Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:22, 9. 4. 2015.

| Društvo

Policija: Nasilje među vršnjacima u blagom porastu

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
vrsnjacko nasilje
Snimak tuče među devojčicama u Trgovinskoj školi pre 2 godine pojavio se i na YouTube-u

Nakon što su se za manje od mesec dana u Tehničkoj školi “12. februar” u Nišu desila dve tuče maloletnika u kojima su jednom polomljene obe podlaktice, a drugi uboden u butinu, u niškoj policiji kažu da je vršnjačko nasilje u blagom porastu, ali da su škole bezbedne.

Načelnik Službe za suzbijanje maloletničke delinkvencije Policijske uprave u Nišu Bratislav Timotijević navodi da policija dobija više prijava škola u poslednje vreme za slučajeve prekršaja, pre svega zbog verbalnih sukoba među đacima koji prerastaju u tuče.

Same škole imaju mogućnosti da reaguju u sukobima među učenicima kroz razne disciplinske mere, međutim, slučajeve prekršaja ili krivičnih dela preuzima policija. U poslednje vreme, sudeći po tome što dobijamo više poziva iz škola, zaključak je da je nasilje među učenicima u blagom porastu, ali nema većeg broja krivičnih dela nego ranije - kaže on.

Iako ima više prekršaja, Timotijević napominje da se iz toga ne može izvući zaključak da u školama vlada “haos", jer se dogodilo da su nedavni slučajevi nasilja u Tehničkoj školi “12. februar”, kako kaže, “najdrastičniji”.

Na pitanje kako se desilo da školskom policajcu dva puta za mesec dana “promaknu” dva slučaja vršnjačkog nasilja u kojima su jednom učeniku polomljene obe ruke, a drugi je uboden u nogu, Timotijević kaže da jedan policajac ne može da kontroliše sve škole istovremeno.

Problem je što je on do sada bio zadužen za sve tehničke škole u tom delu grada i on, objektivno, ne može da bude svuda prisutan u istom trenutku. Pitajmo se koliko je krivičnih dela on zapravo sprečio samim svojim prisustvom. Međutim, da bi bezbednost bila još veća, sada u tim školama dežuraju tri policajca - navodi on.

Kako kaže, u Nišu jedan školski policajac kontroliše tri do četiri škole, što, prema njegovim rečima, nije dovoljno. Broj policajaca koji će “zaći” u školska dvorišta trebalo bi da bude povećan u toku ove godine, ali o tome, kaže on, treba da odluči i Ministarstvo prosvete.

U međuvremenu, objašnjava Timotijević, policija ne može da pretresa učenike na ulazu u školu u potrazi za oružjem “jer bi to bio pritisak s njihove strane”, ali mogu da pretresaju “sumnjive”, kao što su i do sada radili. Takođe, mogu da konstantno edukuju đake i roditelje o nenasilju što je, kako tvrdi, dalo rezultate.


Nasilje nije češće u tehničkim školama

nasilje Posle praznika Tehnička škola "12. februar" angažovaće privatno obezbeđenjeUtisak da je nasilje zastupljenije u tehničkim školama u koje pretežno idu dečaci, pogrešan je, smatra Timotijević.

Radi se o tome da je veći broj škola skoncentrisan na jednom mestu - “Tesla”, “12. februar”, “15. maj”, “Neimar”, sve su u istom krugu. Neke škole dele istu zgradu, isto dvorište. Možete zamisliti koliko je tu učenika na jednom mestu. Tako da nasilja ima podjednako svuda, ne treba steći utisak da su tehničke škole po nečemu gore - objašnjava on.

Timotijević objašnjava da, iako je veći broj dečaka nego devojčica među nasilnicima, “procenti se približavaju”. Zašto je to tako, bolje mogu da objasne psiholozi, smatra on, ali je moguće da se radi o tome da je i "emancipacija učinila svoje" pa da se devojčice osećaju sve ravnopravnijim sa dečacima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ima i nema

    22:02 // 9. 4. 2015.

    Nismo svesni koliko tuđih para školska uprava Niša troši na seminare, konferencije i sl. na temu nasilja u školi ! Zato haosa u školama "mora" da nema, jer da ga "zvanično" ima neko bi pitao za efekte

  • Nećemo da se lažemo

    21:49 // 9. 4. 2015.

    G.din Timotijević je veliki radnik ali nevešt u odbrani školskih policajaca ! U niškim školama jeste haos i ko ne veruje dovoljno je da ode do bilo koje škole ili pažljivo sasluša svoje dete !

  • Чињенице

    15:23 // 9. 4. 2015.

    Вршњачко насиље у школама се прикрива иначе би бројке биле далеко више ! Школски полицајци не сви , не раде свој посао јер треба превентивно да делују и није оправдање да не могу да постигну !

    • lepa

      20:27 // 10. 4. 2015.

      Policajci nikad, ali nikad ne mogu preventivno da deluju. To mogu samo roditelji i nastavnici, vaspitači, profesori. Policija deluje onda kada sve druge oblasti ne odrade svoj posao kako treba.

    • Obaveza

      13:17 // 11. 4. 2015.

      Radi se o školskom policajcu a ne običnom, koji ima zakonski propisanu obavezu da upravo deluje preventivno sa decom, školom, roditeljima ! Ne komentarišite nešto o čemu niste upoznati !

    • lepa

      22:07 // 11. 4. 2015.

      @Obaveza Deca ne idu u KP dom, već u školu. Za ovakvo stanje su krivi roditelji kojima je lakše da oteraju dete u sobu da drnda komp, a ne da provode vreme s njim. Policija nam ne vaspitava decu.

    • Обавеза

      00:42 // 13. 4. 2015.

      Lepa@ Ви или нисте родитељ или сте наставник, евентуално школски полицајац !? Зато и не чуди што нисте упознати са својим законским обавезама, зато нам децу и туку у школи између осталог !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: