Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:47, 13. 4. 2015.

| Društvo

Policija: Prepolovili smo broj maloletnih prestupnika

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-policija-hapsenje-flickr-com-Keith-Allison
Policija tvrdi da je smanjena stopa maloletnih prekršilaca zakona (foto: flickr.com)

Iako se za manje od mesec dana u Nišu desilo nekoliko tuča u kojima u učestvovali maloletnici, u niškoj policiji kažu da je u odnosu na prva dva meseca prošle godine prepolovljen broj maloletničkih delinkvenata.

Kako kaže načelnik Službe za suzbijanje maloletničke delinkvencije Policijske uprave u Nišu Bratislav Timotijević, vršnjačko nasilje u školama je u blagom porastu, ali statistike pokazuju da je prepolovljen broj maloletnih prestupnika na teritoriji Niša u odnosu na januar i februar 2014. godine.

Ove godine su maloletnici izvršili 46 krivičnih dela, što je za 50 odsto manje u odnosu na prošlu godinu kada u izvršili 91 krivično delo. Smatramo da su rezultati ovakvi jer smo prventivno delovali, edukovali i roditelje, ali i pojačali kontrole policije po gradu - kaže Timotijević.

Drugi bitan pokazatelj, smatra Timotijević, jeste broj novoregistrovanih maloletnih prestupnika. Za prva dva meseca ove godine bilo ih je 26 što je 60 odsto manje u odnosu na prošlu godinu, kaže on.

Prema njegovim rečima, policija se naročito trudi da spreči najteža krivična dela poput ubistva, ubistva u pokušaju, teških slučajeva razbojništva, i da za sada nema tako “drastičnih primera” krivičnih dela koje čine maloletnici.

Mnogo se više ove godine bavimo prevencijom, mnogo više smo na terenu, policija je mnogo prisutnija u gradu, i na svim kulturnim, sportskim, društvenim događajima. Samim svojim prisustvom smo uspeli da smanjimo broj maloletničkih delinkvenata - objašnjava Timotijević.

I pored toga, pre samo desetak dana u Nišu je zbog pokušaja ubistva uhapšen šesnaestogodišnjak koji je u kafiću u centru Niša četiri puta nožem uboo u stomak mladića.


Šta se dešava sa maloletnim prestupnicima?

Maloletnici su, kaže Timotijević, “prilično zaštićeni zakonima”, i mnogo toga policija ne može da uradi bez prisustva roditelja. Deca do 14 godina se smatraju krivično neodgovornima, i roditelji su ti koji, objašnjava on, trpe sankcije i protiv njih se podnose prekršajne prijave “zbog propuštanja dužnog nadzora”.

490x370-tuca-trgovinska-skola Snimak tuče među devojčicama u Trgovinskoj školi pre 2 godine pojavio se i na YouTube-u (foto: arhiva JV)Kada maloletnik prekrši zakon, objašnjava Timotijević, podiže se ili prekršajna ili krivična prijava, a u oba slučaja se u ceo slučaj uključuje Centar za socijalni rad.

Socijalni radnik obavezno ide u porodicu i utvrđuje “anamnezu” - da li je porodica kompletna, kakvi su odnosi, da li u njoj ima još nekog ko ima problema sa zakonom. Sud Centru daje predlog vaspitne mere, da li će maloletnik biti pod pojačanim nadzorom ili će, recimo, ići u maloletnički zatvor, ali policija sa tim više nema nikakve veze - kaže Timotijević.

Objašnjavajući kontradiktorne podatke da, s jedne strane, opada broj maloletnih delinkvenata, a s druge se beleži porast vršnjačkog nasilja, Timotijević kaže da je moguće naći uzroke u čitavoj socioekonomskoj situaciji.

Kako kaže, iako je to pre pitanje za sociologe i psihologe, on smatra da je moguće da pojačano nasilje među vršnjacima može biti posledica toga što se ljudi bore za egzistenciju, nemaju vremena za decu i vaspitanje, niti mogu da im pruže “materijalnu zaštitu” pa deca napadaju one koji to imaju.

Ipak, čest je i slučaj, kaže on, da deca modele nasilničkog ponašanja iz porodice prenose u školu i na ulice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • imam pravo

    23:20 // 16. 4. 2015.

    Timotijevicu,svaka cast Vasoj sluzbi, Vama licno ali najvise divnom i plemenitom gospodinu Srdjanu Grekulovicu koji je omogucio da imate kvalitetne ljude u radu i uz sebe.

  • Constanta

    19:09 // 14. 4. 2015.

    Из полиције смо чули да је вршњачко насиље у школама ове године у "благом порасту" ! То смо чули и прошле године, и претпрошле, и оне тамо...! И !?

  • fica

    10:38 // 14. 4. 2015.

    da nije tuzno bilo bi smesno. pa sad je vise nego ikad maloletnih prestupnika. droga i tuce na sve strane.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: