Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:49, 8. 2. 2021.

| Društvo

Pokrenuta inicijativa za podizanje spomenika Nikoli Tesli ispred Naučno-tehnološkog parka u Nišu

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
Naucno-tehnoloski park Nis 1; foto: S. Đ
Spomenik bi se nalazio ispred Naučno-tehnološkog parka; foto: S. Đ.

Da je novi Naučno-tehnološki park idealan prostor za spomenička obeležja, istakli su iz Udruženja stvaralaca Niša "Car Konstantin", pa zajedno sa Udruženjem za negovanje industrijske baštine i promociju novih tehnologija pokrenuli građansku inicijativu za izgradnju spomenika svetskom velikanu elektrotehničke struke, baš na tom mestu​.​​​​​

Kako piše u inicijativi koju su podneli pred nadležnim gradskim i okružnim organima, prostor ispred niškog Naučno-tehnološkog parka je pogodan jer tako spomenik može biti sastavni deo Muzeja industrijske i tehnološke baštine.

Savršeno bi se uklopio u prostornu i obrazovno-tehnološku celinu koja objedinjuje kampus institucija obrazovanja tehničke struke sa Studentskim domom i Naučno-tehnološki park- rasadnik start up kompanija i generator inovativnih ideja i implementacije naprednih tehnologija – piše u tekstu inicijative.

Iz Udruženja smatraju da grad koji jsu godinama zvali gradom elektronike i koji je, kažu, na putu da dobije novi naziv "grad naprednih tehnologija", zaslužuje spomenik jednog od najvećih umova 20. veka.

Predlog je da spomenik bude u okviru postojeće parkovske površine ispred centralnog ulaza u NTP. Poželjno je da bude visine između 2 i 3 metra, sa umetničkom kreacijom poznatih vajara. Spomenik bi bio postavljen na odgovarajućem postamentu i osvetljen jakim reflektorima i kao takav bi predstavljao svojevrstan simbol Niša – navode u inicijativi.

Niška udruženja kao nosioci inicijative predlažu i četiri člana - profesore doktore Bratislava Batu Milovanovića, Predraga Petkovića, Aleksandra Kekovića i Miroslava Veličkovića za stručni tim za implementaciju projekta.

Tim bi razradio projektni zadatak, idejna rešenja i pratio izradu lokacijskih uslova i projektne dokumentacije - piše u inicijativi.

Investitor ovog poduhvata bio bi Grad Niš preko nadležne institucije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Razbibriga

    19:00 // 9. 2. 2021.

    To su one bahatlije, zarad svoje licne promocije, koje ne znaju ni Omov zakon, a kamoli koja je jedinica mere nazvana po Tesli !

    • milan randjelovic muja

      19:07 // 13. 4. 2021.

      Da je Tesla ziv postidio bi se nas.Motamo kablove za 250e i jos smo srecni.20 milioa evra dajemo koje nemamo za prostor gde sede neki koji ne placaju kiriju nego menadzerisu seljackim proizvodima kao udruzenje. NIKO NE ULAZI sta mislite da je 2000 seljaka dobilo po 10,000 evra sad bi na pijacu u Nisu bilo nasih proizvoda- sira i kajmaka , mesa ,paprike e sad jedemo bugarski sir ,Albanski paradais

  • Nislija u neverici

    00:00 // 9. 2. 2021.

    A be, točkovi će pogubimo, u krateri po ulice, manite se sa spomenik. Nikola Tesla, svakako treba da dobije spomenik, ali u bolje vreme, i na drugom mestu...Tehnoloski park, je ko tc Kalća- staklena, fancy zgrada, izaje se svakom ko ima love za kiriju...

  • ne li ti reko

    15:40 // 8. 2. 2021.

    Daleke 1891.godine, pošto je tadašnja skupština Srbije odbila da finansira deo Teslinih " ludosti ", na inicijativu poslanika Mateje Radojkovića, opština Sićevo je Teslu proglasila za svog počasnog građanina, tako da kad bi se on pitao, verovatno bi spomenik postavio na drugom mestu. Nikad Srbi nisu znali koga i kada da cene.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: