Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:57, 7. 5. 2018.

| Društvo

Pokušala da napravi sindikat u “Juri”, pa joj nije produžen ugovor

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Jura
"Stari" problemi u Juri; foto: N1

Bivša predsednica Inicijativnog odbora za osnivanje sindikata „Sloge“ u fabrici Jura u Nišu Ružica Stamenković kaže da je istog dana kad su joj javili da je Ministarstvo rada registrovalo sindikat, kompanija odlučila da joj ne produži ugovor. Zbog mobinga i seksualnog uznemiravanja tužila je jednog od lidera u fabrici.

Kako piše Danas, Stamenkovićeva navodi da joj je 28. juna 2016. godine javljeno da je Ministarstvo uradilo rešenje i da će stići poštom. Ali, kako kaže, rešenje o otkazu bilo je brže.

Dobila sam ga istog tog dana i u njemu je bilo navedeno da mi dva dana kasnije, ističe jednogodišnji ugovor o radu koji neće biti produžen - rekla je Stamenković.

Zato što je propustila zakonski rok i nije imala novca, kaže da nije tužila Juru. Navodi i da je bila na bolovanju kad je dobila otkaz, zbog mobinga. Zato je nešto kasnije “presavila tabak” i podnela tužbu.

Nešto ranije, pred Osnovnim sudom u Nišu, pokrenula sam postupak zbog mobinga, koji je nada mnom, kao i nad drugim radnicama, sprovodio jedan od lidera u toj kompaniji, inače naš čovek. Ono što sam ja preživela, od vređanja do seksualnog uznemiravanja, ne bih poželela nikom - kaže Stamenković za Danas.

Dodaje i da za svoje tvrdnje o zlostavljanju ima 3 svedokinje. Odnosno, imala je. Jedna bivša radnica Jure potvrdila je njenu priču, druga nije mogla da dođe na suđenje zbog obaveza u novoj firmi, a treća je promenila iskaz u korist optuženog “lidera”, kada joj je u Juri produžen ugovor.

Pojedini lideri su za zaposlenje tražili da se sa njima „izađe u grad“ i „na večeru“. Ili se za to tražio mito, nezvanično se govorilo o 800 evra po radnom mestu. Nepristojno su nas dodirivali. Lider koga sam tužila je jednoj koleginici pred nama grickalicom sekao nokte jer je smatrao da su predugački za rad - tvrdi Stamenković.

Objašnjava da su mnoge radnice dobile otkaz koje nisu pristale na ovakvo “ponašanje”. Potvrđuje, kako piše Danas, i famoznu priču da su se u Juri nosile pelene da ne bi “gubili vreme” odlaskom u toalet.

Apelacioni sud u Nišu vratio je slučaj na ponovno suđenje i postupak je u toku.


"Jura" i Ministarstvo bez komentara, sindikalista potvrđuje priču

Danas piše da nisu uspeli da stupe u kontakt sa rukovodstvom Jure, ali i da Ministarstvo ćuti.

Rečeno nam je da pitanja „možemo poslati poštom“ ili „na mejl korporacije u Srbiji“. Međutim, sa svih mejlova pitanja su se vratila. Danas je pitanja prosledio i poštom na zvaničnu adresu niške Jure. Takođe, još uvek nismo dobili odgovore Ministarstva rada na pitanja koja su poslata prošlog četvrtka - piše Danas.

Poverenik Sindikata „Sloga“ za Niš Bratislav Ilić tvrdi da je Ružica Stamenković samo jedna od 3 predsednice inicijativnog odbora koje su dobile otkaz samo dan ili dva pred dobijanje rešenja o registraciji sindikalne organizacije u niškoj Juri.

Ilić zaključuje da je u sva tri neuspela pokušaja osnivanja podružnice „Sloge“ u toj fabrici "izgledalo kao da joj je neko iz Ministarstva javljao imena tih radnica“.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Posmatrac

    18:03 // 19. 10. 2018.

    Zasto DRZAVNO Ministarstvo rada vrsi produzavanje radnih ugovora jedne PRIVATNE i INOSTRANE kompanije?!? I zasto drzava stalno podrzava ovakav robovlasnicki sistem ne pruzajuci NIKAKVU zastitu sopstvenim gradjanima?!? Kakav je, bre, ovo cirkus i haos u ovoj nazovi zemlji???

  • Mirko

    18:09 // 8. 5. 2018.

    Svaka čast ovoj ženi, ona je heroj !!! Neka ustanu i neka javno kažu radnici šta se radi i kako se zlostavljaju i ponižavaju. I molim pravnike i advokate koji imaju morala da pomognu i besplatno zastupaju one koji hoće da tuže

  • Predrag

    15:48 // 8. 5. 2018.

    Trebaju svi oni lepo da zatvore fabrike, pa da svi ovi "radnici" lepo palamude u svojoj kuci a ne da zezaju svakog poslodavca svojim glupostima. Stvar je prosta, hoces da radis, radi. Ako neces ili ti se ne svidjaju uslovi, trazi bolje.

    • Арчибалд Рајс

      00:27 // 9. 5. 2018.

      Под овим условима ? Условима ? За шта су се људи у свету борили ? За овакве услове ? Не, хвала.

      Кад би се цео свет дигао на ноге и рекао НЕ, окренуо би се нови лист у поглављу ове земље. И ови што нас тлаче и рабе били сатерани у ћошак !!!

      А теби ако толико одговара да те тлаче, рабе и притом не питају за здравље, запосли се и ти и цела твоја родбина !!! Па скапошите !!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: