Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:15, 1. 6. 2023.

| Društvo

Policajac iz Trgovišta nedelju dana štrajkuje glađu zbog "korupcije i političkih veza”

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Policija - Vranje
Iz MUP-a ćute; foto, Ilustracija: M. D.

Predsednik Sindikata ujedinjene policije Vranje i policijski službenik u grupi za suzbijanje kriminala PS Trgovište Zoran Petrović već nedelju dana štrajkuje glađu zbog, kako kaže, korupcije i zloupotrebe političkih veza nadređenih u njegovoj stanici i Policijskoj upravi Vranje. Na nezakonito, neprofesionalno i nemoralno ponašanje onih koji bi protiv toga trebali da se bore ukazivao je mnogobrojnim konkretnim prijavama, a na štrajk se odlučio nakon što njegov zahtev o suspenziji načelnika Policijske stanice u Trgovištu koji je, kako kaže, mnogo puta konzumirao alkohol za vreme rada, nije ispunjen. Načelnik i predsednik Opštine bez komentara, uz dodatak - "to su gluposti".

Tražio je i poništenje sistematizacije koju je sproveo Saša Nedeljković, v. d. načelnika PU Vranje i njegovo razrešenje.

U kancelariji u kojoj radi Petrović je u štrajku od četvrtka, 25. maja i rešen je da istraje do kraja, ukoliko mu zdrastveno stanje to dozvoli, jer je, kaže za Južne vesti, kao neko ko je ispred Sindikata, morao svojim primerom da stane iza svih zahteva.

Nisam tražio nikakve zahteve koji nisu normalni i u skladu sa zakonom, a i obavezujući su - kaže Petrović.

Iako je Sindikat ujedinjene policije više puta prijavljivao da se načelnik Policijske stanice u Trgovištu nalazi u kafani kada bi trebalo da je na poslu, između ostalog i u društvu sa predsednikom te Opštine Nenadom Krstićem, ti slučajevi su, kako oni navode, zataškani bez zakonske kontrole.

Iz Sindikata tvrde da je alkotestiranje prvi put izvršeno, pod velikim pritiskom, po prijavi 18. maja i da je ustanovljeno da je načelnik policijske stanice u Trgovištu imao 1,09 promila alkohola u organizmu, a saobraćajac koji je bio sa njim 0,69.

Iz Sindikata kažu da je saobraćajcu alkotest urađen u službenom vozilu, a načelniku omogućeno tajno alkotestiranje u njegovoj kancelariji, a pored toga nije utvrđeno ni zašto načelnik na sebi nije imao propisanu opremu - opasač i pištolj, kao ni zašto u vozilu nisu imali službenu radio-stanicu.

… Ono što je najbitnije, zašto i jednom i drugom zaposlenom nisu izdata rešenje o privremenom udaljenju nakon ovog nemoralnog, neprofesionalnog čina kojim se ruši ugled službe. Poređenja radi, u konkretnom slučaju da se radilo o “običnom policajcu”, istom bi ekspresno doneli rešenje i istog momenta bi bio privremeno udaljen sa posla. Na ovaj način se pravi klasna podeljenost i stvara mit zaštićenih i povlašćenih- smatra Petrović.

On tvrdi da načelnik Policijske stanice nije suspendovan jer ga štiti predsednik Opštine Nenad Krstić.

Oni su povezani u nekim ranijim prijavama koje smo pisali o korupciji, nameštanju tendera, korištenju službenih vozila, subvencija. Tako da su oni tu koruptivnu vezu učvrstili, a povezanost v. d. direktora PU Vranje Saše Nedeljkovića i Nenada Krstića je u tome što Saša nema rešenje za stalno i on u toj situaciji lobira preko političara da dođe do rešenja pa bi u ovoj koruptivnoj situaciji predsednik Opštine trebao preko svojih veza da omogući da Saša bude načelnik, a zauzvrat v. d. načelnika PU Vranje njemu štiti načelnika Policijske stanice u Trgovištu - objašnjava Petrović.


Po političkoj liniji i do posla u policijskoj stanici

Predsednik Sindikata ujedinjene policije tvrdi i da je v. d. načelnika PU Vranje Saša Nedeljković po nalogu predsednika Opštine Trgovište sproveo sistematizaciju u policijskoj stanici u tom mestu pa su unapređeni “partijski poslušnici i vojnici”.

Osim radnih mesta u Trgovištu, popunjena su i u PU Vranje. I u tim jedinicama ima političkih službenika koji će da budu unapređeni po partijskoj dužnosti. Kao drugi zahtev hoćemo da se predlog o sistematizaciji poništi i uvede novi u kojima će da se dovedu kvalifikovani radnici koji ispunjavaju sve kriterijume predviđene za radno mesto. I normalno da se svim zaposlenima omogući da budu upoznati koja su radna mesta upražnjena, jer njima nije omogućeno da ravnopravno konkurišu - kaže Petrović.

Treći zahtev odnosi se na razrešenje dužnosti v. d. načelnika PU Vranje Saše Nedeljkovića zbog aboliranja mnogih nezakonitih radnji, njegovog nezakonitog i neprofesionalnog rada, kao i političke aktivnosti.

Konačno, kao postavljeni i ovlašćeni propustio je da u skladu sa svojim ovlašćenjima i obavezama zaposlenima u PU Vranje omogući rad u zdravoj radnoj sredini bez diskriminacije, zlostavljanja na radu, bez povrede ravnopravnosti i nanošenje štetnih posledica uzbunjivaču. Verovao je da će političkom zaštitom obezbediti funkciju, a kasnije i stvoriti sebi interese - kaže Petrović.

Za nedelju dana, koliko Petrović štrajkuje glađu, niko iz Ministarstva ga nije kontaktirao iako je, kaže, poslao dopis i upoznati su sa svime.

Pretpostavlja da su nadležnost dali v. d. načelniku PU Vranje Saši Nedeljkoviću, jer ga je samo on posetio da sa njim razgovara, ali je i to bilo “pro forme”.

Pokušali smo da obavimo neki razgovor u kojem je on pro forme došao da ispuni uslove kako bi povratnu informaciju mogao da pošalje Ministarstvu kako je on preduzeo sve mere na očuvanju mog zdravlja i kako bi ostvario kontakt u cilju pregovaranja, ali da ja nisam bio saglasan. Poslali su našeg psihologa i zdravstvenog radnika unutar MUP-a, ali se to sve radi pro forme. Ni ja moje zdravlje ne bih ugrožavao da v. d. načelnika ne moramo da primoravamo na zakonsku obavezu i da je on postupao po prijavama - zaključuje Petrović.

Južne vesti su u vezi optužbi kontaktirale i v. d. načelnika PU Vranje Sašu Nedeljkovića koji je obrazložio da zbog propisa koji ga obavezuju ne može da daje nikakve komentare i uputio na Biro za medije u sedištu Ministarstva.

Predsednik Opštine Trgovište Nenad Krstić je rekao da nema nikakav komentar, ipak uz komentar da se u policijskoj stanici u toj opštini nikakve promene nisu dešavale već četiri-pet godina i da su optužbe protiv njega “gluposti” i bez povoda.

Južne vesti su i Ministarstvu poslale upit u vezi štrajka Petrovića i zahteva koji su tome prethodili, kao i šta preduzimaju povodom toga, ali do objavljivanja teksta odgovora nije bilo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nisliski mohikanac

    16:04 // 1. 6. 2023.

    Ako je sve ostalo izmisljotina, sam zapisnik da je bio pozitivan na alko testu i stalo navedeno je vise nego dovoljno za suspenziju dok traje postupak

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: