Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:40, 2. 1. 2020.

| Društvo

Policajci tvrde: Jeftini stanovi dodeljeni po sistemu "ko se prvi prijavi"

Autor:Milica JovanovićIzvor:Južne vesti
Gradilište jeftini stanovi
Ko pre stanu, njegov je; Foto: Vanja Keser

Kada se nakon brojnih problema stiglo do prijava iz vojske i policije za jeftine stanove u niškom naselju Stevan Sinđelić, stigle su i pritužbe više policajaca. Tvrde da se u prvom krugu proveravalo ispunjavaju li kriterijume, ali je odluka o konačnoj dodeli stanova doneta po tome ko se pre prijavio. Na pitanje o kriterijumima nadležni su prebacivali odgovornost sve do Ministarstva unutrašnjih poslova - odakle takođe ne odgovaraju.

Upoređujući način dodele stanova sa igrom "brzi prsti", policajci koji su se javili redakciji Južnih vesti pojašnjavaju da su dobili rok od tri dana da se elektronskim putem prijave. Jedan od njih nije ni pomišljao da će brzina prijave odlučiti o tome da li će dobiti stan, pa je ostao praznih ruku.

Ovo je kao igra brzi prsti na kvizu. Ko se prvi prijavi, dobije stan. Osećam se prevarenim. Ja sam toliko godina u službi, bio sam i u ratu, ali ovo mi je najveće razočarenje - kaže policajac.

Da je to sistem za dodelu stanova rečeno im je, tvrde policajci, u preduzeću SPV Nišava, nedavno osnovanom upravo kako bi se bavilo izgradnjom stanova za bezbednjake u naselju Stevan Sinđelić. Međutim, novinare su u ovom preduzeću uputili na Vladu Srbije, koja na prosleđena pitanja nije odgovorila. Pitanja su upućena i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, odakle su rekli da se Južne vesti obrate "instutucijama čiji će pripadnici biti korisnici ovog programa", a MUP i dalje ne odgovara na pitanja.

Redakciji Južnih vesti javila se i supruga jednog policajca, koja kaže da nisu ostali bez stana, ali im je ponuđen jednosoban, iako je reč o četvoročlanoj porodici. Ona pojašnjava da su prijave za stanove otvorene 29. novembra u ponoć, a njen muž se prijavio dvadesetak minuta kasnije, ne sluteći da će vreme prijave biti presudno.

Iako kažu da su već 20 godina podstanari, nisu im ostavili mogućnost izbora, pa se ova žena pita da li se stanovi dobijaju na "klik", zašto ne postoje bodovi i jasni kriterijumi.

Iz SPV Nišava su ga pozvali na razgovor i ponudili mu jednosoban stan. Kada je pitao zašto, rekli su da nema pravo da bira nešto više jer ima veću porodicu. Rečeno mu je da je samo to ostalo i da su oni koji su prvi podneli prijavu imali prednost u biranju. Policijaci koji su pripravnici i nemaju porodicu su dobili trosobne stanove, ne kažem da nemaju pravo da dobiju stan, ali zašto se njima daje prednost, samo zato što se bolje snalaze na kompjuteru - priča žena.

Inače, gradnju jeftinih stanova, namenjenih bezbednjacima, obeležile su brojne afere. Nakon brojnih obećanja i odlaganja datuma početka gradnje, kamen temeljac konačno je postavljen pre nešto manje od godinu dana. Tender za izgradnju zgrada u Nišu i Vranju dobila je, između ostalog, firma koja je rušila u Savamali, u Vranju je hapšen jedan izvođač radova zbog korupcije, zapaljen vozni park drugog, dok je u Nišu gradnja prvo stopirana zbog ispitivanja terena, a onda bomba eksplodirala na već razminiranom terenu.

Poslednja zbrka odnosila se upravo na osnivanje privremenih firmi SPV Nišava 1, 2 i 3, sa ciljem da se bave investicijama i prodajom stanova, kako su pojasnili u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Sasa

    01:39 // 14. 1. 2020.

    Lepo piše u Javnom pozivu da svi koju podnesu zahtev i ispunjavaju uslove biće pozivani po redosledu prijave .

  • Lidija

    14:38 // 11. 1. 2020.

    Zašto nema odgovora da li smo uopšte dobili šansu za svoj stan

  • Giska

    07:47 // 3. 1. 2020.

    I mi smo branili zemlju ali svi imaju veca prava od nas Srba. Obicnog naroda.
    Za nas su izvrsitelji. Razni na eti i normalno davaoci krvi.
    I za nas nema nista

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: