Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:05, 14. 3. 2023.

| Društvo

Pokret SRCE: Grad Niš mora da obezbedi novac za svu decu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
niš centar
Pokret SRCE zahteva od Grada da objavi ko je odgovoran za to što su pojedina deca kojoj je pomoć neophodna ostala bez ličnog pratioca; foto: Vanja Keser/JV

Povodom odluke da neka deca sa posebnim potrebama ostanu bez prava na uslugu ličnog pratioca, niški Pokret Srbija Centar SRCE zahteva od Grada da pronađe sredstva u budžetu i obezbedi svoj deci neophodnu pomoć. Oni traže da svi koji su učestvovali u donošenju odluke moraju da stanu iza nje i objasne roditeljima koji su razlozi za odbijanje.

Pokret SRCE zahteva od Grada Niša da objavi ko je odgovoran za to što su pojedina deca kojoj je pomoć neophodna ostala bez ličnog pratioca i da objasne zašto Grad nema dovoljno novca da im pomogne.

Svako od te dece ispunjava uslove za uslugu ličnog pratioca. Ko je i na osnovu kojih neljudskih kriterijuma odlučio da uskrati pravo na ličnog pratioca koji će deci sa invaliditetom pomagati u obavljanju redovnih školskih aktivnosti i socijalizaciji - navode iz Pokreta.

gradska kuca u nisu, foto jv ljubica jocic "Predlažemo ljudima koji vode grad da preispitaju svoje prioritete i rade u interesu svih građana a pogotovu onih najugroženijih";foto: JV / Ljubica Jocić Nema mesta diskriminaciji, ističu iz Pokreta i dodaju da Grad mora da obezbedi novac za svu decu.

Diskriminacije je neprihvatljiva, a pogotovo dece sa posebnim potrebama i njihovih roditelja. Ne samo sa stanovišta zakona, već pre svega, elementarne ljudskosti i solidarnosti. Zahtevamo od Grada Niša da bez odlaganja pronađe sredstva u budžetu i obezbedi deci neophodnu pomoć. Novac potreban da se pokriju troškovi za svih 22 dece iznosi 0,2% od ukupne cene koštanja Akva Parka. Pa predlažemo ljudima koji vode grad da preispitaju svoje prioritete i rade u interesu svih građana a pogotovu onih najugroženijih - kažu iz Pokreta Srce.

Iz Grada i dalje nema odgovora na pitanja da li planiraju da ponovo prošire listu ili da na neki drugi način pomognu deci kojima je potrebno, ali prema saznanjima Južnih vesti razlog što su ove godine mnoga deca ostala bez prava na uslugu ličnog pratioca je taj što se prijavio veći broj kandidata nego prethodne godine u odnosu na koju se planira budžet za tu uslugu.

Podestimo, rezultati konkursa za uslugu ličnog pratioca najpre su kasnili, da bi na preliminarnoj listi 46 od 77 prijavljenih kandidata dobilo pravo na uslugu. Roditelji su mogli da se žale, a Grad da razmisli o proširenju liste što se na kraju i desilo, pa je na konačnoj listi 55 dece dobilo pravo na uslugu, dok je 22 ostalo bez pomoći.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Robin Hud

    10:35 // 15. 3. 2023.

    Kako da se obezbede sredstva kada treba naci novac za zeta, popravku skode, krpljenje istih rupa na mesec dana, dodatak za funkcionere, popravku nove fontane,....

  • Ljuba

    08:18 // 15. 3. 2023.

    Dobro je što ste se oglasili povodom zanemarivanja i nebrige grada o deci. Oglašavajte se i nadalje da znamo da postojite u našem gradu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: