Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:41, 4. 12. 2021.

| Društvo

Policija na jugu zbog protesta obilazila aktiviste, u Vranju i novinare

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Policija FOTO Aleksandar Kostić
Redakciji "Južnih vesti" javili se brojni građani koji tvrde da ih je obišla policija; Ilustracija; foto: A. Kostić

Neki od aktivista koji su na društvenim mrežama najavljivali da će danas doći na protest u Nišu ili Leskovcu kažu da su ih jutros obišli policajci i usmeno ih upozoravali da se ne pojave na skupu. Da se ne pojavi na ekološkom protestu jer će biti krivično procesuirana policija je poručila i novinarki redakcije Vranje News, navedeno je na njihovom sajtu. Iz MUP-a saopštavaju da su blokade saobraćaja i neprijavljeni skupovi protivzakoniti i pozivaju građane da ih prijave.

Redakciji Južnih vesti javili su se brojni građani koji tvrde da su upozoreni, a jedan od njih je Nišlija Saša Stojiljković, koji kaže da mu je policajac pokucao na vrata jutros oko 7 sati, zbog objave na Fejsbuku u kojoj je pre nekoliko dana šaljivo upitao “gde će da se kvare kola sledeće subote”.

Mogli su i hleb da kupe kad su me već probudili. Ljubazno i nespretno su mi saopštili da moram da budem kući jer je moj post na Fejsbuku prvi u Nišu i da sam ako se pojavim u gradu na protestu automatski organizator skupa i da mi preti između 20 i 30 prekršajnih dela. Momenat koji je zanimljiv jeste da me je policajac upozorio da će kompjuterski skenirati ljude i time povezivati - objašnjava Stojiljković.

Tvrdi da mu nisu rekli da li to važi i za sledeću subotu, kao i da su otišli kada je potražio pisano saopštenje.

Pitao sam da li to znači da ne mogu da odem ni do grada, rekao mi je da moja sloboda nije lišena, ali eto da čisto znam o čemu se radi. Neka njihova priča je da sam upozoren usmeno. Pitao sam da li važi samo za ovaj vikend ili i za sledeći, to nije znao da mi odgovori. Držao je neke papire, tražio sam da mi da napismeno bilo šta, nije imao i tad je otišao. Patrola je došla, jedan je bio u kolima, drugi na vratima - kaže Stojiljković.

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Nišu Đorđe Stanković na Tviteru je napisao da je policija obišla i njegovu majku, a da su ga jutros obišli policajci i pitali da li ide na protest tvrdi i Leskovčanin Vladimir Šiškin.

Kako navode na sajtu redakcije Vranje News, policija je jutros došla u stan urednika Dejana Dimića i novinarke Milene Dimić, kojoj su poručili da se ne pojavljuje na ekološkom protestu zakazanom u 13:45 u Vranju jer će u suprotnom biti krivično procesuirana.

Oni su, na zaprepašćenje dvoje novinara, saopštili da je novinar-fotoreproter naše redakcije Milena Dimić označena "kao organizatorka skupa" koji je održan prošle subote u Vranju, iako su samo sebe demantovali pre nedelju dana i dobro znaju da je na licu mesta bila po novinarskom zadatku, kao članica redakcije ovog medija, sa vidno istaknutom novinarskom legitimacijom, te da se i tada policajcima predstavila kao medijski izveštač - piše na sajtu Vranje News-a.

Organizatori navode da policija ne sme bez naloga tužioca da ulazi u stanove i pretresa ih, a građanima poručuju da u takvim situacijama obavezno zatraže nalog.


Iz MUP-a upozoravaju da se neprijavljenim skupovima i blokadama krši zakon

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova zvanično obaveštavaju da održavanje neprijavljenih skupova i blokade saobraćaja predstavljaju kršenje zakona.

Podvlačimo da svu odgovornost za sve što može da se desi na skupovima koji nisu prijavljeni ili odobreni u skladu sa zakonom od strane nadležnih organa snose isključivo organizatori neprijavljenih skupova - navode u saopštenju.

Pozivaju građane da prijave blokade puteva i saobraćaja pozivom na broj 0800104103, kao i da prijave nasilje usled blokada slanjem mejla na adresu [email protected].

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • AntiPA

    13:03 // 5. 12. 2021.

    Velika aktivnost botova u glasanju na komentarima pokazuje sledece:

    - policijska akcija narucena je iz SNSa,
    - nisu ocekivali da ce ljudi biti hrabri da govore za medije,
    - sada se krece u poricanje.

    SNS je vrh unistavanja drzave. Uplaseni su jer je veliki broj policajaca trazio slobodan dan za subotu.

  • МИРОСЛАВ КРАИНЧАНИЋ

    09:26 // 5. 12. 2021.

    ПРОТЕКЛОГ ВИКЕНДА РЕКОМ ЛУЖНИЦОМ, НАЈВЕЋОМ ПРИТОКОМ ВЛАСИНЕ СА КОЈЕ СЕ СНАБДЕВАМО ВОДОМ ЗА ПИЋЕ , ТЕКЛА ЈЕ ПЕНА НЕКОЛИКО ДАНА!! ПОРЕД ПРИЈАВА НАДЛЕЖНИМ ИНСПЕКЦИЈАМА, ПОСЛАО САМ И ЗАХТЕВ ПУ У ЛЕСКОВЦУ ЗА ХИТНО ПОСТУПАЊЕ НА ТЕРЕНУ. НИСАМ ДОБИО ПОВРАТНУ ИНФОРМАЦИЈУ! СА ОВЕ РЕКЕ ВОДУ ПИЈЕ ПРЕКО 24.000 СТАНОВНИКА!

  • Naissus

    20:51 // 4. 12. 2021.

    Policija bolje da pocne da radi svoj posao. Gradjani ih ne hrane hlebom da bi ih ovi maltretirali i pretili im. Tu su da zastite nasa prava a ne da rade protiv nas

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: