Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:07, 9. 6. 2021.

| Društvo

Policija oduzela pasoš Piroćancu, ali za to ne postoji pismeni nalog ni Tužilaštva, ni Suda

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Pasoš
4 godine bez postupka i bez pasoša; ilustracija; foto: JV/M.J.

Bez pismenog naloga Tužilaštva ili Suda, 41-godišnjem Piroćancu oduzet je pasoš 2017. godine i od tad traje njegova borba da mu se on, makar privremeno vrati. Nakon hapšenja i puštanja na slobodu, postupak protiv njega zbog primanja mita i dalje nije ni počeo, a on je već 4 godine bez putne isprave koja mu je neophodna zbog trenerskog posla, ali i zbog bolesti malog deteta kome je doktor preporučio boravak na moru. Iz policije ne odgovaraju na pitanje novinara na osnovu kog dokumenta je njemu oduzet pasoš, a u Tužilaštvu kažu da pasoš nije kod njih, jer njegovo oduzimanje nikada nisu ni tražili.

U trenutku hapšenja 41-godišnji A. R. radio je na Graničnom prelazu Gradina, a dok čeka na suđenje jer je optužnicu Apelacioni sud u Nišu 4 puta vraćao kao nepotpunu i sa nedovoljno dokaza, rešio je da se vrati poslu koji je pre trogodišnjeg posla pri Upravi carina i radio.

Kao trener nakon fudbalske karijere radio je u Pirotu, Nišu, Borči, Grčkoj i Saudijskoj Arabiji, a da bi došao do UEFA PRO licence potrebno mu je usavršavanje u Bosni i Hercegovini pri tamošnjem Centru za edukaciji trenera.

Glavni problem je u tome što sve traje predugo, istraga traje još malo pa 4 godine. Apelacija je 4 puta vraćala kao nepotpunu. Meni je od starta oduzet pasoš i lična karta kao putna isprava. Par puta sam se obraćao Javnom tužilaštvu, da makar privremeno dobijem pasoš, ali uzalud - kaže Piroćanac.

Iako u rešenju pirotske policije o oduzimanju pasoša od 24. januara 2018. godine stoji da je to učinjeno nakon akta Višeg javnog tužilaštva, kada je pisao Tužilaštvu da mu se pasoš, makar privremeno vrati, iz ove institucije su mu odgovorili da oni pasoš nisu ni oduzeli. rešenje Rešenje policije na osnovu ne postojeg akta Tužilaštva; foto; printskrin

Povodom vašeg zahteva za vraćanje putne isprave, obaveštavamo vas da se vaša putna isprava ne nalazi u Višem javnom tužilaštvu u Pirotu, niti je VJT u Pirotu donelo odluku o oduzimanju putne isprave, te da shodno tome nije ni nadležno za vračanje oduzete putne isprave - odgovor je iz Tužilaštva.

Piroćanac se obraćao i Sudu, iz koje je dobio isti odgovor - Viši sud nije, po zakonu, nadležan za vraćanje jer mu pasoš nije ni oduzeo.

Policija je rekla da je po aktu Višeg javnog tužilaštva, a oni kažu da nisu dali nikakav nalog. Pisao sam više od 10 molbi Tužilaštvu, odgovor je da se moj pasoš ne nalazi kod njih, da ga nisu oduzeli i da nisu nadležni. Pisao sam i Sudu, oni takođe kažu da nisu nadležni. Meni sud nikada nije izrekao nijednu meru - kaže on.

Iz pirotske policije, međutim, na pitanja novinara Južnih vesti ne odgovaraju na osnovu kod akta, rešenja ili naloga su 41-godišnjem A. R. oduzeli pasoš.

Kaže i da je pisao desetak molbi sa svim dokazima o održavanju seminara za licencu kako bi stekao pravo na rad i samim tim da bi mogao da izdržavaa porodicu sa dvoje male dece, međutim sve njegove molbe bile su uzalud. dokument MIšljenje suda; foto: printskrin

Imao sam obavezu da se doškolujem, fudbalski sam trener po profesiji. Tražio sam da mi bar privremeno vrate da mogu da idem u Bosnu radi školovanja i posle toga pronalaženje posla jer bez licence ne mogu da radim u fudbalu, medutim dobijao sam sve iste odgovore vadeći se jedni na druge. Nije ih briga što imam dvoje male dece i što ne radim zbog njih i ne mogu da izdržavam porodicu. Doktor je preporučio i da dete zbog njegovog zdravstvenog stanja poseti more. Na to su mi usmeno u Tužilaštvu rekli da ne moram ja da ga vodim - objašnjava Piroćanac.

U međuvremenu, 2019. godine pasoš je istekao, a on ne može bez starog da izvadi novi.

Nisam bio zaposlen za stalno u Upravi carina, a i u tom periodu sam se dodatno usavršavao kao trener. 2012. sam završio A licencu, želja je da imam i UEFA PRO licencu da bih mogao da radim. Imamo 2 deteta, supruga radi, ja od 2017. ne radim - kaže on.

Nakon 4 godine neizvesnosti, očekuje početak suđenja, a kako kaže na taj postupak ne želi da utiče. Dodaje da sud treba da radi svoj posao, ali da po pitanju oduzimanja pasoša zakon nije ispoštovan.

Kaže i da je procedura da se na svakih 6 meseci obaveštavaju da li i dalje postoje razlozi za merom oduzimanja pasoša, ali da on to nijedanput do sada nije dobio.

Kada je iskoristio sve pravne mogućnosti koje nisu donele objašnjenje i rešenje, rešio je da se obrati medijima, iako se do sada pominjao samo na sportskim stranama kao trener.


Advokatica Đorđević: Ovakvo postupanje postoji samo u Pirotu

Po identičnom slučaju iz 2013. godine, po i dalje važećem Zakonu o putnim ispravama, Upravni sud i Ministarstvo pravde dali su mišljenje da se putna isprava ne može oduzeti na način kako je oduzeta i 41-godišnjem Piroćancu, te da je jedno sud nadležan za donošenje takvih mera. dokument Tužilaštvo nije dalo nalog; foto: printskrin

Niška advokatica Irena Đorđević koja zastupa 41-godišneg Piroćanca kaže da se ovakvim slučajevima oduzimanja pasoša bez pismenog naloga sreće samo u Pirotu. Bavi se isključivo krivičnim pravom i predmete radi na teritoriji cele zemlje, a sa ovakvim postupanjem suda, tužilaštva ili policije nigde drugde, kako kaže, nije naišla.

Pribavila sam odluku Upravnog suda koja je pozitivna i koja se radi o baš takvom slučaju, kao i mišljenje Ministarstva pravde. Oni su dali odluke da se na takav način ne može oduzeti putna isprava i Upravni sud je doneo odluka da se pasoš vrati osobi kojoj je na takav način oduzeta. Ministarstvo pravde se poziva na ovu odluku. Važeća putna isprava ne može da se oduzme ovako, već samo na osnovu naloga Tužilaštva ili Suda - kaže Đorđevićeva.

Objašnjava i kako se u slučaju Piroćanca kojeg zastupa dogodilo to da i posle 4 godine ne mogu da mrdnu sa mrtve tačke. mišljenje Upravni sud doneo ranije odluku; foto: printskrin

Prilikom hapšenja i pokretanja postupka, policija dođe na vrata osumnjičenog oduzme pasoš bez ikakvog rešenja Suda ili naloga Tužilaštva. Kad pitate Tužilaštvo oni kažu da nisu dali nalog, kad pitate policiju oni kažu da je po usmenom nalogu. Kako oni funkcionišu to meni nije jasno, ali to nje po Zakonu. Tužilaštvo kaže policija, ovi kažu Tužilaštvo. Da li imaju neku internu prepisku ja nisam mogla da dođem, ali po ZKP-u tako nešto ne može da postoji. Mora da postoji rešenje ili nalog. U ovom slučaju nema ni presude, rešenje ili naloga - objašnjava advokatica.

Dodaje da je je još takvih slučajeva bilo u Pirotu u predmetima na kojima je ona radila.

Sud je takođe rekao da nije nadležan, za šta advokatica kaže da su u pravu, a ostaje pitanje da ako zahtev ili rešenje nisu dali ni pirotsko Tužilaštvo, ni Sud, na osnovu čega je pirotska policija oduzela pasoš 41-godišnjem Piroćancu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milan

    07:06 // 6. 1. 2024.

    To sve debili treba ih tuziti za ostetu i naplatiti im do zadnjeg dinara sto je onemogucen da zaradi covek ,kod mene je ista situacija samo sto ja sve zavrsio odsluzio 2016 do dana danasnjeg mi niko ne vraca pasosni sud ni policija a oduzet je bio od strane policije zbog mogucnosti begstva sedam pune godine ja cekam i molim da mi se vrati pasos zato cu da tuzim i zahtevam da mi plate kompletnu ost

  • Naissus

    11:14 // 25. 6. 2021.

    Pa sta je tu cudno sto policija ne radi po zakonu?? Imali su od koga da uce i da nauce. I nije u njima problem nego u nama. Strajk ispred zgrade policije svakodnevno, bez prestanka dok ne pocnu da rade u interesu onih koji ih placaju (u interesu gradjana). Drugacije sa njima ne moze, previse su ogrezli u kriminal i korupciju

  • NZdravkovic

    00:39 // 11. 6. 2021.

    Tipican primer zaostale i primitivne sredine.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: