Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:48, 24. 6. 2020.

| Društvo

Policije Srbije i Makedonije proveravaju: Da li su lažni testovi na koronu ili je lažna vest

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Granični prelaz Preševo
U danu kada je vest objavljena promenjena pravila za ulazak u Severnu Makedoniju; foto: J. C.

Da se u Nišu i Vranju mogu kupiti falsifikovani PCR testovi za 50 evra, informacija je sa makedonskog portala koju su preneli i brojni mediji u Srbiji, a za koju u makedonskom Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da su je takođe čuli iz medija. Portal se poziva na bezbednosne službe i izjave građana koji su se u Makedoniju vratili preko niškog aerodroma, ali iz Niša nema letova ka ovoj zemlji. Ni niška policija nije dobila prijave, ali takođe proverava. Da postoje glasine, ali ne i potvrda kaže i makedonska novinarka Kristina Atovska.

Negativan test na virus korona uslov je za prelazak granice i ulazak u Severnu Makedoniju, a ne sme biti stariji pd 72 sata, jer u suprotnom putnici moraju u 14-dnevnu izolaciju. Da je to bio povod za ilegalan biznis u Nišu i Vranju - prvi je pisao makedonski portal MKD, pozivajući se na prijave građana bezbednosnim službama po ulasku u zemlju.

U makedonskoj policiji, međutim, za Južne vesti kažu da su proveravali informacije koje su objavili portali, ali nisu imali bilo kakve prijave o kupovini i falsifikovanim testovima. Novinari su im poslali i dodatna pitanja i tražili informacije, a odgovor se očekuje.

Pitanja o tome upućena su i policijskim upravama u Nišu i Vranju. U niškoj policiji za Južne vesti kažu da prijava nije bilo, ali da ipak utvrđuju da li su falsifikovani testovi zaista prodavani u gradovima na jugu, kako je objavljeno.

Uprkos tome što Ministarstvu unutrašnjih poslova nije prijavljeno da se falsifikovani negativni PCR testovi mogu kupiti na Aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu i na pojedinim benzinskim pumpama na teritoriji Vranja, policija je o ovim medijskim navodima obavestila nadležna tužilaštva, po čijem nalogu će preduzeti sve neophodne mere i radnje na utvrđivanju tačnosti istih - odgovaraju iz policije.

U tekstu sa makedonskog portala piše da su građani prijavili službama bezbednosti da na niškom aerodromu mogu da se kupe falsifikovani negativni PCR testovi, kao i da ovaj ilegalni biznis cveta i na benzinskim pumpama u Vranju. Navodno se lažni test nabavlja lako - u Nišu za 50, a u Vranju za 65 evra. korona Za sada su to samo spekulacije; foto: JV

Novinarka Slobodne TV iz Severne Makedonije Kristina Atovska kaže da je priča o lažnim testovima još na proveri, da je i do nje došlo da su putnici o tome govorili, ali pojašnjava da još niko nije zvanično potvrdio te informacije.

To su informacije koje sam dobila od kolega, znam da su neke ekipe na terenu i da to proveravaju da li je to istinita informacija ili neka lažna vest. Niko to još zvanično nije potvrdio, niti može da se kaže da je stvarno tako, niti da je to potvrđena vest. I dalje je to samo prva informacija od ljudi da je moguće kupiti lažni negativan test za 50 evra - pojašnjava.

Zanimljivo je da su nekoliko sati nakon jučerašnje prve vesti o kupovini lažnih testova na koronu, promenjena pravila za ulazak u Severnu Makedoniju.

Negativan PCR test je neophodan da se uđe u Severnu Makedoniju, da ne bi morali u karantin 14 dana, ali nova odluka je da to važi samo do petka. Od 26. juna biće dozvoljen ulazak bez tog testa. To znači da je još samo dva dana na snazi ta mera, od petka je slobodan ulaz - potvrđuje novinarka.

Atovska kaže i da je u Severnoj Makedoniji testiranje na virus korona besplatno za one koji imaju osiguranje, ali samo za one koji prođu epidemiološku anketu ili su bili u kontaktu sa zaraženim. Oni koji sami žele da provere da li su kovid pozitivni to mogu da učine u privatnim klinikama, dodaje, a cena je od 50 do 80 evra u zavisnosti od klinike.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan M

    20:59 // 24. 6. 2020.

    Eto pokrenite kampanju da obrazac PCR testa bude svetski standardizovan kako bi bio validan dokument na celom svetu

  • Posetilac

    20:36 // 24. 6. 2020.

    Ako se ne varam, ovo je vest sa njuz.net

    • Alan Ford

      17:58 // 25. 6. 2020.

      Reklo bi se, medjutim ovo je Srbija, zemlja u kojoj su ovakve stvari vise nego moguce.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: