnu samoupravu, a konačnu reč će dati građani na referendumu koji bi bio raspisan.

Predsednik Opštine Radoljub Vidić podseća da inicijativa za promenu naziva Kuršumlije, čije ime datira iz turskog doba, u nekadašnje srednjovekovno srpsko ime Bele Crkve, nije ništa novo, ali se do sada nije radilo na tome. 2 KURSUMLIJA radoljub vidic predsednik opstine kursumlija foto ljubisa mitic Vidić kaže da ideja nije nova, ali da je sada "sazrela"; foto: Lj.M.

Konačno je u lokalnoj samoupravi postignuta saglasnost da se pokrene to pitanje, preostaje nam samo da ispoštujemo zakonsku proceduru - kaže Vidić za Južne vesti.

Mišljenja žitelja jedne od najsiromašnijih opština u Srbiji o eventualnoj promeni naziva grada su podeljena. Ipak, stiče se utisak, preovladava stav da promena naziva nije bitna i da to neće doprineti boljitku života građana, a da bi lokalna vlast morala da se bavi mnogo važnijim stvarima za život njenih građana od promena naziva. 3 vlajko kilibarda mestanin foto ljm Vlajko nije protiv, ali je više za pokretanje ekonomije pre promene naziva grada; foto: Lj.M.

Nisam protiv toga, ali bi moralo mnogo toga da se uredi pre. Ljudima treba posao, odoše nam deca u svet trbuhom za kruhom. Ovo će samo dodatno otežati ionako loše uslove života i nametnuti velike troškove svakom građaninu Kuršumlije koji će menjati lična dokumenta i ostale prateće stvari kaže meštanin Vlajko Kilibarda iz Kuršumlije.

Ipak, ima I onih koji smatraju da je dobro za građane da žive u gradu koji ima srpsko ime iz doba Nemanjića, a ne u gradu čije ime datira iz vremena turskih osvajača.

Pitanje promene naziva imena Kuršumlije u Bele Crkve nekoliko puta je pominjao i sadašnji patrijarh srpski Irinej, a poslednji put tokom nedavne posete manastirima Nemanjića u ovom gradu, kada je dao svoj blagoslov da se to uradi.


Turski osvajači promenili naziv grada

Darko Žarić, istoričar i direktor prokupačkog Muzeja, kaže da se Kuršumlija među prvima pominje u Putopisima koje je ostavio za sobom najpoznatiji turski putopisac Evrija Čelebija.

On je obilazeći taj kraj 1662. godine pomenuo mesto Kuršumlu, kako se tada zvala. Imala je oko 250 kuća i važila je za trgovačko mesto – kaže Žarić.

On ističe da su Turci osvojili tadašnje Bele Crkve 1454. godine, a da su ubrzo nakon toga promenili naziv u Kuršumliju, ali da, kako kaže, nema tačan podatak koje godine su to uradili.

Inače, sadašnji naziv Kuršumlije datira od Turaka koji su od olovnih krovova izlivali kuršume, odnosno puščana zrna, pa je mesto spontano dobilo naziv Kuršumlija,

Kroz sve istorijske periode, ime grada povezivano je sa Nemanjinim manastirima, od kojih je Sveti Nikola delimično obnovljen, dok su ostaci hrama Presvete Bogorodice konzervirani.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Kanda

    12:21 // 28. 8. 2018.

    Kako cemo mi lepo ziveti kad se Kursumlija bude zvala Bele Crkve. I pecurke ce bolje da rastu a o lekovitom bilju i malinama ne treba ni pricati. Na sam pomen Bele Crkve po okolnim brdima su se pojavile borovnice, sto se u ovim krajevima ne pamti od vremena turaka.

  • LJ

    07:30 // 23. 7. 2018.

    A sat cemo sa BELOM CRKVOM u VOJVODINI?

  • Nikola Dragović

    00:05 // 22. 7. 2018.

    kako se može menjati ime gradu koji je dobio ime po tome što su ga krasili velelepni olovni krovovi manastira, koji su danas u ruševinama, doduše manastir Svetog Nikole je delimično obnovljem a manastir Presvete Bogorodice je u ruševinama, retko ko zna da je tu uopšte i mnastir.
    Kažu Turska reč Kuršumlija, za vreme kada je su Osmanlije okupirale današnju Kuršumliju 1454. Godine porozvali su današn

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: