Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:04, 24. 1. 2011.

| Društvo

Policajci u Vranju zaveštali organe

Autor:Lj.S.Izvor:Južne vesti
foto: rts.rs

VRANJE – U okviru kampanje Ministarstva zdravlja i RTS-a "Produži život" 20 policajaca u Vranju zaveštalo je svoje organe, prenosi RTS.

Policajci u Vranju potpisali su donorske kartice i tako se pridružili sveštenstvu iz Loznici koji su prethodno donirali organe.

- Ako sam mogao da dam 25 litara krvi, zašto da ne dam i organ posle smrti – rekao je Blagoje Kocić, višestruki davalac krvi.

Cilj Uprave za biomedicinu je da Srbija postane deo Eurotransplanta, organizacije koja vodi liste čekanja i davalaca za sedam država.

- Sazrela je svest kod ljudi, zašto da ne pomognemo, nama ti organi posle smrti neće trebati – kaže Vujica Stošić, predsednik organizacije Crvenog krsta pri policiji.

Kada je počela kampanja, pre dve godine, bilo je 10 kadaveričnih transplantacija.

- Idemo krupnim koracima napred, prošle godine bilo je 40 kadaveričnih transplantacija – rekao je dr Vidojko Đorđević iz Kliničkog centra u Nišu.

Na jedinstvenoj listi čekanja za bubreg, jetru ili srce je 800 ljudi. Jedan donor može da spasi najmanje sedmoro teško bolesnih, a organ se sa preminule osobe ne presađuje dok se aparatima ne utvrdi da je mozak nepovratno oštećen.

Zbog kampanje broj kadaveričnih transplantacija povećan je četiri puta za dve godine, a potpisano je 55.000 donorskih kartica prema podacima Vojno-medicinske akademije. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • pera

    15:22 // 24. 1. 2011.

    Jel vama na jugu RTS treba da kaze sta ima novo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: