Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:58, 1. 2. 2023.

| Društvo

Pokrenuta peticija za ozelenjavanje Panteleja u Nišu

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
somborski
Traže još zelenila; ilustracija, foto: U. A.

Kako je Niš već duže vreme zapažen kao jedan od zagađenijih gradova, a posebno u Opštini Pantelej gde su građani suočeni sa urbanizacijom i manjkom zelenila, iz omladinske organizacije "Centar E8" skrenuli su pažnju na ovaj problem i pokrenuli peticiju kako bi nadležne u Opštini podstakli na sadnju drveća i uključili građane u akcije.

Iz organizacije ističu da preostalo drveće teško uspeva u betonskom okruženju što dovodi do povećane stope zagađenosti vazduha usled nedostatka drveća, kao i vrućina leti, s obzirom da nema hlada, a napominju i da je i pejzaž opštine naružen. Zbog svega su pokrenuli peticiju.

Prilikom terenskog istraživanja, utvrđeno je postojanje zemljišnog potencijala, koji je u maloj meri iskorišćen, mahom je u divljim sadnicama, i čije se održavanje ne vrši. Primećeno smeće dodatno ugrožava ekosferu i onemogućava normalni razvoj biljaka - navode u peticiji.

Od nadležnih organa Opštine Pantelej zahtevaju da angažuju inženjere pejzažne arhitekture i šumarstva, zaposlene u JKP Medijana, kako bi procenili da li postoje uslovi za sadnju drveća i koje sadnice mogu opstati u gradskom okruženju.

Takođe, od nadležnih zahtevaju da posade te sadnice i pruže priliku građanima da se uključe u akciju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovan

    23:17 // 1. 2. 2023.

    Sećam se kakav je "stari" Pantelej bio...sada je postao mala Priština.
    Posebno su interesantni doseljenici u onom kompleksu Vagresovi zgrada koji imaju svoj parking, ali obožavaju da parkiraju na parkingu koji ne pripada njihovoj zgradi. Bezobrazluk ide do toga da kada kažeš da je to tvoje mesto pitaju "a što nisi zaključao rampu". Da li, tom logikom, ja mogu da uđem u njihov stan?

    • Srđan M

      16:45 // 2. 2. 2023.

      Investitori su mnogi tu sa kosovskim vezama, šta je čudno. Da je samo tu, nego su i javna preduzeća zaposeli, postali smo stranci u svom gradu. A što se kulture parkiranja tiče, slažem se, vole da parkiraju na tuđe parking mesto, čak sam bio svedok da manje vozilo uguraju između dve podignute rampe. Nama ne trebaju spoljni neprijatelji, nas izjedaju ovi unutrašnji, domaći!

    • JUZN1

      19:52 // 2. 2. 2023.

      Sva su mesta zajednicka, osim onih koje su ljudi kupili.Nema tu moje, tvoje.Ako nemas placeno parking mesto suti, psstt !? Je l ti je jasno sada !?

  • Smuk II

    16:25 // 1. 2. 2023.

    Sve sami "gradjani" iz "zemlje seljaka, na brdovitom Balkanu" ! Što neko beše napisao - " Srbi imaju pamćenje k'o amebe" ! Najveći domet svih "Nišlija" je dolazak iz sela u Niš a da mi se ne uzme za zlo - "takvi su svi Srbi - zato ih i svrbi" !
    A najlošije je to što smo zaboravili svoje korene i sada se bavimo sadnjom drveća koje nije "naše gore list" - platanima!Gde je hrast, bukva ,jorgovan?

  • Oni gore gume i plastiku

    14:25 // 1. 2. 2023.

    Pa ce sada drvece da ih spasi. Podrzavam sadnju uvek ali gde je komunalna da proseta malo da se vidi sta se sve gori.. Posle ti isti idu u Grcku na more. Nije zbog nemastine da gore nego zbog svoje seljacke kulture. Doselio ih tito sa planina i jos se ponasaju kao selci ceo taj kraj gde su kuce

    • Steva n

      14:47 // 1. 2. 2023.

      Komunalna nije nadležna ni za šta pozovite ih 500 000 puta i 500 000 puta će da se prave ludi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: