Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:04, 4. 12. 2023.

| Društvo

Pokrenuta kampanja za niški Dnevni centar za siromašnu i decu koja žive na ulici

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
DECA SVRATISTE
Dečiji centar je mesto gde deca mogu da se ugreju, pojedu nešto i okupaju se, ali i uče; foto: V. K.

Dnevni centar za decu koja žive/rade/prose na ulici i/ili žive u siromaštvu i koja su potencijalne žrtve trgovine ljudima pre 3 meseca je u Nišu otvorio Centar za devojke, a kako bi ova usluga i opstala pokrenuta je kampanja prikupljanja novca. Za hranu, pribor za školu i kreativni rad trenutno im je potrebno 176.000 dinara i pozivaju sve zainteresovane da doniraju preko platforme donacije.rs.

Iz niškog Centra za devojke objašnjavaju da je Dnevni centar za decu sigurno mesto za decu uzrasta od 6 do 16 godina i kažu da je u protekla 3 meseca tu dolazilo 27 dece, a da zbog sve hladnijeg vremena očekuju da se taj broj uveća.

Tu deca mogu da borave, odmore, sklone se sa ulice, utople ili sklone od kiše, hladnoće ili vrućine, da se druže, igraju, opuste, stiču osnovne veštine i znanja, presvuku, okupaju i pojedu nešto toplo. Dnevni centar je prilika da izađu iz začaranog kruga nasilja, trgovine ljudima i siromaštva – prilika da se osnaže i žive život koji zaslužuju - objašnjavaju iz Centra.

Napominju da im je cilj da deci u ovom centru pruže podršku da nauče osnovne stvari, da doprinesu njihovom osnaživanju da ostanu u školskom sistemu ili pođu u školu, kao i da rade na sprečavanju trgovine decom.

Kako bi deca dobila adekvatnu podršku, a rezultati na polju borbe protiv trgovine decom bili vidljivi, potrebno je da rad Dnevnog centra bude kontinuiran, da poseduje sve neophodne resurse, opremu i potrebne kapacitete. Da bismo ostvarili svoj cilj potrebno je da skupimo 176.000 dinara - poručuju iz Centra za devojke.

Više informacija o samoj akciji prikupljanja novca i o doniranju preko platforme može se videti na ovom linku.

Podsetimo, Niš je pre skoro 10 godina ostao bez Svratišta za decu ulice koje je finansirano iz projekata, da bi Grad Niš otvorio novo 2021. godine u Romskom kulturnom centru, ali je i ono zatvoreno već sledeće godine, iako su nadležni obećavali da će to biti trajno rešenje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jonca

    14:19 // 4. 12. 2023.

    Tu decu je trebalo sve u autobuse, pa u arenu ispred predsednika, a ne autobusi puni penzionera, kako aplaudiraju za sitne pare i parizer

    • Dubioza

      07:26 // 5. 12. 2023.

      Zlatno doba, al' samo za odabrane.

    • Smuk II

      14:36 // 5. 12. 2023.

      @Jonaca : U pitanju su samo penzioneri "zakasali s' mozak" i s' bedu, neznanje, neinformisanost ... muka ih naterala i ič ne vide "odakle vetar /oluja/ duva i tu nema leka - pišem iz mojih razgovora sa takvim ljudima !Tvoja ideja sa decom /u autobusima i pravac Bgd/ je dobra ali to bi bio totalni krah što bi "oni" iskoristili i prezentovali preko idiotskih medija a "narod" bi prihvatio...Batali !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: