Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:42, 5. 7. 2021.

| Društvo

Pola godine od ukazivanja inspektora na zloupotrebe u Gradskoj upravi nema istrage i reakcije nadležnih

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
gradska uprava
Još se ne ispituju navodi o kojima je govorio nekadašnji uzbunjivač i inspektor Nešić; foto: T. T.

Prošlo je skoro pola godine otkako je nekadašnji uzbunjivač iz Gradske uprave u Nišu i od nedavno penzionisani inspektor Slaviša Nešić tražio od nadležnih da ispitaju rad pre svega građevinskih inspektora. Obraćao se gradskim i republičkim institucijama, a jedini odgovor dobio je od Ministarstva za lokalnu samoupravu - da su sve prosledili gradonačelnici Niša. Ona, međutim, kaže da to do nje nije stiglo.

Sada penzionisani inspektor Nešić dokumentaciju za koju kaže da su dokazi o radu pojedinih građevinskih inspektora dostavio je na više adresa, dok je još radio kao prosvetni inspektor.

Jedini odgovor dobio je iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave - da je njegov zahtev prosleđen gradonačelnici Niša i Ministarstvu građevinarstva, a u tom dopisu stoji da imaju obavezu da Nešiću odgovore.

Međutim, ne samo da nema odgovora, već gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da nije upoznata sa navodima bivšeg inspektora. Kaže da do nje nisu došle takve informacije, i to u danu kada je pored Sotirovski u Gradskoj upravi u Nišu stajala upravo ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i kada su najavljivale Jedinstveno upravno mesto.

Do mene takvih informacija niti je došlo niti ja bilo šta od dokumentacije imam da mi je dostavljeno. Sve što bude protivzakonito tražićemo krivce i snosiće određenu odgovornost. Dakle, za sve što je navedeno potrebni su dokazi, ja sam tu da to zajedno sa institucijama proverimo i da prema odgovornima sprovedemo određene disciplinske mere kada je Gradska uprava u pitanju – rekla je Sotirovski.

Nešić je inače, između ostalog, tražio da se ispita da li je po zakonu to što je u jednom slučaju veliki bazen na terenu u aktima inspektora prikazan kao više malih, tavanski prostor kao poslovni.

Gradonačelnica kaže da ne zna ništa o ovim navodima, ali ipak postavlja pitanje o onom od koga optužbe dolaze.

Mene ono što prvo zanima je da li je taj gospodin koji to prijavljuje zaista uzbunjivač, koja ga institucija proglasila uzbunjivačem, na koji način ta dokumentacija koju on ima i koju poseduje zaista dokumentuje to o čemu on govori i da li su to zaista pravi dokazi, a onda ćemo kroz relevantne institucije to i dokazivati – dodala je gradonačelnica.

U trenutku kada se nadležnima obratio za navedene slučajeve Nešić zaista nije imao status uzbunjivača jer kaže da mu je odgovoreno da za tu proceduru niko u Upravi u tom trenutku nije bio zadužen. Ranije je u slučaju nabavke “gromobrana” imao status uzbunjivača, ali kaže da sada možda nema status ali ima dokaze.

Dok je čekao odgovore i ispitivanja, u međuvremenu otišao u penziju, pa sada posebno ne očekuje da će se išta promeniti.

Oni su mi rekli da je prosleđeno nadležnom Ministarstvu građevine i gradonačelnici i navodno oni su dobili obavezu da me obaveste o tome šta su uradili i šta su otkrili. Ma kakav odgovor, to su priče za malu decu, niti sam ga dobio niti ću ga dobiti, to su sve šarene laže, lepo zvuči za javnost – poručio je on.

Gradu je pisao, kaže, tako što je obavestio nadležnog za unutrašnje uzbunjivanje u Gradskoj upravi, pa smatra da, iako tvrde da ne znaju, da su svi upoznati sa slučajem. S druge strane, Sotirovski na pitanje da li je stigao Nešićev zahtev kaže “ne, ne”, pa poručuje da je Gradska kuća otvorena 24 sata i da svako iz Gradske uprave može da dostavi dokumentaciju.

Naša Gradska kuća je ovorena od pola 8, pa ne samo do 4 nego bukvalno radi 24 sata, dakle sve što ne može ili neće da stiže poštom može da se donose direktno na ruke, ja svu dokumentaciju primam kao i od ostalih građana, dakle radnik naše Gradske uprave može svakoga dana da dođe, da dostavi mojim najbližim saradnicima dokumentaciju i da krenemo sa proverom svega toga – navela je ona.

O kakvim je sve zloupotrebama govorio nekadašnji inspektor Nešić možete da pogledate u emisiji 15 minuta koja je emitovna krajem maja.


Crnogorac: LAF bi sigurno reagovao

Iako je Niš grad u kojem je nastao model borbe protiv korupcije i LAF kao telo koje ga sprovodi, danas nema nijednog - ni plana ni LAF-a.

Šest meseci od ukazivanja na probleme u Gradskoj upravi slučaj još niko ne ispituje, ali nekadašnja članica LAF-a Vesna Crnogorac ističe da bi bilo drugačije kada bi to telo postojalo, jer bi onda postojala i reakcija.

LAF mora ponovo da se formira, neće to moći bez njega, ali da, sigurno bismo mi da postoji LAF na neki način reagovali. Šteta je da LAF-a više nema – kaže Crnogorac.

Celokupni slučaj opisuje rečima “izgleda da tu nešto škripi”, te kaže da je skoro šest meseci nereagovanja na navode nekadašnjeg inspektora mnogo.

Dodaje da je Nešić ispoštovao put kojim se ukazuje na problem, ali navodi i da zna da taj proces ide jako sporo, ali bez obzira na to, sve mora biti transparentno i javnost mora biti obaveštena zašto je proces ''zakočen''.

Inače, sredinom maja je Grad Niš raspisao poziv za članove radne grupe za izradu novog antikorupcijskog plana, a tada je za Južne vesti takođe jedna od bivših članica LAF-a Zorica Miladinović istakla da i pored tog poziva aktuelna vlast ne pokazuje ozbiljnu volju da se bori protiv korupcije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Duška

    09:10 // 6. 7. 2021.

    Ne ide joj u prilog da se zamera inspekcijama, koje su joj dozvolile da podigne čardak na krovu zgrade. Sreća te ljudi ne idu bulevarom sa pogledom upretim u krovove i potkrovlja.

  • Torpedo

    20:21 // 5. 7. 2021.

    Kabinet odlucio, da ne sekira seficu, pa pravo u korpu za otpatke !

  • Stojko

    19:39 // 5. 7. 2021.

    Inspektor odradio i POKRIO se. Predmet ga dalje, ne zanima, niti sme !? Grad/onačelnica/ je Bog. A, Bog je, naučeni smo tome, bezgrešan. Za džaba je sekiracije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: