Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:55, 2. 11. 2022.

| Društvo

“Polet” sa stihovima Mike Antića - tako će izgledati Spomenik nenasilju u Nišu, jedini takav u Srbiji

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
spomenik nenasilju
Jedinstven u Srbiji; Foto: JV

Spomenik “Polet” studenata Građevinskog - arhitektonskog fakulteta odabran je za najbolje idejno rešenje spomenika nenasilju koji će biti postavljenu parku Svetog Save u Nišu. Izgradnja spomenika počeće početkom 2023. i on će biti posvećen svim mladim žrtvama verbalnog i fizičkog nasilja.

Glavni elementi spomenika biće golubovi koji poleću u nebo i simbolizuju mir, ljubav i novi početak. Na postolju spomenika biće ispisani stihovi Mike Antića:

Hiljade šarenih riba lepršaće mi kroz oko. I zemlja će me skriti. I korov će me skriti. A ja ću za to vreme leteti negde visoko. Upamti: nema granica, već samo trenutnih granica

Na konkurs je pristiglo 5 idejnih rešenja a žiri je jednoglasno odlučio da rad mladih arhitekata bude izabran kao najbolji i biće nagrađen 50.000 dinara. Glavni gradski urbanista Tanja Obradović kao predsednik žirija kaže da je izabrani spomenik šalje jaku poruku i da se izdvojio od ostalih radova. spomenik nenasilju Izložena i druga rešenja; Foto: JV

Rešenje koje smo odabrali je uklopljeno u kontekst i urbanistički i vizuelno, a uz to je rađen tako da je moderan i savremen. Spomenik predstavlja mladost, simbolično su prikazani golubovi u kavezu koji se oslobađaju- rekla je Tanja Obradović.

Na inicijativu Mirjane Stojiljković, majke Vuka Stojiljkovića tragično nastradalog 2014. godine u parku Svetog Save, Gradsko veće i Skupština doneli su odluku za podizanje spomenika nenasilju. Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj je donela program o sprovođenju samog postupka a radove će sprovoditi JP Zavod za urbanizam Niš. V. d. direktor ovog preduzeća Ivan Grmuša očekuje da radovi krenu početkom naredne godine.

Nakon konkursa i odabira idejnog rešenja, Zavod za urbanizam će uraditi projektno tehničku dokumentaciju i biće odabran izvođač a nakon toga podići će se spomenik nenasilju- kaže Grmuša.

Niš će biti prvi grad u Srbiji koji će dobiti spomenik posvećen nenasilju, a gradonačenica Niša Dragana Sotirovski kaže da će spomenitk biti opomena mladima i sećanje na sve stradale žrtve.

Neka taj simbol, odnosno spomenik nenasilju, bude jasna poruka pre svega mladim ljudima a onda i svima nama, ali i naravno ljudima koji dolaze u Grad Niš. Poruka da se takve stvari ne događaju, da bude što više toleranicje i razumevanja među ljudima, pre svega među mladim ljudima- ističe Sotirovski.

Tvorci ovog idejnog rešenja predvideli su i da na postolju budu ispisana imena tragično preminulih, među kojima je i ime Vuka Stojiljkovića.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Biljana

    11:07 // 3. 11. 2022.

    @Ivan, pa kakve veze ima informacija o poreklu i prezimenu sa spomenikom o nenasilju?

  • Jasar

    08:15 // 3. 11. 2022.

    Najace mi ono kod saborne crkve klupica ona kič u parku bela koja lici na nista
    ..

  • Ivan

    20:08 // 2. 11. 2022.

    Mnogi ne znaju da njegovi vode poreklo iz Bosilegrada i da im je prezime bilo Antov.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: