Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:47, 12. 1. 2022.

| Društvo

Pokrenuta inicijativa za pošteno zapošljavanje nastavnika u školama

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
ucionica djaci foto ALEKSANDAR KOSTIC
Smatraju da trenutni zakonski okvir ne nudi jasne kriterijume; Ilustracija; foto: A. Kostić.

Inicijativom “Pošteno do posla” organizacija "Nauči me" apeluje na nadležne da što pre usvoje kriterijume koji bi sprečili da radno mesto nastavnika može biti kupljeno, poklonjeno ili oteto i da samo direktor bude taj ko odlučuje o tome ko će biti zaposlen.

Predsednik te organizacije je profesor Milan Petrović iz Niša koji je odbijen za stalno zaposlenje u Gimnaziji “Svetozar Marković” iako je proglašen za jednog od najboljih edukatora u Srbiji i zato i traže da se precizira kako neko može biti primljen u stalni radni odnos u školi.

Kažu da su početkom januara uputili apel predsednici Vlade, Odboru za obrazovanje Narodne Skupštine i resornom ministarstvu da se zakonom reguliše zapošljavanje nastavnika u stalni radni odnos i da se za to uvedu jasni kriterijumi.

Te kriterijume trenutni zakonski okvir ne nudi, navode u saopštenju, već nastavnike bira direktor škole, diskrecionom odlukom.

Obrazovanje na hiljade i hiljade naših đaka nastaviće da bude prepušteno slučaju i samovolji direktora škola, ukoliko se najavljeno zapošljavanje preko 2.500 nastavnika, ne sprovede prema jasnim kriterijumima za zapošljavanje u prosveti - ističu iz Organizacije “Nauči me”.

Dodaju da su sproveli istraživanje i da su rezultati pokazali da samo osam škola u Srbiji ima dodatne kriterijume, smernice ili sistem bodovanja kojim se rukovodi konkursna komisija za prijem novih radnika.

To dovodi do toga da umesto nastavnika sa dužim radnim stažom i dokazanim rezultatima u stalni radni odnos budu primljeni oni sa manje kompetencija i kvalifikacija, kažu iz organizacije “Nauči me”.

Kako je isti direktor i jedina instanca koja rešava eventualne žalbe, nezadovoljnim kandidatima ostaje mogućnost da pravdu zatraže samo na sudu - zaključuju u saopštenju.

Smatraju da to omogućava korupciju i ograničava javnost u radu škola koje se finansiraju iz budžeta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Vera

    19:31 // 12. 1. 2022.

    Sotirovska sve pod šapom drži, ništa u gradu ne može bez njenog aminovanja

  • prosvetni jadnik

    18:11 // 12. 1. 2022.

    Ala me nasmeja slatko, pa gde živiš ti nesrećo. Menjaj profesiju čoveče kao ja i ostavi prosvetu neradnicima, to više nije mesto za vredne, kreativne, motivisane...Nažalost, ovo je crni humor.

  • Q

    15:32 // 12. 1. 2022.

    Primer "postenja" je Pcelica!Ne postoji segment poslovanja ove ustanove u kome nema zloupotrebe,bahatosti i neznanja.I sve naravno ima svoju cenu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: